Visual Basic for Application (VBA)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Tananyag: konzultáció
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Visual Basic for Application (VBA)
Microsoft Excel 2007.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Összefoglalás 1. Pascal program szerkezete 2. Pascal típusai
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
BMEEOVKMKM4 Házi feladat megoldás áttekintés
Benczúr Zsolt VBA gyorstalpaló Benczúr Zsolt
Táblázat kezelő programok
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
C A C nyelv utasításai.
Készítette: Nagy-Szakál Zoltán 2007.
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Nem determinisztikusság és párhuzamosság. A nem determinisztikusság a párhuzamosságban gyökeredzik. Példa: S par  parbegin x:=0   x:=1   x:=2 parend;
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Microsoft Excel Függvények VII..
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Az If függvény és a Feltételes Formázás az Excelben
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
XHTML – a tanultak összefoglalása
Rendezések és szövegkezelő függvények
Táblázatok készítése. Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 3. cellája Az 1. sor 3.
excel, (visual basic) makrók gyorstalpaló
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Készítette:Képes Edina 10/d
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR MESTERSZINTŰ MŰSZERES ANALITIKA KÉMIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) nov.19.
1 Mivel foglalkozunk a laborokon? 7. hét: Do-Loop-Until Do-Until-Looptömbök Function 7. hét: Do-Loop-Until és Do-Until-Loop ciklusok. Egy indexes tömbök,
Turócziné Kiscsatári Nóra
A Visual Basic nyelvi elemei
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Táblázatok.
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR
Bekezdések formázása 1..
Függvények.
1 Mivel foglalkozunk a laborokon? 7. hét: Do-Loop-Until Do-Until-Looptömbök Function 7. hét: Do-Loop-Until és Do-Until-Loop ciklusok. Egy indexes tömbök,
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok Excel alapok: Excel alapok: Cellahivatkozás, munkalapfüggvény, diagram varázsló, trendvonal 2.
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Makrók alkalmazása VBA felületen
Excel programozás (makró)
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Az 5,6,7 laborok VBA anyagának összefoglalása
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR MESTERSZINTŰ MŰSZERES ANALITIKA KÉMIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2010/2011. őszi.
1 BME VBK KROMATOGRÁFIÁS SZAKANALITIKUS KÉPZÉS INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) dec. 2. Access „elmaradás” - a Beszall_forg lekédezés elkészítése:
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok Excel alapok: Excel alapok: Cellahivatkozás, munkalapfüggvény, diagram varázsló, trendvonal 2.
Másolás és automatikus kitöltés
Total commander.
Excel programozás (makró)
Adatbáziskezelés.
ITERÁCIÓ.
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

Visual Basic for Application (VBA) Ciklusok, függvények

Feladatok Készíts makrót, ami a egy táblázatban felcseréli az A és a D oszlopot, az E oszlopot pedig áthelyezi a B elé! Készíts makrót, ami egy táblázat első (fejléc) sorát 15 soronként megismétli! Ehhez első lépésben vegyél fel egy makrót, ami az adott lapon kijelöli, majd másolja az első sort, ezután 15 sort lejjebb megy, és beilleszti a másolt tartalmat! Következő lépésben oldd meg, hogy addig ismétlődjön a lejjebb lépés/beillesztés, amig üres sorhoz nem érünk! Haladó: oldd meg, hogy a másolás előtt egy üres sort is szúrjon be a fejlécnek a makró!

Emlékeztető Elágazás: If feltétel Then teendők ha feltétel igaz Else teendők ha feltétel nem igaz End if

Emlékeztető Ciklus: Do Until feltétel teendők (ciklusmag) lépés a következő elemre! Loop Addig ismétli a ciklusmagot, amig a feltétel igazzá nem válik. Létezik hátultesztelős változat, ami legalább egyszer mindenképpen lefut, illetve Until helyett While-t használó, ami akkor áll le, ha a feltétel hamissá válik.

Feladatok Készíts makrót, ami egy oszlop elemein végigszalad, és ha egymás utáni ismétlődést talál, törli az ismétlődő elemet tartalmazó cellát! Figyelj oda, hogy a makró akkor is jól működjön, ha egymás után többször ismétlődik egy elem! A lépésenkénti futtatás segíthet. Készíts makrót, ami „észreveszi” és jelöli valahogy, ha egy növekvően rendezett listában hibás, tehát az előtte lévőnél kisebb elemet talál!

Feladatok A http://vacip.web.elte.hu/excel/feladatok/VBA tárhelyről töltsd le a VBA3.xls-t, és oldd meg rajta a következő feladatokat! A BP balances lapon: Készíts függvényt, ami az első oszlop számaiból kihámozza a számot! Tehát le kell vágni az USD-t, el kell hagyni a fölösleges szóközöket, a csillagot és a vesszőt, és a tizedespontot tizedesvesszőre kell cserélni. Ezután készíts makrót, ami az A oszlopon végigszalad az aljáig, és minden cellát lecserél a letisztított számra!

Feladatok A dátumok lapon található számokat alakítsd dátummá! Az első egy vagy két karakter a nap, utána a hónap, majd az év következik. Készíts egy függvényt, ami minden alakra univerzálisan működik (Kell: HA()/IF(), DÁTUM()/DATE(), BAL()/LEFT(), KÖZÉP()/MID(), JOBB()/RIGHT(), HOSSZ()/LEN()). Ezután a fentihez hasonlóan készíts makrót, ami lecseréli a számokat valódi sátumokra!

Megoldások

Fejléc ismételgető Sub fejléc_másoló() Cells(1, 1).Activate ActiveCell.Offset(15, 0).Select Do Until ActiveCell.Value = "" ActiveCell.EntireRow.Insert _ shift:=xlDown Rows("1:1").Copy ActiveSheet.Paste Loop Application.CutCopyMode = False End Sub

Ismétlődők törlése Sub ism_törl1() Do Until ActiveCell.Value = "" If ActiveCell.Value = _ ActiveCell.Offset(1, 0).Value Then Selection.Delete Else ActiveCell.Offset(1, 0).Select End If Loop End Sub