OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
A számítógép felépítése
Szoftver Fogalma, típusai.
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
A számítógép alapegységei
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Központi feldolgozó egység (CPU)
Az operációs rendszer.
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Számítógépes üzemmódok
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Neumann János és elvei.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Szoftverek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az operációs rendszer feladata
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Hálózatok a mai világban
2. Operációs rendszerek.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
Az operációs rendszer Készítette: Hegedűs Dóra Felkészítő tanár: Líbor Roland Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Orosháza, Vörösmarty u. 4.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

OPERÁCIÓS RENDSZER

Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl. ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógép között a kommunikációt.

Fő feladatai Taskok ütemeinek összehangolása. Erőforrások kezelése I/O megszervezése I/O= a külső beavatkozást követő információt nevezzük inputnak. A rendszer erre adott reakcióját megtestesítő információt pedig Outputnak nevezzük. input►renszer►output Hiba kezelés A helyes és optimális működés figyelése Adatvédelem Naplózás és számlázás. Kapcsolattartás a felhasználóval. Az op.rendszer lefelé a hardvert kezeli és feladata a jó hardver lehetőség kihasználása Task= a memóriában lévő és futásra kész programok Erőforrás= a számítógép valamely hardver és szoftver egységei

Az Operációs rendszer: a hardver és a felhasználó. között helyezkedik el. Nagyméretű és bonyolult program. HARVER Operációs rendszer Felhasználó

Amióta számítógépek vannak azóta alakulnak az operációsrendszerek is. Állandó fejlődés. Mindig újabbak fognak következni. MS DOS: Több mint 10 éve készült, amikor kezdték tervezni már átvette az előző oprendszerek tapasztalatait. Nagyon nagy fejlesztő gárda dolgozott rajta, nagyon kell érteni a rendszerhez, hogy valaki tudja használni a gépet. MSDOSWIN 3.1WIN95WIN98 WINNT 3.51WINNT 4.0WIN 2000 WINXPWIN 2003

Oprendszerek csoportosítása Felhasználó szerint Több felhasználós (Multi user) Egy felhasználós (Single user) Multi task Single task Task futatás szerint