Vendéglátás és szálloda menedzsment I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2011 Augusztus ig Prága. Panorama Hotel Prague ****
Advertisements

Szálloda. Szolgáltató üzem: olyan üzem / üzlet / vállalat, mely kézzel nem megfogható javakat kínál vevőinek, miközben anyagi javakat is felhasznál a.
Az új épületenergetikai szabályozás
Vendéglátás és szálloda menedzsment I.
•Eger els ő magánszállodája a történelmi belváros legcsendesebb részén zöld övezetben található. A város törökkori emlékeivel, fürd ő kultúrájával,
E l a d ó. Az étterem áprilisában nyitotta meg kapuit, miután teljes homlokzati és belső felújításon esett át. Pár perc sétával érhető el az Astoria,
Hotel Pátria*** (2356/04-es tételhez) Készítette : Kálmán Aliz.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Vendéglátás és szálloda menedzsment I.
„ „HATÁRTALANUL” kirándulás
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Gondolat, ötlet és megvalósulás
A turizmus rendszer környezete
Tájékoztató az Erzsébet Királyné Szálloda fejlesztési terveiről, az üdülő turizmussal kapcsolatos lehetőségekről Mezei Alíz, Erzsébet Királyné Szálloda.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
Apponyi Kastélyszálló 2365/17
Hotel Árkádia*** Készítette: Bércesi Richárd. A szálloda I. •2010 nyarán kezdte meg működését •Helye: Pécs történelmi belvárosa, Hunyadi úton, Széchenyi.
A piac Szakiskola.
Idegenforgalmi statisztika
Ajánlat a Miskolc Állomás utcában található 3500 m2-es üzlet- raktárépület egybeli, vagy részenkénti megvásárlására. Az ingatlan környezetének leírása:
A vendégfogadás helyiségei
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
Szálláshelyi vendéglátás
TDM Szakmai Nap november 21.
AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.
Vendéglátás és szálloda menedzsment I.
A szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése
Budaörsi út 125/A alatti irodaház bemutatása. Ingatlan paraméterei Telek1089 nm Irodaház alapterülete 931 nm FunkciókIroda, üzlet, raktár Épült2000 Parkolók.
Logisztika 6.előadás.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Dr. Juhász László PhD. Docens1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja 2007 november Tudományos Konferencia Turizmus – Vendéglátás Szekció Apartman-szállodák.
Minőség 2012 – minőségbiztosítás a jövő szállodáiban Dr. Juhász László PhD BGF – KVIFK – Turizmus Intézet - Docens 1 Reformok útján Magyar Tudomány Napja.
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
Emelkedünk és ereszkedünk
Az eldugott paradicsom
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
Danubius Hotel Gellért A magyarországi székhelyű Danubius Hotels Group ötvenhat szállodájának egyike a Gellért Hotel, és egyike Európa legjelentősebb.
Elhelyezkedése A Hotel Dzsungel a Nyíregyházához közeli Sóstógyógyfürdőn található. Egyedisége abban nyilvánul meg, hogy a Nyíregyházi Állatpark kellős.
Albert Krisztina Hotel Residence****, Siófok.
( ) Készítette: Tóth Evelin júliusában nyitotta meg kapuit Siófokon a Balaton-régió legnagyobb 4 csillagos szállodája. 222 szoba: légkondicionált,
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Schönherz Zoltán Kollégium
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
Akadálymentesítés.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Solymár – családi ház prezentáció.
Ergonómia II. (vendégterek) Készítette: Ősz Dániel és Nagy Zsolt
Wagner Károly tű. alezredes
Készítette: Werner Gábor. Tartalomjegyzék Általános Szabadidős lehetőségek Szolgáltatások Parkolás Internet Parkolás Érkezés dátuma Kijelentkezés Lemondás.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
Fekvőbeteg ellátás november. Hányadik alkalommal veszi igénybe az ellátást? %
Az építmények válfajai
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
TOURINFORM IRODA BADACSONY SZIGLIGET
Az önkormányzatok településfejlesztési
Álomvár Földváron Hotel Főnix Szálloda és Tréningközpont ****
Előadó: Dr. Bujdosó Zoltán A „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” c. rendezvénysorozat.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
RS HÁZ Vásárolja meg MOST , Üzletét / Irodáját a legkedvezőbb feltételekkel a megújult RS áruház mellett! ,- Ft/m² Ár-tól.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
XII. Mátyás Király u. 18. Area 678 m2 Plot 6079 m2 Surroundings
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
Iskola egészségtana.
