A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Energia a középpontban
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható fejlődés
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A fenntartható fejlődés mibenléte. •„A fenntartható fejlődést generáljuk!” • ”A tervezett munkálatok a környezet igénybevételét mégy egy barnamezős beruházás.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Környezettudatos terméktervezés
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A társadalmi változások elmélete
Környezetértékelési módszerek
Fenntarthatósági stratégiák Magyarországon: Lehetőségek és dilemmák Fenntarthatósági stratégiák Magyarországon: Lehetőségek és dilemmák Bulla Miklós NSZI.
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Brezovits László tudományos igazgató KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET ALAPÍTVÁNY KITÖRÉSI PONTOK A HATHATÓS VÁLTOZÁSOK FELÉ ELŐADÁS 2011.november 23. Magyar.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Globális problémák, diák szemmel
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Éghajlatváltozás.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
Magyar Útügyi Társaság
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
KIHÍVÁSOK GYULA-VÁROSERDŐN Puskás Lajos okl. erdőmérnök
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
DEDICATED TO MAKING A DIFFERENCE A válság létrejöttének okai NFFT konferencia május 14. Kriza Máté igazgató.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Fenntartható fejlődés
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Globalizáció.
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája ELTE TTK Földtudomány BSc Klímaváltozás kiselőadás 2013.11.28.: Dencs Zoltán A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája

Filozófia „Nem lehet természettudományos gondolkodással gépet építeni, azután szentimentalizmussal - olyan primitív érzésekkel, mint önzés, kapzsiság, uralomvágy - vezetni. Ebből katasztrófa lesz, katasztrófa kell, hogy legyen. Ha emellett kitartunk, a helyzet olyan arányban válik fokozódóan veszélyessé, amilyen mértékben a természettudomány tovább építi az ő gépezetét és állítja a természet erőit a szolgálatába…” Szent-Györgyi Albert Filozófiai háttér, idézetek nagy gondolkodóktól. Szent-Györgyi Albert (1893-1986): Nobel-díjas magyar biológus, orvos.

Filozófia „Ha a földönkívüliek figyelnek bennünket, valószínűleg az emberiség legfőbb tevékenységének azt a törekvést tartják, hogy miképpen lehet a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokból minél gyorsabban hulladékot előállítani.” James Lovelock James Lovelocktól egy idézet arról, hogy mennyire tévúton halad az emberiség. James Lovelock (1919- ): Gaia-elmélet újszerű felfogásának megalkotója.

A fogalom „A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit a saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől.” Our Common Future „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, ami úgy biztosít alapvető környezeti, gazdasági és társadalmi szolgáltatásokat, hogy közben nem veszélyezteti azoknak a rendszereknek az életképességét, amin ezek a szolgáltatások alapulnak.” Local Agenda 21 Több hasonló meghatározás. Ez a definíció szerepel a Közös Jövőnk Jelentésben (Our Common Future); ENSZ Környezetvédelmi Bizottsága határozta meg, elnök: Gro Harlem Brundtland (1939- ), egykori norvég miniszterelnöknő, 1987. Local Agenda 21: elmozdulás a fenntarthatóság lokális szintjei felé, a szubszidiaritás elvére törekvés a cél. Problémák helyi szintű kezelése, megoldása. ENSZ szervezete, Rio de Janeiro, 1992. (~helyi napirend)

A fogalom „A fenntartható fejlődés a folyamatos szociális jobblét elérése anélkül, hogy az ökológiai eltartóképességet meghaladó módon növekednénk. A növekedés azt jelenti, hogy nagyobbak leszünk, a fejlődés pedig azt, hogy jobbak. A növekedés az anyagi gyarapodás következtében előálló mennyiségi változást, míg a fejlődés a nagyobb teljesítőképesség elérését jelenti.” Herman Daly Hasonló definíciók a fenntartható fejlődésre, amelyeket konferenciákon vitattak meg. Herman Daly (1938- ): Marylandi Egyetem professzora, az ökológia és a gazdaság kapcsolatát kutatja.

A fogalom „A fenntartható fejlődés társadalmi és gazdasági viszonyok rendszere, amely a természeti értékeket megőrzi a jelen és a jövő nemzedékei számára, a természeti erőforrásokat takarékosan és célszerűen használja, ökológiai szempontból hosszú távon biztosítja az életminőség javítását és a sokféleség megőrzését.” Riói Nyilatkozat „A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg.” A világ tudományos akadémiáinak deklarációja Riói Nyilatkozat: ENSZ Környezet és Fejlődés Konferencia 1992. A világ tudományos akadémiáinak deklarációja: Tokió 2000. Széleskörűen ez a legelfogadottabb definíció. A fenntartható fejlődés legfőbb tényezői.

