Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 4.gyakorlat Adatkapcsolati réteg Hamming távolság, hiba javítás/felismerés, bit-/bájtbeszúrás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Advertisements

Számítógépes hálózatok
TCP/IP protokollverem
Rétegzett hálózati architektúrák
Kódelmélet.
Az Esztergom és Vidéke az Interneten, a helyi lapok digitalizálásának problémái Várady Eszter igazgató Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom.
Lajtai Dániel (ladmaat.elte). Tartalom  Mi is az a távközlés?  Példa emberi távközlésre  Alapelvek  Távközlés napjainkban.
Soros kommunikáció. •Üzenet–>Kódolás (bináris kód) •A bitek átküldése a vezetéken időben egymás után (soros) •Dekódolás–>Üzenet GND
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Open System Interconnect
Vezetékes átviteli közegek
Európai Energia Hatékonysági Javítás a Nyomda Iparban
Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben
Rétegelt hálózati architektúra
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Számítógépes hálózatok
A számítógépes memória jellemzői
Mobilhálózat Cellás felépítésű
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Adatábrázolás, algoritmusok
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok I.
Számítógépes Hálózatok
Spring 2000CS 4611 Vázlat Kódolás Keretképzés Hibafelismerés „Csúszó Ablak” Algoritmus (hibajavítás) Pont-Pont kapcsolódások (Links)
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
Számítógépes Grafika 2. gyakorlat Programtervező informatikus (esti) 2011/2012 őszi félév.
Adatkapcsolati réteg.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
A Jövő Internet, ahogy mi látjuk: demo és poszter előzetes Sonkoly Balázs (BME-TMIT)
Kommunikáció.
Hálózati alapismeretek
Balaton Marcell Balázs
A Dijkstra algoritmus.
Rendszám Felismerő Rendszer Fajt Péter Vácz István
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Bekezdések formázása 1..
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Adatátvitel elméleti alapjai
Az Internet.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
Az alhálózatok számítása
Számítógépes Hálózatok
Számítógépes Hálózatok 9. gyakorlat. Gyakorlatok Nov 18,20 - Socket Nov 25,27 - Socket Dec 2,4 - ZH Dec 9,11 - pótZH Számítógépes hálózatok GY2 Gombos.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Az információ (vázlat)
Az adatkapcsolati réteg DATA LINK LAYER. Az adatkapcsolati réteg három feladatot hajt végre:  A hálózati rétegektől kapott információkat keretekbe rendezi.
Kommunikáció a hálózaton
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Kördokumentum készítése
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
ATM Asynchronous Transfer Mode
Alhálózatok Schmidt Tibor.
Mobilhálózat Cellás felépítésű
Egy adat fontosság szerinti protokoll
Hálózatok.
Számítógépes Hálózatok
2. A számító- gépes grafika eszközei
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 4.gyakorlat Adatkapcsolati réteg Hamming távolság, hiba javítás/felismerés, bit-/bájtbeszúrás Laki Sándor

Harmadik Házi Feladat Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 2

1. Feladat  A bitbeszúrásos módszert a rugalmasabb bitorientált átvitelnél használják. Minden keret egy speciális bitmintával kezdődik és végződik. Ha az ADÓ öt egymást követő 1-est tartalmazó mintát talál az adatmezőben, akkor egy 0 bitet szúr be utána. A VEVŐ a másik oldalon pedig ezt a beszúrt bitet az öt egymás utáni 1-es bit érzékelése után kiveszi a bitfolyamból.  Az üzenet, hogy fog kinézni ezen módszer alkalmazása után? Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 3

2. Feladat  A bájt-beszúrásos módszer esetén, hogy kerül átvitelre a következő adat: Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 4 AXFLAGBESCFLAGKI A

3. Feladat Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 5

4. Feladat Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 6

5. Feladat Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 7

Negyedik házi feladat Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 8