Split Dalmácia központja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Peterhof, vagy másképpen a Nyári Palota a legrégibb és a legleny ű göz ő bb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül, 29 kilométerre fekszik a.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Siófok és környéki hungarikumok
Bizánci birodalom.
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
NYON 1.
Cella Septichora.
Fő tér.
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
Csontváry Kosztka Tivadar
Kνωσός Knósszosz.
Magyarország természeti kincsei
Budapest mint világváros
HELLAS Kréta, Mükéné.
Az égei civilizáció.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
5. NAP.
Készítette: Fröhlich Noémi
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Dobó István Vármúzeum Eger
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Esztergom.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Le Puy en Velay egy festöi városka középkori hangulattal. Auvergne-ben, Franciaország felsö-Loire körzetében. FRANCIA Le Puy en Velay.
Ukrajna.
Európa nyelvei.
Ungvár.
Olaszország.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Pécs-Megyeháza.
Mexico.
Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti Szent Péter tér.
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
Törpeállamok.
Lednice - vár
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Készítette: Panghy Bence
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints. CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Repülőtér kívülről. Repülőtér kívülről Repülőtér belülről.
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
SÉTÁLJUNK RÓMÁBAN-1 Zene :Una fortiva lacroma-Pavarotti.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Split Dalmácia központja Ernesto Cortazar - La Vida es Bella

Ma, a Diocletianus- palota Split város szíve.

Az egykori Diocletianus-palota

A palota falai között a tulajdonképpeni óváros helyezkedik el. A 221 000 lakosú Split Horvátország második legfontosabb városa, a horvát tengerpart legnagyobb városa, valamint közép-Dalmácia szíve, igazgatási és gazdasági központja. Split egyike Horvátország legnagyobb demográfiai növekedési arányt produkáló városainak. A Split-öböl partjait is magába foglaló félszigeten és az azt övező dombokon elterülő várost északról a 780 m magas Kozjak, keletről az 1330 métert is elérő Mosor-hegy védelmezi. A mediterrán klímájú Split Európa egyik legnaposabb helye. Naponta átlagosan 7 órát süt a nap, de ez a szám július folyamán elérheti a 12 órát is. A meleg tengeri áramlatoknak köszönhetően a fürdőszezon májustól szeptemberig tart. Az 1700 éves tradícióval büszkélkedő város éghajlatának, csodás partvidékének és római kori műemlékeinek köszönhetően a horvátországi nyaralóhelyek között kitüntetett figyelmet érdemel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag Dalmácia központjáról, és egy fontos kikötővárosról van szó Diocletianus-palota Az egyik legjelentősebb látnivaló a világviszonylatban is egyedinek számító fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, ami az UNESCO világörökség listáján is helyet kapott. Diocletianus császár visszavonulása után, 293-ban építette a 3000 négyzetkilométeres luxus palotát, ahol élete utolsó éveit töltötte, s ami helyet ad mauzóleumának is. A császár rezidenciája a későbbiekben menedékül szolgált a környékbelieknek, akik az avarok és a szlávok támadásai elől itt lelhettek biztonságra. A palota 4 kapun keresztül közelíthető meg: a Tengeri Kapun (délről), az Aranykapun (északról), az Ezüstkapun (keletről), és a Vaskapun (nyugatról). A palotában található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus vendégeit fogadta. A palota falai között a tulajdonképpeni óváros helyezkedik el. Dioclecianus palota falain belül található a Szt. Duje ( Szent Lélek ) székesegyház, mely Split város védőszentjéről kapta nevét. A székesegyház a császári palota mauzóleumának alapjaira épült.

IX. századi püspök szobra, az Aranykapunál. Diocletianus császár palotája északi részén lévő Nini Gergely (Ninski Grgur) IX. századi püspök szobra, az Aranykapunál.

Akik elmennek a szoborhoz, azoknak pedig a lelkére kell kötni, hogy ragadják meg a püspök csillogó nagy lábujját, mely szerencsét fog hozni és álmaikat valóra váltja.

Nini Gergely püspök szobra A hatalmas méretű szobor, amely Split egyik leghíresebb nevezetességének számít, Ivan Mestrovic szobrászmester 1929-es alkotása. A műalkotást az Aranykapu mögött, a Diocletianus palotával övezett óváros északi részén találhatjuk. A X. században élt püspök tagadta a pápa hatalmát, és az egyházi szertartásokban bevezette a horvát nyelvet az addig kizárólagosan használt latin helyett. Ez a horvát nyelv fejlődése, és a horvátországi egyház megerősödése szempontjából egyaránt fontos lépés volt. A babona szerint a szobor nagylábujjának megérintése szerencsét hoz, és hogy mennyien hisznek ebben, az látszik a nagylábujj eltérő színéből.

Jó nyaralást! pps: Vörösné Bíró Judit