Timár Gábor ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
Advertisements

A Föld elméleti alakja Történeti áttekintés Alapelv Mérési módszerek
a terület meghatározása
A vízszintes mérések alapműveletei
Navigáció mobiltelefonnal
Számítógép, navigáció az autóban
Alakja, mozgási és ezek következményei
A hosszúság mérése.
- alakja és mozgásainak következménye -
Kérdések Lejthet-e az „átlagos tengerszint”?
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
/csillagászati modellezés a gyakorlatban/
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Barlangok keresése és vizsgálata a Marson Deák Márton ELTE Természetföldrajzi Tanszék Geográfus hallgató A program az ELTE jubileumi.
Eötvös Loránd élete és munkássága
A georeferálás pontossági kérdései
A földfelszín domborzata
Bolygónk, a Föld.
Hornyák Mátyás József előadása
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Készítette: Bodnár Attila
Ívmérték, forgásszögek
Thalész tétel és alkalmazása
A SZÖGEK.
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
,,Én így tanítanám az informatikát”
A Föld, mint űrhajó felfedezése
MTA tudományos ülés1 Magassági rendszereink kapcsolata földfelszíni és mesterséges holdas mérések alapján – a magyarországi geoidkép pontosítása.
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
B A A A B B C D E D C E D C F A B C D A B E D C B A E D C F Hány háromszögre oszthatjuk fel ezeket a sokszögeket?
Leica 100 szintező gyakorlati használata
Thalész tétel és alkalmazása
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Méretarány-megírási hiba
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
A földalak-számítás mint népszerű tudomány? Habsburg-térképek a Google Earth-ön Timár Gábor, Molnár Gábor, Székely Balázs ELTE Geofizikai és Űrtudományi.
Alakja, mozgásai, bizonyítékai
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Geometriai számítások
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
A geodézia rövid bemutatása Geodézia
Geodézia Szabó Zoltán.
A geometriai magasságmérés
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Az Eötvös-inga Készítette: Virágh Máté 9. c EÖTVÖS LORÁND
TRIGONOMETRIA.
A Föld.
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
GPS kezelési alapismeretek
Naprendszerünk adatainak megismerése
Távérzékelés alapjai IV
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Timár Gábor ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Atomoktól a csilagokig Ünnepi előadás az ELTE fennállásának 375. évfordulóján 2010. március 25. A Föld alakja – és annak ismerettörténete a görögöktől Eötvös Lorándon át a műholdas gravimetriáig Timár Gábor ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék

Áttekintés A görögök szerint... Lehet-e lapos? Magellán és Snellius: a gömb újra hódít Huygens, Newton és a francia akadémia: de gömb-e? És milyen ellipszoid? És ha az sem elég pontos? Mérjük az eltérést az ellipszoidtól: Eötvös Mérjük az eltérést műholdakról is.

Erathoszthenész: a gömb és a mérete

Ptolemaiosz: szélesség és hosszúság a gömbön Görög eredeti (balra), és a törtek kódolása (jobbra)‏

Ezt valamiért elfelejtettük... és laposnak hittük

Galilei és a távcső – odafenn annyira gömb minden

Galilei és a távcső – odafenn annyira gömb minden

Galilei: ... és kis híján bajba került

Magellán: az első (európai) körülhajózás

és Snellius háromszögei A nagyobb távolságok megmérésének „legolcsóbb” módja: alapvonalmérés és szögmérés.

és Snellius háromszögei A nagyobb távolságok megmérésének „legolcsóbb” módja: alapvonalmérés és szögmérés. De mit csinálnak a háromszög belső szögei?

Nem működik a trigonometria? ...legalábbis furcsa eredményeket ad: a háromszögek belső szögeinek összege több mint 180 fok, az egy csúcsba futó síkszögek összege (fent) több mint 360 fok...

Nem működik a trigonometria? ...legalábbis furcsa eredményeket ad: a háromszögek belső szögeinek összege több mint 180 fok, az egy csúcsba futó síkszöget összege (fent) több mint 360 fok... ... és innen jön a gömbháromszögtan.

