Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Operációs rendszerek Beállítások.
Hálózati architektúrák
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Elmélet.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Központi feldolgozó egység (CPU)
Az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A számítógép elindítása
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
Információtechnológiai alapok 9. osztály
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
Hálózati struktúrák, jogosultságok
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján Operációs Rendszerek Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján

Operációs rendszer (OS) Az operációs rendszer olyan, a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata: a gép hardver-erőforrásaival való gazdálkodás betölti és vezérli a gépen futó programokat/alkalmazásokat biztosítja a kommunikációt A hardver alapvető működését irányító program a BIOS Basic Input/Output System (a ROM-ban tárolják), a gép indításakor ez a program töltődik be először a memóriába, majd ez kezdi el keresni az operációs rendszert a háttértáron

Operációs rendszer (OS) Az op. rendszer semmilyen felhasználó számára közvetlenül hasznos feladatot nem végez. Lehetővé teszi a felhasználói programok futtatását pl.: szövegszerkesztés Programok és adatok biztonságos tárolását, programok működési zavarainak jelzését, kezelését Az eltérő elvárások miatt sokféle operációs rendszer jött létre a számítástechnika története során.

Operációs rendszerek feladatai Szervezi és irányítja a gép működését Programok betöltése, indítása és felügyelete Ha kell helyet csinál a programok számára a memóriában A processzor, a memória, a perifériák (összefoglalva az erőforrások) megosztása Értelmezi a billentyűzet, az egér jeleit (bemenet) Előállítja a képet a monitoron, a nyomtatón (kimenet) Vezérli és felügyeli a perifériák tevékenységét Megszervezi a háttértárak munkáját Kiadott parancsok értelmezése és végrehajtása Fellépő hibák kezelése

Operációs rendszerek csoportosítása Forráskód szerint: Nyílt forrású, szabadon elérhető op. rsz.-ek (pl.:Linux) Zárt forrású, op. rsz.-ek (pl.: Microsoft Windows, Mac OS X) Kezelői felület szerint: Szöveges (karakteres) op. rsz.: parancssoros, parancs beírásával kér kiszolgálást az operációs rendszertől. Kevesebb az erőforrás igénye, felhasználói szemszögből kényelmetlen. (pl.:DOS, Linux) Grafikus op. rsz . (GUI): összetettebb és nem várja el a felhasználótól a parancsok megjegyzését. A grafikus felület objektumain (ikonokon) keresztül érhetők el az eszközök, tárhelyek és indíthatók programok. (pl.: WindowsXP)

Operációs rendszerek csoportosítása Felhasználók száma szerint: Egyfelhasználós op. rsz.: Egyidejűleg csak egy felhasználó veheti igénybe a szolgáltatásait. Pl.: DOS, WindowsXP Többfelhasználós op. rsz.: Egyéni azonosítást végez és ezzel párhuzamosan jogosultságokat is kezel. Egy időben több felhasználó veheti igénybe a számítógép erőforrásait Az op. rsz.-nek gondoskodnia kell arról hogy az egyes felhasználók ne akadályozzák egymást. Pl.: Linux, Szerver op. rsz.-ek

Operációs rendszerek csoportosítása Az egy időben, párhuzamosan futtatható programok száma szerint: Egyfeladatos (monoprogramozott): Egy időben egy program futtatható. Pl.: DOS Többfeladatos (multiprogramozott):Egy időben több program is futtatható. Pl.: WindowsXP, Linux

Windows Xp 2001 október 25-én két alapváltozata jelent meg magyarul is: Professional és Home Edition A Windows XP új, feladatalapú, valamelyest egyszerűsített grafikus felhasználói felülettel rendelkezik. A Start menüt és a keresési megoldást újratervezték, és sok vizuális hatást adtak az operációs rendszerhez. A Windows XP beépítetten kezeli a „vizuális stílusok” használatát, viszont ezeket a Microsoftnak digitálisan alá kell írnia, hogy működjenek. A Windows XP alapértelmezés szerint két vizuális stílussal rendelkezik (melyet három különböző színsémára lehet állítani). A korábbi Windows 2000-szerű kinézet is választható.

Szerviz csomagok A Microsoft szervizcsomagokat (service pack) is kiad a Windows operációs rendszerhez, hogy problémákat javítsanak és funkciókat adjanak a rendszerhez. Ezek a csomagok tartalmazzák az addig megjelent összes frissítést, illetve akár új szolgáltatásokkal is bővíthetik a rendszert. Service Pack 1,2,3

Bejelentkezés

Megjelenítés tulajdonságai

Megjelenítés tulajdonságai Pozíció Középen Mozaik Nyújtás

Az asztali elemek testreszabása

Megjelenítés tulajdonságai

Energiaellátás

Energiaellátás

Energiaellátás

Megjelenítés tulajdonságai

Megjelenítés tulajdonságai Képernyőfelbontás: 800x600 1024x768 1152x864 1280x768 1280x960 1280x1024

Hibaelhárítás Előjön a súgó:

Speciális beállítások

Speciális beállítások

Speciális beállítások

Felhasználói fiókok Start menü, Vezérlőpult, Felhasználói fiókok

Felhasználói fiókok