A földtudományi alapszak (BSc)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Advertisements

2007. március 22.DE TEK TTK Földtudományi BSc - szakirányválasztás Március óra I. terem Szakirány választás rendje a Földtudományi BSc szakon.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
50 éves a szegedi informatika
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Az ELTE Planetológiai Műhely bemutatása Sik András ELTE Természetföldrajzi Tanszék A program az ELTE jubileumi rendezvény-sorozatának.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
Földrajz BSc Földrajz tanári MSc Geográfus MSc
Fizika alapszak az ELTE-n
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
Geográfus és földrajz tanári képzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Megjegyzések: 2006 előtt a földrajz tanári képzésben szakpáronként volt a jelentkezés,
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Molekuláris Bionika.
SzegediTudományegyetem F IZIKUS TA NSZÉKCSOPORT
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 17. Szeged, TIK.
Kémia Alapszak „Vegyülj Velünk !”.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP /1/A Interdiszciplináris.
Anyagmérnöki Alapszak
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A HUNAGI lehetséges szerepvállalása a térinformatikai oktatás terén Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás „ Az elmélet és gyakorlat találkozása”
Tanulj Tovább Reálisan!
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Biomérnök alapszak (BSc)
Környezettan alapszak (BSc)
Bemutatkozik a Georgikon
Tanulási célú migráció a világban és itthon
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Biológus Tanszékcsoport
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
DEBRECENI EGYETEM TTK Felvettek ban nappali tagozatra Diplomát kapott 2009.juniusban MSc-re felvett júliusban TTK BSc-ről összesenMSc-re.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
1 Miskolci Egyetem. 2 Matematikai Intézet – Analízis Tsz., Számítástechnika Tsz., Számítóközpont – Analízis Tsz., Alkalmazott Matematikai.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
TOVÁBBTANULÁSI TÁJÉKOZTATÓ. MATEMATIKA MIÉRT ÉRDEMES MATEMATIKÁT TANULNI? Hasznos Közismert tény, hogy a matematikus szakma a világon az egyik legjobb.
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Képzések, szakirányok, felvételi lehetőségek
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
A környezettudományi képzés az ELTE-n, együttműködési lehetőségek
A BSc-MSc rendszerű tanulmányok tapasztalatai a műszaki és a természettudományi felsőoktatásban II. MŰHELYKONFERENCIA AZ ELTE BOLYAI KOLLÉGIUMÁBAN 2008.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar rt itt a helye! Korszerű és innovatív mérnökképzés! „Hallgatóvá fogadom”
A képzés szeptemberében indul!
A probléma forrása! általános iskola
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Korszerű és innovatív mérnökképzés!
PANNON EGYETEM KÉMIA ALAPSZAK.
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

A földtudományi alapszak (BSc) A Föld múltjának és jelenének könyve, jövőjének egyik kulcsa

Mi a földtudomány, kik a „földtudósok”? A FÖLDTUDOMÁNYOK TÁRGYA, VIZSGÁLATI KÖRE: a Föld belsejének és felszínének anyagai a földbelső és az atmoszféra fizikája, az itt ma lejátszódó folyamatok a Föld belseje, felszíne és környezete múltbéli és jelenlegi folyamatai, a Föld és az élet története, a természetes és mesterséges emberi környezetek térképi ábrázolások, geoinfomatika a bolygók, csillagok világa

TANÁRI MSC (környezettan-természetismeret) TOVÁBBTANULÁS A FÖLDTUDOMÁNYI ALAPSZAK UTÁN Földrajz BSc alapszak TÉRKÉPÉSZ MSC GEOGRÁFUS MSC Földtudományi BSc alapszak TANÁRI MSC (környezettan-természetismeret) METEOROLÓGUS MSC CSILLAGÁSZ MSC GEOFIZIKUS MSC GEOLÓGUS MSC Fizika BSc alapszak Környezettan BSc alapszak Fizika-X szakos tanári MSc Fizikus MSc Környezettudományi MSc Környezettan-X szakos tanári MSc

Az Egyetemi Ásványtár 1887-ben… … és ma, az új épületben Erdélyi termésarany

Eötvös Loránd és nevelője, Krenner József, szakterületünk professzora

Miért lesz továbbtanulás- és piacképes a földtudományi alapdiploma? az alapismeretek és az alkalmazói készségek egészséges ötvözete komplex látásmód jártasság a rokon tudományokban (földrajz, fizika, kémia, biológia) jól konvertálható tudás

