A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Gazdasági válság hatása a vagyonvédelmi piacra, nemzetközi és magyar tapasztalatok.
Magyar Export-Import Bank Rt.
A nagy gazdasági világ válság
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Közgazdasági elméletek története
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
Összehasonlító gazdaságtan
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Költségvetési (fiskális) politika
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A gazdasági világválság (1929)
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VI.Előadás Munkanélküliség Infláció Április.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
A gazdasági élet problémái
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG
A nagy gazdasági világválság. Bevezetés: A ’20-as évek Az 1. vh. után a világ gazdasági prosperitása az USA-tól függ (Dawes-terv, 1924) A világ pénzügyi.
Az USA a két világháború között Al Capone Mickey MouseT-modell.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A válság, mint lehetőség: a motivációs kulcs
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Fenntartható Fejlődés
12. A világgazdasági válság
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A piac és a piacgazdaság
Gazdaságpolitika 4. ea. A nagy válság.
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
A munkaerőpiac áttekintése
Gazdasági rendszerek.
Gazdaságpolitika 4. ea. A nagy válság.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Költségvetés.
Előadás másolata:

A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG

ELŐZMÉNYEK A DAWES-TERV

A VÁLSÁG OKAI

A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ÜTEME

A VÁLSÁG KÖRFORGÁSA

A VÁLSÁG MENETE AZ ÁRUTERMELÉS ÜTEMÉT A FELVEVŐPIAC NEM KÉPES KÖVETNI - tőzsdekrach - a jó vállalatok is csődbe mennek. - bankcsőd.

A VÁLSÁG MENETE A beruházási javakat gyártó ipar 40%-a tönkremegy Ebben az ágazatban a foglalkoztatás visszaesik Szűkül a belső piac fogyasztási cikkeket gyártó ipar válsága. Ez a fizetőképes kereslet további csökkenését eredményezi. A kereslet csökkenése agrárárzuhanást idéz elő

1929.10.24. NEW YORK

MUNKANÉLKÜLISÉG

KÖVETKEZMÉNYEK

KEYNES ELMÉLETE „ Ha a kincstár ócska palackokat megtöltene bankjegyekkel, megfelelő mélységben elásatná őket (…) s azután (…) a magánvállalkozókra bízná, hogy újból kiássa a bankjegyeket, (…) nem lenne munkanélküliség, és a visszahatások révén a társadalom reális jövedelme és tőkevagyona is valószínűleg jelentősen nagyobb lenne.” (Keynes)

KEYNES ELMÉLETE

KEYNES PROGRAMJA Célja a kereslet - kínálat egyensúlyának helyreállítása úgy, hogy az állam szabályozza a gazdaságot. Azokat az ágazatokat kell az államnak támogatni, melyek nem termelnek árut, de a tőkés termelést biztosítják. Ezek az igazan tőkeigényes ágazatok, melyeket még egy-egy monopólium sem képes finanszírozni. Ilyen ágazatok az egészségügy, az oktatásügy, az építés, stb.

Szociális intézkedések: a munkanélküli segély a betegbiztosítás a nyugdíj a fizetett szabadság a munkaidő csökkentése

F.D. ROOSEVELT 1933-1945

A NEW DEAL „A New Deal célkitűzése mármost kétirányú. Az egyik célja az újjáépítés, a gazdasági élet vérkeringésének megindítása, tehát aktív konjuktúrapolitika. Ez a program rövidlejáratú része. A másik, ezt kiegészítő célja az arr irányuló reformtörekvések, hogy az amerikai gazdasági élet strukturális felépítésében bekövetkezett aránytalanságokat megszüntesse. Közgazdasági szempontból a New Deal két alappillére egyrészt a mezőgazdaság, másrészt az ipar újjáépítésére irányuló akció. E kettőt… mintegy betetőzi a a bankszervezet és a hitelügy reformja…..” (Roosevelt beszédéből)

A NEW DEAL „A mi feladatunk jelenleg nem új erőforrások feltárása és felhasználása vagy több áru termelése. Hétköznapi, egyáltalán nem drámai munkára van szükség: a meglévő erőforrások és vállalatok felhasználásának biztosításáról, felesleges termékeink külső piacainak visszaszerzéséről, a nem kielégítő fogyasztás problémáinak megoldásáról, a termelés és a fogyasztás összhangjának megvalósításáról, a javak és áruk igazságosabb elosztásáról, a meglévő gazdasági szervezetnek a nép szükségleteihez való idomításáról.” (Roosevelt választási beszédéből 1932)

A NEW DEAL (Országos Helyreállítási Hivatal) PÉNZÜGYEK Az arany kiviteli tilalma A beruházási és kereskedelmi bankok szétválasztása Mérsékelt inflációs politika /Pl .a kamatláb csökkentése / /mobilizálja a tőkét, növeli a beruházási kedvet,növeli az exportot /az árukivitel támogatása Az állam közvetlen beavatkozása: - Részvények vásárlása, bankok alapítása - A tőzsdei tevékenység ellenőrzése - A Monroe- elv alkalmazása: új piacok, gazdasági kapcsolatok Dél- Amerikával

A NEW DEAL Mezőgazdaság: Az intézkedések célja: Az agrárolló szűkítése - a vetésterület csökkentése - az állattenyésztés korlátozása - a termelési többlet felhalmozása - a termelők: Prémium a termelést önként korlátozóknak ,büntetés a kvóta felett termelőknek Eredménye: Nő a munkanélküliség a mezőgazdaságban

A NEW DEAL Ipar: - a munkaidő csökkentése /35 órás munkahét / - az órabérek rögzítése a minimumon - állami közmunkák - pl. Tennessee - program ,csatornázás , fásítás stb. - a szakszervezetek korlátozása / Wagner törvény /

A TENNESSEE-PROGRAM

A NEW DEAL Szociálpolitika: - rokkant-, öregségi és özvegybiztosítás - lakásépítési támogatások - gondoskodnak a méltányos munkafeltételekről - a sztrájkjog biztosítása

KÖZMUNKA PROGRAM

KÖZMUNKA PROGRAM

ÁTKÉPZÉS-OKTATÁS