Alappillérek KÖRNYEZET GAZDASÁG TÁRSADALOM Célkitűzések a fejlődés fenntarthatóságáért: A folyamatos szociális jobblét megvalósítása Az emberek alapvető szükségleteinek kielégítése az erőforrásokból származó haszon igazságos elosztása, az egyenlő lehetőségek biztosítása A teljességre törekvő gondolkodásmód, a szektorok közötti integráció Az erőforrások fenntartható és az eltartó képesség szerinti használata A környezetminőség biztosítása A fenntartható fejlődés alappillérei egy Venn-diagramon láthatóak: a környezet, a gazdaság és a társadalom harmonikus egyensúlyát szimbolizálja az ábra, a fő cél az erre való törekvés, de nem könnyű ezt megtalálni (az egyensúlyt). Hogyan érhetjük ezt el? A következő célok véghezvitelén keresztül. A fenti definíciókból szűrhetőek ki ezek a célok. / Az alábbi célok tűzhetők ki az előbbi definíciók alapján, azokból kiszedve felsorolásszerűen láthatók.

Követelmények A megújuló természeti erőforrások felhasználásának mértéke kisebb vagy megegyező mértékű legyen a természetes vagy irányított regenerálódó megújuló képességük mértékével A hulladék kezelésének mértéke kisebb legyen a környezetszennyezés befogadóképességének mértékénél, amelyet a környezet asszimilációs kapacitása határoz meg A kimerülő erőforrások ésszerű felhasználási ütemezése, amelyet részben a kimerülő erőforrások megújulókkal való helyettesítése és részben a technológiai haladás határoz meg A high-tech-ökológia, amely a problémák megoldását a technikai, technológiai fejlődésben látja Követelmények az eljárásokkal szemben, egyben ezek megvalósítása jelenti a legnagyobb problémát is napjaink rendszerében. Megújuló energiaforrásokra való átállás a fosszilis energiahordozók felhasználása helyett. Ez a káros anyag emisszió és a fosszilis energiahordozók egyre korlátozottabb hozzáférhetősége miatt is előnyösebb. Bár a megfelelő technikai fejlettség hiánya és a drága eszközök miatt lassú az átállás (lásd gazdasági problémák). Hulladék újrahasznosítás, vagy kevesebb fogyasztás, ezáltal kevesebb elpazarolt, elhasznált anyag kerülne hulladékgyűjtőkbe (gazdasági problémákhoz vezet a fogyasztás visszaesése). Ezek megvalósítása, betartása révén válhat a fejlődés fenntarthatóvá.

A probléma háttere Miért nehéz kialakítani a fenntartható fejlődést? Ökológiai lábnyom: mérőeszköz egy adott népesség, gazdaság, háztartás erőforrás felhasználási és hulladékfeldolgozási szükségleteinek becslésére, ökológiailag aktív földterületben (ha/fő/év) mérve Lábnyom számító program: http://www.kothalo.hu/labnyom/ Világátlag 2,2 ha/év; élen az USA: 9,57 ha/év Miért is van szükség arra, hogy a fejlődés fenntartható legyen? Milyen nagy problémák, válságok sújtják most a világot, mi vár ránk a jövőben? Egy ember ökológiai lábnyoma. Mi az, ami felboríthatja a természetes egyensúlyt, vagy amiért nem könnyű megtalálni az egyensúlyt az említett 3 alappillér között? A fejlett országokban az egy főre jutó ökológiai lábnyom nagyon magas a világátlaghoz képest, a Föld népességének nagy részének ökológiai lábnyoma alacsonyabb jóval, de ide főleg a fejlődő országok lakossága tartozik, és itt is növekszik a lábnyom mérete. Amennyiben ők is el akarják érni a fejlett országokban egy főre jutó lábnyom méretét, sokkal több Föld-golyóra lenne szükségünk a jövőben. A fejlődő országoknak nő leggyorsabban az energiaigénye, ráadásul a lélekszáma is.

A probléma háttere Az emberi populáció gyarapodása A grafikonon az emberi populáció gyarapodása figyelhető meg. A lélekszám az idő függvényében. A Föld lakossága rohamos ütemben növekedni kezdett az elmúlt száz évben, ráadásul éppen a fejlődő országokban leggyorsabb a növekedés, míg a fejlett országokban a népességszám stagnál vagy csökken. A fejlett országoknak kell először visszafogniuk az energiafelhasználásukat, mivel itt választás kérdése a takarékoskodás és nem létkérdés, ezen kívül példa értékű cselekedet lehet.

