Továbbépítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Advertisements

Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
WEST8. alapítva: 1987, Adriaan Geuze város – és tájépítészet: vízpartok, parkok, városi terek, kertek, nagyobb léptékű várostervek 70 építész, 3 iroda:
Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Zsidónegyedek és zsinagógák. BerlinBudapest  Múzeum  Vallási funkciót nem tölt be  Vallási és kulturálisközpont  Turisztikai központ  Emlékhely.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A rómaiak – Aquincum, Contra-aquincum.
Modernizmus és várostervezés
Népszerű kultúra és magaskultúra
1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől
„A tárgy elnyeri formáját”. Iparművészeti Múzeum (1896) Az öltés művészete - Nemzetközi kortárs hímzések január március 22. Ezt.
„Még ma is léteznek olyan építészek, mind Svájcban, mind külföldön, akik megingathatatlan formai és intellektuális szigort visznek a munkájukba. Hálásak.
Christian Kerez Architectural dialugues riport. Christian Kerez – Ars poetica „Az építészet az élet létfontosságú része, nem csupán formai feladat. Mindazonáltal.
VINEX – a ’90-es évek holland lakáspolitikája Ijburg – tömb telepítési minták.
SZAKRÁLIS 2 _ KORTÁRS TENDENCIÁK - összefüggésrendszerek: anyag, fény, szerkezet, egyén és közösség -
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
DESIGNÖKOLÓGIA.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Családi vállalkozás.
A kiskereskedelmi árusítás légköre Birtalan Ágota SPMKM.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Reindusztrializáció Közép-Európában
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Metaverzum A jövő virtuális univerzuma. Videójátékok, virtuális világok, web 2.0, Földet ábrázoló online térképek kereszteződése Szimuláció és realitás.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Építészettörténet.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az európai városverseny
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Architecture Dialogues Positions – Concepts – Visions Marcel MEILI, Markus PETER Marcel Meili, Markus Peters Architekten pp “Our driving force.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
What is Happening to Modern Architecture? - szimpózium
Modernizmus és várostervezés
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Innováció-menedzsment a könyvtárban
Előadás másolata:

továbbépítés

Lakatlan – Polyák Levente Koncepciók Tabula rasa vagy folytonosság? (Aldo Rossi) Átépítés (Hermann Czech) Példák Mai angol irodák (Alkér Katalin) Ipari, illetve irodaépületek átépítése (holland felmérés, Kohout Dávid diplomamunkája) Lakatlan – Polyák Levente

Aldo Rossi: A város építészete Időbeli rétegződés, egymásra épülés A város építészete: az építészet kreatív, létrehozó szerepe, de mindig egy kereten belül. Kontextus Tipológia Normális és patologikus tartósság

Hermann Czech (1936)

Hermann Czech, Johannes Spalt, Adolf Krischanizt átveszik Bécs város Aranydiplomáját

Umbau/Átépítés Bécsi kontextus: Wagner és Loos. A nagyléptékű építkezések és a finom kiigazítások, továbbfejlesztések. Ciklusok? Strukturális, léptékbeli és időbeli differenciálódás, rétegződés Infrastruktúra, úthálózat Beépítési struktúra Konkrét használati módok (üzletek, kávéházak, lakás, műhelyek) Minden lépték a rákövetkező nagysági fokozat megformálása és specifikálása A rend, rendezés a nagyobb léptékek, a nagyobb sokféleségre vonatkozó döntések kisebb léptékek szintjén történnek. A különböző léptékekhez eltérő időbeli horizontok tartoznak. A mindenkori nagyobb léptékek szintjén meghozott döntések hosszabb távúak, mint a kisebb léptékek szintjén.

Ezért az átépítés folyamata nélkül a városi élet elképzelhetetlen. A megőrzés és a változás dialektikája Loos: nicht Ausdeutungen, sondern Umdeutungen, nicht Ausbauten, sondern Umbauten Rétegzés, hozzáépítés A változtatás csak akkor megengedett, ha javítást jelent, illetve új funkciót old meg. „A létező kultúrában mindent felkarolni, ami továbbfejlesztésre érdemes.”

A módszertani aspektus Az átépítés jellemzője tehát az, hogy a döntések sohasem előzmények nélküliek: „minden tervezési folyamat egy döntési sort képez, amelyben a későbbi döntéseket a korábbiak befolyásolják, így nem jelent lényeges különbséget, hogy a korábbi döntések saját vagy mások által meghozott döntések voltak-e. Minden tervezési folyamat részét képezik olyan megoldások / megelőző döntések (Festlegungen), amelyeket vagy el kell fogadnunk vagy el kell vetnünk.”

Loos nem befejezett, „tökéletes” terveket alkotott, mint Wagner, számára elképzelhető volt, hogy később mások változtassanak rajta. Az esztétikai döntések delegálása a használókra, a később korokra. Loos gyakorlata egy olyan építészet előképe, amely elég erős ahhoz, hogy elfogadott megoldás legyen, nyitott sok minden befogadására, egyúttal azonban kiteszi magát a változtatás konfliktusának.