Előadás másolata:

Vendéglátás és szálloda menedzsment I. A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda mint kínálati tényező A szálloda a következő tényezőkből álló piaci egységet alkot: 1) A telepítési hely (a legfontosabb: nem változtatható!), amely megnyilvánul: A telepítési hely jellegében (főváros, nagyváros, üdülőfalu) A környezet vonzerejében A szálloda fekvésében Környezeti adottságaiban A megközelíthetőségben 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda mint kínálati tényező 2) A szolgáltatások köre Egy kereskedelmi szálláshelyen kell lennie: Szobának Ellátó tevékenységnek 3) A szolgáltatások minősége A szolgáltatások többségét emberek végzik. A szolgáltatás minősége megnyilvánul: Szakszerű ellátásban Udvariasságban, figyelmességben Barátságos ellátásban Mosolygásban 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda mint kínálati tényező 4) Az összkép – a szálláshely arculata A vendég alakítja ki magának az előzőek alapján 5) A szolgáltatások ára Egyensúlyban kellene lennie a minőséggel 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Telepítési hely kiválasztásának szempontjai Általános szakmai szempontok Építészeti szempontok 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Általános szakmai szempontok A szállodának illeszkednie kell a környezetéhez, összhangban kell lennie az adott település jellegével (OTÉK rendelet határozza meg) A telepítési hely követelményei: Jó forgalmi kapcsolatok: minél több közlekedési eszközzel meg lehessen közelíteni Könnyű megközelíthetőség, jó tájékozódási lehetőség: Csak egy kresztábla jelzi a szállodát (a többit önerőből) Kedvező környezeti adottságok Minden önkormányzatnak saját településrendezési terve van 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Építészeti szempontok Egy adott település építési szempontból 5 kategóriába sorolható: Lakóterületek: Nagyvárosias (csak kivételes esetben építhető ide szálloda) Kisvárosias (csak kivételes esetben építhető ide szálloda) Kertvárosias (szálláshely szolgáltató épület nem építhető) Falusias (szabad szálláshely szolgáltató épületet építeni) Vegyes terület (szabad szállodát építeni) Üdülő terület Üdülőházas (üdülőház és kemping építhető) Hétvégi házas (nem építhető szálláshely) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Építészeti szempontok Gazdasági terület Kereskedelmi szolgáltató terület (szabad építeni) Ipari terület (ide is lehet építeni, de nagyon meg kell fontolni!) Különleges területek Vásárok, kiállítások területei Egészségügyi területek 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Külső megjelenést befolyásoló tényezők A szálloda rendeltetése A szálloda telepítési helye Építési lehetőségek, az alkalmazott szerkezetek Anyagi erőforrások határa 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Külső megjelenés szempontjából figyelni kell: Az alkalmazott burkolatok időállása Üvegfelületek karbantartása, tisztítása Az épület alaprajza: Gazdaságossági megoldás Függőleges közlekedési lehetőség (liftek) Vendéglépcső Minden épületet tűzszakaszokra kell felosztani 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Alaprajzi formák Oldalfolyosós elrendezés: Középfolyosós elrendezés: Ha a szálloda egyik felén a kilátás rendkívül kedvező, a másik felén pedig rendkívül kedvezőtlen LH folyosó Középfolyosós elrendezés: folyosó 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Alaprajzi formák Körfolyosós elrendezés: Háromszög elrendezés: 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Alaprajzi formák Zegner kerék (magyar származású fizikus) Csak szabadon álló épületek lehetnek Nagyobb területre van szükség Nem lehet ideálisan tájolni Csak akkor alkalmazzuk, ha nincs kedvezőtlen kilátás 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda helyiségei A) funkciók szerint Elszállásolás helyiségei Ellátás helyiségei Egyéb szolgáltatás helyiségei Járulékos tevékenységek helyiségei 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Elszállásolás helyiségei A vendég tartózkodási helye Minden olyan helyiség, amelyben a vendég szállodai élete zajlik, függetlenül, hogy mennyi ideig és miért tartózkodik ott. Csoportjai: Szállodai szobaegység (előszoba, fürdőszoba, hálórész) Szállodai közös helyiségek (hall, emeleti társalgó) A szobát úgy próbáljuk meg kialakítani, hogy a szolgáltatásokat az adott szobában lehessen igénybe venni. A vendéget társas életre kell ösztönöznikimozdítani A szállodai szobaegységből igyekezzünk a hálószoba