Kinek érdemes földtudományi alapszakra jelentkezni? akit a középiskolában érdekel a (természeti) földrajz és/vagy a fizika, kémia, biológia aki fogékony korunk környezeti problémáira (környezetvédelem, környezetszennyezés, egészséges ivóvíz, talaj/mezőgazdaság, energiaforrások, nyersanyagok és környezeti hatásaik) aki nyitott a természetre

Kinek nem érdemes földtudományi alapszakra jelentkezni? aki csak egy könnyű diplomát szeretne szerezni (ez nem AZ a szak....) akit nem érdekel az előbb felsorolt területek egyike sem

Milyen esélyem van bekerülni és utána bent is maradni? Bekerülni (várhatóan) nem nagyon nehéz. (2006-ra nincs összehasonlító felvételi pontszám) És bentmaradni? A lemorzsolódás 20-25 %, főleg az első egy évben. A lemorzsolódás főbb okai: gyengébb alapok (szorgalom és szándék esetén a 2003-tól elindult kreditrendszer ad esélyt a felzárkózásra) éretlenség az egyetemi tanulásra (egy-két év kihagyása után célszerű visszatérni) alkalmatlanság, érdektelenség (abba kell hagyni)

Milyen alkatú ember lehet jó földtudós? Mit fog csinálni? a békés családanyáktól (-apáktól) a jó hivatalnokon és a belevaló vállalkozókon át a kalandorokig tipikus munkák/feladatkörök: - tudományos kutatás (terepi és/vagy laboratóriumi) - alkalmazott kutatás (terepi és/vagy laboratóriumi) - hivatali, szakhatósági, szakértői feladatok - egyéni vállalkozók, főként a környezetvédelemben - kapcsolódó képzésekkel mérnöki, jogi, informatikai, közgazda stb. irányok

Az első magyarországi dinoszaurusz leletek ásatása a Bakonyban 2002-ben. Az ásatás vezetője Ősi Attila ELTE geológus hallgató.

A térképész-geoinformatikus szakirányon a történeti értékektől a legmodernebb térinformatikai ismertekig minden megtanulható

Őskori kohósalak mikroszkópi képe A geológus, a geofizikus, a térképész gyakran társa a régésznek: Képes meghatározni nem csak a természetes, hanem a mesterséges anyagokat is, feltárni ősi településeket.

Az elektronmikroszkóp az atomokig nagyít: Egyetemünk tanára által 2002-ben leírt új ásványfaj szerkezetének fényképe és számított modellje

A Föld határa nem a földfelszín A Föld határa nem a földfelszín! A légkör és azon túl a Naprendszer itt megismerhető! És utána a csillagok…

Diploma utáni továbbtanulás MSc diplomák (2 év) az ELTE-n, Magyarországon vagy külföldön doktori fokozat szerzés az ELTE Doktori Iskolájában (3 év) vagy külföldön

TANÁRI MSC (környezettan-természetismeret) TOVÁBBTANULÁS A FÖLDTUDOMÁNYI ALAPSZAK UTÁN Földrajz BSc alapszak TÉRKÉPÉSZ MSC GEOGRÁFUS MSC Földtudományi BSc alapszak TANÁRI MSC (környezettan-természetismeret) METEOROLÓGUS MSC CSILLAGÁSZ MSC GEOFIZIKUS MSC GEOLÓGUS MSC Fizika BSc alapszak Környezettan BSc alapszak Fizika-X szakos tanári MSc Fizikus MSc Környezettudományi MSc Környezettan-X szakos tanári MSc

Nyelvtudás, nyelvtanulás Magyarországon az egyetemi alapdiploma kiadásának feltétele a középfokú nyelvvizsga a földtudomány nem ismer határokat; Magyarország regionális centrum a Kárpát-Pannon régióban; a nyelvtudás fontos (főleg az angol)! A földtudományi hallgatók igénybe vehetik az ELTE szakfordítói képzéseit

Hol fog dolgozni a „földtudós”? Magyarországon, saját régiójában egész Magyarországon a Kárpát-Pannon régióban (Magyarország és a szomszédos államok) az Európai Unió országaiban más fejlett országokban (USA, Japán stb.) a harmadik világban (Afrika, Ázsia stb.)

Külföldi diákokkal hazai tájakon….

ELTE terepgyakorlat Kanadában, 2001-ben

Határ(őr) nélkül: Chile és Argentína határán 2002-ben

Traktoron Iránban 2002-ben

És ha már traktor sincs…..

Ha földtudósnak tanult volna, ma is (meg)élne ….