De mi baj az ingaórákkal? Huygens ingaórája különböző szélességeken eltérően jár A Föld gravitációs erőtere nem gömbszimmetrikus (A földalak-meghatározás fizikai módszere)‏

De mi baj az ingaórákkal? Huygens ingaórája különböző szélességeken eltérően jár A Föld gravitációs erőtere nem gömbszimmetrikus (A földalak-meghatározás fizikai módszere)‏

Következő közelítés: az ellipszoid. De! citrom

Következő közelítés: az ellipszoid. De! citrom vagy mandarin?

Következő közelítés: az ellipszoid. De! citrom vagy mandarin? (Francia Akadémia) (Newton)‏

El kell menni a pólushoz és a trópusokra, és mérni... Ívmérések El kell menni a pólushoz és a trópusokra, és mérni... és az jött ki, hogy a Föld lapult ellipszoid (A földalak-meghatározás geometriai módszere)‏

Lapult ellipszoid a mandarin (és Newton) nyert

Lapult ellipszoid a=fél nagytengely; (a-b)/a=lapultság

Nagytengely és lapultság – időben? És térben? Fél nagytengely Lapultság Ellipszoidok: Bohnenberger, 1809; Zách, 1809; Walbeck, 1823; Everest, 1830; Clarke, 1866, 1880; Hayford, 1909; Kraszovszkij, 1940; IUGG67; WGS84.

...mérési hibák – vagy valami elvi probléma? És ez sem elég pontos... ...mérési hibák – vagy valami elvi probléma? Ideális (ellipszoid) alak Valódi alak GEOID (Listing, 1872)‏

A Föld alakja a geoid A GEOID (Föld-szerű) alak de nevezhetjük krumploid-nak is  ez egy fizikailag meghatározott alak: a Föld nehézségi (gravitációs és centrifugális) erőterének a tengerszinthez tartozó potenciálfelülete

A térképészek (és a geofizikusok) az ellipszoidot szeretik Könnyebb vele számolni – de sokféleképpen lehet a „krumploidhoz” simítani...

De hogy számítható a geoid helyzete? Geoid-unduláció: A függőleges távolság a geoid és a (legjobban illeszkedő) ellipszoid között. Ez a ronda képlet (alul) írja le. A Föld alakját a képletbeli C és S együtthatókkal írhatjuk le, de honnan vegyük őket? Felszíni gravitációs mérésekből (Eötvös...)‏ Műholdak pályaváltozásaiból

Az Eötvös-inga A nehézségi erőtér finom változásait méri

Az Eötvös-inga A Cavendish-inga

Az Eötvös-inga Az Eötvös-ingán a tömegek helyzete bonyolultabb: így alkalmas az erőtér függőleges megváltozásának kimutatására is. 1 E = 1 eötvös = 10-9 1/s2

Az Eötvös-inga Régen és ma: az első mérés a Ság-hegyen (1891), és egy mai mérés (ELGI-BME, 2007, Makád mellett)‏

Az Eötvös-inga Eötvös kiterjedt méréseket folytatott a befagyott Balatonon (ott kicsi a szintezési igény...), és lelkesedése egyszer majdnem bajba is sodorta... Jegyezzük meg: az Eötvös-inga nem g-t még, hanem a g térbeli megváltozási ütemét.

Vissza az eredményekhez: A geoid világtérképe Az EGM96 geoidmodell (S és C együtthatók 360-ig ismertek) és a legjobban illeszkedő WGS84 ellipszoid függőleges távolsága. Vörös: +120 méter, kék: -120 méter – érdemes megfigyelni a globális és helyi trendeket.

Az előző adatsor közép-európai része a gyakorlatban: a GPS által megadott (ellipszoid feletti)‏ magasságból így lehet tengerszint feletti (geoid feletti)‏ magasságot számítani.

Űrtechnológia: űr-gravimetria GOCE: pályaelem-változások és gyorsulásmérés

Űrtechnológia: űr-gravimetria CHAMP: pályaelem-változások és űrbeli GPS-mérések

Űrtechnológia: űr-gravimetria Tom kergeti Jerryt az űrben: a GRACE kísérletben az egyik műhold követi a másikat: a pályaelem-változások mellett Tom és Jerry távolságváltozásait mérik.

Űrtechnológia. űr-gravimetria: változik a geoid Az űrgeodézia olyan finom felbontású adatokat szolgáltat, hogy lehetővé vált például a geoid évszakos változásainak kimutatása: növényzetben tárolt víz gravitációs hatása az Amazonas-medencében.

Köszönöm a figyelmet