Mai angol példák – Alkér Katalin továbbépítés Mai angol példák – Alkér Katalin

London a London Plan a sűrűség drámai növekedését szorgalmazza a rövidtávú fejlesztői gondolkodásnak semmi nem áll ellent a szabályozás gyenge, az elvárások alacsonyak a történelem során a város mindig is tervezők nélkül fejlődött innen organikus, szabálytalan szerkezete If I was designing London (Peter St John, 2008) 1990-es években induló angol építészirodák látványos ikonok, biztos középszer helyett az építészet önértéke tárgyi valóság, érzelmi töltet, helyi vonatkozások felelősségteljes társadalmi művészet Peter és Alison Smithson példája érdektelennek tartott közönséges épületek jellegtelen, elhanyagolt városrészek új élettel való megtöltése valós társadalmi igények , szociális lakásépítés helyi adottságok megértése és fejlesztése meglévő formák újraértelmezése - az új hajszolása helyett gyártástechnológiák felszívódása a hagyományba

London

Továbbépítés Sergison Bates architects Jonathan Sergison + Stephen Bates Caruso St John architects Adam Caruso + Peter St John Tony Fretton architects Tony Fretton 1990-es években induló angol építészirodák látványos ikonok, biztos középszer helyett az építészet önértéke tárgyi valóság, érzelmi töltet, helyi vonatkozások felelősségteljes társadalmi művészet Peter és Alison Smithson példája érdektelennek tartott közönséges épületek a fókuszban jellegtelen, elhanyagolt városrészek új élettel való megtöltése valós társadalmi igények , szociális lakásépítés helyi adottságok megértése és fejlesztése meglévő formák újraértelmezése - az új hajszolása helyett gyártástechnológiák felszívódása a hagyományba

Továbbépítés The Tyranny of the New (Adam Caruso, 1998) „architects have always found it difficult to remain on the narrow path of determinism” a modernizmus kezdetétől fogva, az újjal való megszállottsággal párhuzamosan vált érzékelhetővé az építészet visszamaradottsága az ipari termékekhez képest pedig pont kultúrtörténeti beágyazottsága adja relevanciájának folyamatosságát reflexív és kritikai jellege különbözteti meg a reklámtól vagy a tudománytól tabula rasa szituáció nem lévén, az épület mindig egy adott hely fizikai és társadalmi összefüggésrendszerébe kerül és válik a kollektív emlékezet részévé az invenció - építészeti értelemben - egy adott, speciális szituációban születő kritikai megoldás a technológia kevéssé érinti az építészeti forma fejlődését a permanens újdonság állapota aláássa a kulturális folytonosságot és tagadja a kollektív cselekvés helyszínét sokkal radikálisabb formai stratégia az, amely a létezőre és a tudottra reagál és hozzájárul a folyamatos kulturális diskurzushoz The Tyranny of the New (Adam Caruso, 1998)

Továbbépítés „Never has so much construction been based on so few ideas.” a műveltség ideája és az építész szakértő szerepe megszűnt a művészet és a tudomány eredményeivel szemben az építészet pusztán brandinget végez az új formák nélkülözik a hagyomány komplexitását és többértelműségét hamar elvesztik újdonságukat: se nem újak, se nem régiek, de nem is elég közönségesek ahhoz, hogy a városi háttérbe olvadjanak – nem tudnak megöregedni Caruso St Johnt az érdekli, hogyan épültek a házak régen – és a mai konstrukciókkal hogyan lehet elérni ugyanazt a formai és anyagi jelenlétet minden, ami a jelen és a múlt építészete közti törékeny folytonosságot szolgálja, megéri a fáradságot Traditions (Adam Caruso, 2004)

Sergison Bates architects

Sergison Bates architects gyárépület rekonstrukció és bővítés lakásokkal 1930-as évek heroista modernizmusa sávablak meandervonalú tömegen tetőtéri lakások megközelítése külső folyosóról Wandsworth House, London, 1999-2004 Sergison Bates architects

Sergison Bates architects viktoriánus sorház záróeleme követi a 19. századi lakóház pragmatikus szerkesztését elveti annak részleteit és a hozzájuk fűződő asszociációkat az ismerős anyagok mai használatról és a közösségi életformáról szólnak Hackney House, London, 1999-2002 Sergison Bates architects

Sergison Bates architects Hackney House, London, 1999-2002 Sergison Bates architects

Caruso St John architects Chiswick Garden az Angol Tájépítészeti Mozgalom bölcsője a kávézó a 18. századi neopalladiánus villa klasszikus arányrendszerére rímel a kő kolonnád portikuszos homlokzati megjelenést és fedett ülőhelyet biztosít Chiswick House Cafe, London, 2006-2010 Caruso St John architects

Caruso St John architects Chiswick House Cafe, London, 2006-2010 Caruso St John architects

Caruso St John architects Sir John Soane (1753-1837) építész otthona és gazdag műgyűjteménye a bővítés 3 enteriőrje a múzeumra jellemző gazdag és változatos elrendezését követi tárgyaknak, bútoroknak, tereknek és fénynek Sir John Soane’s Museum, London, 2009-2014 Caruso St John architects

Caruso St John architects Sir John Soane’s Museum, London, 2009-2014 Caruso St John architects