jelleget kisöpörni 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Szobatípusok single room double room twin room queen bed kingsize bed egyágyas szoba, double room kétágyas szoba, ahol a két ágy egymás mellett helyezkedik el, twin room ikerágyas szoba, ahol a két ágyat éjjeli szekrénnyel választják el, a csoportok elszállásolásánál van jelentősége, amikor idegen személyek kerülnek egy szobába, queen bed a normál méretű franciaágyas szoba elnevezése, kingsize bed nagyobb méretű franciaágyas szoba, 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Szobatípusok mozgássérült szoba connecting szoba amelyekben az ajtók küszöb nélkül készülnek, szélesebb méretűek, a fürdőszoba külön kapaszkodókkal és jelző berendezéssel felszerelt, connecting szoba összenyitható szoba, amely lehet egy egyágyas, szófás és egy kétágyas szoba, valamint lehet két kétágyas szoba is, amelyek egymás mellett helyezkednek el, s igény szerint egy átjáró ajtóval lezárhatók, külön – külön és együtt is értékesíthetők, 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Szobatípusok suite – lakosztály elnöki lakosztály lakosztályi alap elrendezés: előtér, fürdőszoba – WC, nappali, amely építészetileg elválasztásra kerül a hálószobától, elnöki lakosztály magasabb értékű kínálatot nyújt, mint a normál lakosztály, a szobák és a hozzátartozó helyiségek nagyobb mérete, jobb és színvonalasabb felszereltsége, technikai megoldásai és szolgáltatásai által. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Elszállásolás helyiségei Közlekedő területek Vízszintes közlekedést biztosító folyosók Hall Függőleges közlekedő helyiségek közül a vendég-lépcsőház és a vendégliftek 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Elszállásolás helyiségei Üzemi helyiségek Front Desk és annak munkahelyei Recepció Porta Kassza Telefonközpont Csomagmegőrző szoba Housekeeping helyiségei: Textilraktár Tisztító- és takarítószer raktár Stb. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Ellátás helyiségei Homogén csoportot alkotnak A szálloda üzemi vagy emeleti szintjein kell elhelyezni Általában nyílt kereskedelmi tevékenységet folytatnak  bejárat tervezésekor figyelni kell Drinkbár, kávézó  forgalmas helyre Szórakozó helyiségeknél: Működése nem zavarhatja a vendégek nyugalmát Meg kell akadályozni, hogy a vendégszobákba valaki jogtalanul bejusson 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Ellátás helyiségei Office (szobaszervíz ellátó helyiség) Megoldható az étteremből Vagy lakószintenként (2 szintenként) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Egyéb helyiségek Csoportjai: Általános turisztikai helyiségek: Utazási iroda kirendeltségei Pénzváltó Hostess Animátor Kereskedelmi szolgáltató helyiségek Ajándékbolt Fodrász, kozmetika Virágbolt Közlekedéssel összefüggő helyiségek: garázs 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Egyéb helyiségek Sportolási, szórakozási helyiségek: Uszoda, szauna, szolárium Golfpálya Teniszpálya, stb. Gyógyászati helyiségek 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Járulékos helyiségek A szállóvendég nem látogatja ezeket, kivéve max. az igazgatói iroda Az üzemi szinten, a földszinten, ill. a pince szinten találhatók 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda helyiségei B) építési struktúra szerint Szállodai lakószintek (emeleti tömbök) Üzemi szintek (lepényépületek) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda helyiségei B) építési struktúra szerint Építkezésnél kétféle mód terjedt el: Az üzemi szintek alapterülete megegyezik a ráépülő lakószintekével Az üzemi szint nagyobb, mint a ráépülő lakószintek 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda helyiségei C) gazdasági beosztás szerint Hasznos alapterületek Közlekedő területek Hasznot nem hozó alapterületek Optimális arány: 75% : 25% (hasznot hozó : hasznot nem hozó) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

A szálloda helyiségei C) gazdasági beosztás szerint Hasznos alapterületek: El tudjuk adni  pénzhez jutunk értékesítésükből Ide soroljuk azokat is, amelyek közvetlenül nem hoznak bevételt (pl. hall), vagy az árát beépítettük a szállodai szobaárba (pl. uszoda, parkoló) Közlekedő területek: Amit a vendég használ (lift, lépcsőház, folyosó) Hasznot nem hozó területek: A járulékos tevékenységek helyiségei A főtevékenységek üzemi területei (pl. telefonközpont) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A szállásadás és vendéglátás fizikai környezete