Következmények Ma még csak távoli cél a fenntarthatóság: A fogyasztás visszafogása gazdasági válsághoz vezet A hatékonyság növelése fogyasztásnövekedést okoz CO2 emisszió növekedése globális klímaváltozáshoz vezet Természetes szén-ciklus felborítása Ökológiai válság Társadalmi feszültségek (szegények/gazdagok) Néhány megoldási kísérlet a pazarlás, vagy túlfogyasztás ellen szintén problémát okozhat, milyen következménnyel járhatnak ezek, az a kérdés. Tehát nem könnyű megtalálni a már említett egyensúlyt. Az üvegházhatású gázok megnövekedése a légkörben globális felmelegedéshez vezet. Az üvegházhatású gázok közül a CO2 légköri megnövekedéséért 90%-os valószínűséggel az ember a felelős a fosszilis tüzelőanyagok égetése révén az IPPC jelentések szerint. Tény, hogy a légköri folyamatok természetes egyensúlya felborult (következő ábrán glaciális időszakok is látszanak a holocénben).

Következmények ppm Hőmérséklet és légköri CO2 szint alakulása °C Egyes vélemények szerint nem lehet megmondani, hogy a szén-dioxid légköri megnövekedése okozza-e a felmelegedést, vagy egyébként is egy melegedő interglaciális időszakban vagyunk, ami a légköri CO2 megnövekedéséért felelős (a tyúk és a tojás esete). Némelyek a fokozódó naptevékenységgel magyarázzák a melegedést. évvel ezelőtt

Következmények „Bolygónk mindig erősebb volt és lesz, mint mi, nem tudjuk elpusztítani. De, ha átlépünk egy bizonyos határt, ő söpör le minket a felszínéről és nélkülünk létezik tovább. Nem őt kell megmentenünk, inkább felismerni korlátolt képességeinket és alkalmazkodni hozzá.” Paulo Coelho Paulo Coelho (1947- ): brazil író, az ENSZ béke nagykövete.

Alternatív megoldás „Már nem civilizációnk fenntartható fejlődéséről, hanem fenntartható visszavonulásról, az élőhelyek gyökeres megváltozásáról, a puszta élet folytathatóságának lehetőségéről kellene beszélnünk. A Föld ilyen civilizációs elvárások mellett képtelen eltartani hét milliárd embert. Az elkerülhetetlennek látszó összeomlást túlélők kicsiny tábora visszalép a technikának a bioszféra által még tolerálható szintjére, vagy egy mindennél ökologikusabb társadalmat hoz létre…” James Lovelock

Magyar vonatkozások Brundtland bizottságának tagja: Láng István Magyarország az egy főre eső éves szeméttermelés világranglistáján 7. (463 kg/fő/év) Magyarországon az évente egy főre jutó átlagos ökológiai lábnyom-méret 3,7 ha Láng István akadémikus (1931- ): agrokémikus, a mezőgazdaság fenntartható fejlődésével foglalkozik, jelentős műve „A környezetvédelem nemzetközi körképe” 1980. Top 10 Rubbish Producers of the World: 1. USA (721 kg/fő/év)

Összefoglalás Ráeszmélés a válságra Fenntartható fejlődés Fenntartható visszavonulás Föld űrhajó modell, amelyben az egyensúlynak meg kell valósulnia. Ez egy önellátó rendszer, a ciklusai révén. Zárt anyag, energia és hulladék kezelő rendszer modellje. Ráeszméltünk, hogy milyen válságban vagyunk. Elkezdtünk terveket kidolgozni a jövőre. Megoldás lehet a kilábalásra a fenntartható fejlődés. A kivitelezés még várat magára. Fenntartható fejlődés: meglévő modell fenntartása hatékony, takarékos, megújuló energiaforrásokkal és a gazdasági növekedés erőltetésével (tüneti kezelés) Fenntartható visszavonulás: mai modell átalakítása, új világkép, melyben a természetnek és az embernek is helye van. Kis közösségek létrehozása alacsonyabb technikai szinten Érdekes a Földre mint űrhajó tekinteni.

Források Lányi Erzsébet: Fenntartható fejlődés, fenntartható építés, alapfogalmak előadás(BME Épszerk. Tsz.) Kósi Kálmán: A környezetmenedzsment rendszerek Zalavári József: A fenntartható fejlődés előadás (BME GSZI) J. E. Lovelock: Gaia http://www.kothalo.hu/labnyom/?ertekeles=115&id=56957 http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=19227 http://en.wikipedia.org/wiki/Gro_Harlem_Brundtland http://en.wikipedia.org/wiki/James_Lovelock http://en.wikipedia.org/wiki/Herman_daly http://en.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho