Készítette: Kozma Réka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
A vízben oldott oxigén meghatározása
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
Az élelmiszerek mikrovilága
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Rézcsoport.
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Aminosavak bioszintézise
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Biológiai talajvizsgálati módszerek
A fölgáz és a kőolaj.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A szappanok káros hatásai
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Élősejtszám meghatározás
Ammónium.
ADSZORPCIÓ.
Vízlágyítás.
ADSZORPCIÓ.
Ammónium.
Vízlágyítás.
1. Kísérletek kén-hidrogénnel
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Az ásványok és kőzetek mállása
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Enzimvizsgálati módszerek Kitináz aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Ureáz aktivitás mérése
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Adenozin-trifoszfát az ATP (adenozin-trifoszfát) minden élő szervezetben megtalálható allosztérikus effektorként, csoport-hordozó koenzimként és szubsztrátként.
A muraminsav meghatározása talajból Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Készítette: Simon Andrea.  Anderson & Domsch, 1978  A mikrobiális biomassza mérésére használatos közelít ő módszerek egyike.  Alkalmazható savanyú.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
Nitrogén mineralizáció
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A Föld vízkészlete.
Állandóság és változás környezetünkben
Vízlágyítás. Ca HCO 3 - Ca 2+ + H 2 O + CO 2 + CO 3 2- CaCO 3 képződés Túl sok CO 2 a vízben --> agresszív CO 2 Túl kevés CO 2 a vízben --> CaCO.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Bakteriális azonosítási folyamat
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Szervetlen vegyületek
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Készítette: Kozma Réka A talajban élő aerob nitrogénfixáló baktériumok izolálása és azonosítása Készítette: Kozma Réka

Bevezetés, alapfogalmak Nitrogénfixáló, diazotróf baktériumok: A nitrogén az egyik legfontosabb elem az élő szervezetek számára. Bár a levegő 78%-a nitrogén, a fejlettebb élőlények közvetlen módon azt nem tudják hasznosítani. A talajban, főleg a rizoszféra szintjén élő nitrogénfixáló, ún. diazotróf baktériumok képesek a nitrogén megkötésére; ehhez aerob közeg, tehát levegő, illetve oxigén jelenléte szükséges. A diazotróf baktériumok a molekuláris N2-t, a légkör elemi nitrogénjét képesek megkötni és nitrogenáz enzim segítségével a növények számára hozzáférhető ammóniává redukálni. 1 mol N2 redukálásához 16 mol ATP és 8 elektron szükséges az alábbi reakcióegyenlet szerint N2 + 10 H+ + 8 e-  2 NH4+ + H2

Visszatekintés 1970-es évekig : Kizárólag olyan aerob diazotróf baktériumok voltak ismertek, melyek rendelkeznek ún. „oxigén-védelmi” mechanizmussal, ami megvédi a nitrogenáz enzimet az oxigéntől Ezek a baktériumok az Azotobacter, Azomonas, Derxia és Beijerinckia nemzetségek tagjai, melyekre kevéssé jellemző a növényekkel való társulás 1970-es évektől: Új, oxigén-védelmi mechanizmussal nem rendelkező fajokat fedeztek fel, melyek azonban hatékonyabbnak bizonyultak a nitrogénfixációhoz szükséges szénhasználat tekintetében Ezek a leggyakoribb növényhez kötődő diazotrófok az Azospirillum, Herbaspirillum, Azoarcus és Acetobacter nemzetségekhez tartoznak.

Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner A módszer lényege: Az Azotobacter, Azomonas, Derxia és Beijerinckia nemzetségekhez tartozó fajok levegővel inkubált agarlemezeken ellenálló telepeket képeznek, megvédve a nitrogenáz enzimet az oxigéntől. Ez az oxigén-védelmi képesség egyszerűbbé teszi az izolációt, mivel semmilyen más baktérium nem tud növekedni ilyen tápagaron. Szükséges készülékek és eszközök: 25 és 35 oC között szabályozható inkubátor Petri csészék Szilikagél lemezek Autokláv Tiszta munkafelület Steril üvegeszközök Mikroszkóp

Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner Vegyszerek és oldatok I. : Azotobacter és Azomonas izoláláshoz szükséges tápagar (LG tápagar): 20 g szacharózt, 0,05 g K2HPO4-ot, 0,15 g KH2PO4-ot, 0,01 g CaCl2-ot, 0,2 g MgSO4.7H2O-t, 2 mg Na2MoO4.2H2O-t, 0,01 g FeCl2-t, 2,00 ml 0,5 %-os etanolban oldott brómtimolkéket, 1 g CaCO3-at és 15 g agart feloldunk 800 ml desztillált vízben, majd desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel Derxia izoláláshoz szükséges tápagar: ugyanaz, mint az Azotobacter esetben, azzal az eltéréssel, hogy a szacharóz helyett glükózt vagy keményítőt, valamint a CaCO3 helyett 0,01 g NaHCO3-ot használunk Beijerinckia izoláláshoz és szilikagél lemezek előkészítéséhez szükséges közeg: A oldat: 1,1-es sűrűségűre hígított HCL oldat B oldat: 1,06-os sűrűségű Na2O5.SiO2 (vízüveg) oldat Winogradsky só –oldat (C oldat): 5 g KH2PO4-ot, 2,5 g MgSO4.7H2O- t, 2,5 g NaCl-ot, 5 mg Na2MoO4.2H2O-t, 0,05 g MnSO4.4H2O és 0,05 g Fe2(SO4)3-ot feloldunk 800 ml desztillált vízben, beállítjuk a pH-t 6,5- re, majd desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel

Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner Vegyszerek és oldatok II. : Folyamatos kevergetés mellett 503 ml A oldatba 500 ml B oldatot öntünk, majd az elkészült oldatot azonnal 30 ml-es Petri csészékbe osztjuk szét Ezeket 24-48 órán keresztül hagyjuk szilárdulni, majd folyó víz alá helyezzük körülbelül 3 napra, mindaddig, amíg az AgNO3-teszt negatív nem lesz kloridra Az ilyen módon elkészített lemezek hónapokig eltarthatóak zárt edényben Használat előtt a maradék klorid eltávolítása végett a lemezeket forró desztillált vízbe merítéssel kell sterilizálni Ezután glükózt adagolunk a Winogradsky oldathoz a 10%-os koncentráció eléréséig Ebből 2 ml-es mennyiségeket kis kémcsövekben forrásig melegítünk, majd a felforralt mintákat lemezekre öntjük, amelyek így száríthatóvá válnak tiszta szárító sütőben

Optimális növekedési hőm. (oC) Első telepek megjelenése (h) Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner Az eljárás: A táptalajt tartalmazó lemezeket mintegy 100 mg-nyi finomra szitált talajjal, illetve megfelelő hígítású talajmintával oltjuk be Az egyes baktériumfajok az alábbi módon reagálnak: Az egyes baktériumfajok viselkedése levegő alatt inkubált, nitrogénmentes agarlemezen   Azozobacter A.paspali Azomonas Beijerinckia Derxia Optimális növekedési hőm. (oC) 25-32 30-35 25-30 25-35 Optimális pH 6.5-8.0 5.5-7.8 6.5-7.5 4.5-6.0 5.5-8.0 Első telepek megjelenése (h) 24 48 na Telepek színe fehér, majd sötét barna fehér, középen sárgás fehér fehér, majd barna Telepek mérete(μm) 3 × 6 10-15 × 2 1 × 3 1-1,2 × 3-6

Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner Derxia fajok izolálása és azonosítása: A D.gummosa azonosítása egyszerűbb 35 oC-on, 7 napi inkubálást követően A képződött széles és kemény telepeket eltávolítjuk, majd homokkal és steril vízzel való összekeverés után 2 órára állni hagyjuk. A kész szuszpenzió LG közegen 2 különböző típusú telepet alkot: kicsi, bézs színű, N2 fixálásra nem képes telepeket, és nagy, barna N2-fixáló telepeket. A telepek számának meghatározása nem egyszerű, a legjobb becslést a Derxia-t tartalmazó talajszemcsék illetve gyökérdarabok aránya adja

Izolálási és azonosítási módszerek - Döbereiner Beijerinckia fajok izolálása és azonosítása: A Beijerinckia fajok a legjobban szilikagél lemezen izolálhatóak: Levegőztetett, finomra szitált (1 mm) talaj 20-100 mg-ját egyenletesen eloszlatjuk a lemezen 4-10 napos , 30 oC-on történő inkubálás után : A Beijernickia indica kisméretű, fehér telepeket képez, amik rövid időn belül széles, és ellenálló telepekké alakulnak A B.fluminense telepei kicsik, világos bézs színűek és szárazak A telepek számának meghatározása a talajban előforduló mikrotelepek alapján történhet, melyek 103-104 telepet alkotnak szilikagél lemezen

Azospirillum izolálása és azonosítása – Reinhold, Khammas és Döbereiner A módszer lényege: Az ide tartozó 5 faj felfedezése egy olyan nitrogénmentes félig szilárd közeg bevezetésének köszönhető, amelyen a mikroorganizmusok a közeg azon régiójába gyűlnek, ahol a légzési sebességük egyensúlyban van az oxigén diffúziós sebességével Nagyon jellegzetes fátyolszerű filmet képeznek 5 mm-re a felszíntől, majd a N2-függő növekedésük miatt egyre közelebb húzódnak a felszínhez, ahol egyre több sejt halmozódik fel, ezt használjuk ki az izolálási eljárás során. Szükséges készülékek és eszközök: 35 és 41 oC között szabályozható inkubátor Petri csészék Autokláv Tiszta munkafelület Steril üvegeszközök Mikroszkóp

Azospirillum izolálása és azonosítása – Reinhold, Khammas és Döbereiner Vegyszerek és oldatok I. : Azospirillum izoláláshoz szükséges (NFb) alapközeg: 5 g D,L- almasavat, 0,5 g K2HPO4-ot, 0,2 g MgSO4.7H2O-t, 0,1 g NaCl-t, 0,02 g CaCl2.2H2O-t, 2,00 ml „minor element” oldatot, 2,00 ml 0,5 %-os, 0,2 M-os KOH-ban oldott 0,5 %-os brómtimolkéket, 1,64%-os Fe EDTA oldatot, 1,00 ml vitamin oldatot és 1,75 g agar-agart feloldunk 800 ml desztillált vízben, KOH segítségével a pH-t 6,8-ra állítjuk, majd az oldatot desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel. Fontos, hogy az egyes komponenseket a megjelölt sorrendben adagoljuk, hogy elkerüljük a vas illetve más sok csapadékképzését. „Minor element” oldat: 0,40 g CuSO4.5H2O-t, 0,12 g ZnSO4.7H2O-t, 1,4 g H2BO4-ot, 1,00 g Na2MoO4.2H2O-t és 1,5 g MnSO4.H2O-t feloldunk 800 ml desztillált vízben, majd desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel. Vitamin oldat: 10 mg biotin, 20 mg pyridoxol- HCl és 100 ml desztillált víz keveréke

Azospirillum izolálása és azonosítása – Reinhold, Khammas és Döbereiner Vegyszerek és oldatok II. : Burgonya közeg: 200 g friss, hámozott burgonyát 30 percig 1000 ml desztillált vízben főzünk, majd pamutlapokon keresztül szűrünk. 2,5 g D,L-almasav, 2,5 g szacharóz és 15 g agar hozzáadása után a pH-t 6,8-ra állítjuk. Félig szilárd közeg az A. amazonese izolálásához (LGI) : 0,20 g K2HPO4-ot, 0,60 g KH2PO4-ot, 0,002 g CaCl2.2H2O-t, 0,20 g MgSO4.7H2O-t, 0,002 g Na2MoO4.2H2O-t, 0,01 g FeCl3-ot, 5 ml 0,2 M- os KOH-ban oldott 0,5 %-os brómtimolkéket, 5 g szacharózt és 1,8 g agar-agart feloldunk 800 ml desztillált vízben, majd desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel.

Azospirillum izolálása és azonosítása – Reinhold, Khammas és Döbereiner Az eljárás menete az A. brasilense, A. lipoferum és A. irakense izolálásához: a fentiekben ismertetett NFb (nitrogénmentes bázis) közeget 0,1 ml talaj vagy gyökér szuszpenzióval oltjuk be, majd 35, illetve az A. irakense esetében 30 oC-on inkubáljuk → 3-5 nap elteltével papírszerű fehér film képződik a közeg felületén A kinőtt baktériumkultúrát 15 g/l-es 0,02 g élesztőkivonatot tartalmazó NFb tápagarra átoltjuk → 1 hét elteltével kicsi, fehér és hullámos telepek figyelhetőek meg A különálló telepeket ezután új NFb közegbe helyezzük, majd tisztítjuk burgonyás közegbe való átoltással → 1 hét elteltével kicsi, rózsaszínes telepeket ismét áthelyezünk egy új NFb közegre oltjuk át, ahonnan a baktériumok már mikroszkóppal azonosíthatóak Az eljárás menete az A. halopraeferans esetében: Az eljárás itt is NFb közegben történik, de a pH-t 8,5-re kell beállítani, 1,2%-os NaCl hozzáadása szükséges, valamint az inkubálási hőmérséklet 41 oC

Azospirillum izolálása és azonosítása – Reinhold, Khammas és Döbereiner Az eljárás menete az A. amazonense izolálásánál: Ebben az esetben LGI közeget használunk, amin beoltás és 35oC-on történő inkubálás után 3-5 nap elteltével fehér film figyelhető meg A kinőtt baktériumkultúrát 20 g/l-es 0,02 g élesztőkivonatot tartalmazó LGI agarlemezekre átoltjuk → 5 nap elteltével kicsi, fehér és hullámos telepek figyelhetőek meg A különálló telepeket ezután új LGI közegre oltjuk át a savképződés nélküli nitrogénfüggő növekedés érdekében A tisztító szélesztést szacharózt és malátát tartalmazó burgonyás közegen végezzük → a képződő telepek fehérek, 5 mm szélesek és nagyban különböznek a előzőekben vizsgált fajok telepeitől

Endofita diazotrófok izolálása és azonosítása (Döbereiner, Cavalcante, Gillis, Reinhold-Hurek) A módszer lényege: A Herbaspirillum, Azoarcus nemzetségekhez tartozó fajok és az A. diazotrophicus obligát növényi endofiták, a növény belsejében élő baktériumok, ezért csak a gazdanövényből lehet őket izolálni Ehhez a tulajdonsághoz sokkal hatékonyabb biológiai nitrogénkötési képesség társul, ami pedig előny a növény növekedésében Szükséges készülékek és eszközök: 30 és 35 oC között szabályozható inkubátor Petri csészék Autokláv Tiszta munkafelület Steril üvegeszközök Mikroszkóp

Endofita diazotrófok izolálása és azonosítása (Döbereiner, Cavalcante, Gillis, Reinhold-Hurek) Vegyszerek és oldatok : Herbaspirillum spp., H. seropedicae és H. rubrisubalbicans izoláláshoz szükséges félig szilárd (JNFb) tápagar: 5 g D,L-almasavat, 1,5 g K2HPO4-ot, 0,2 g MgSO4.7H2O-t, 0,02 g NaCl2.2H2O-t, 2,00 ml „minor element” oldatot (lásd az Azospirillum részben), 1,00 ml vitamin oldatot (lásd az Azospirillum részben), 4 ml 1,64%-os Fe EDTA oldatot, 2 ml 0,2 M-os KOH-ban oldott 0,5 %-os brómtimolkéket és 2,0 g agar-agart feloldunk 800 ml desztillált vízben, a pH-t 6,0-ra állítjuk, majd az oldatot desztillált vízzel 1000 ml-re töltjük fel. Fontos, hogy az egyes adalékokat a megjelölt sorrendben adagoljuk. Burgonya közeg: 200 g friss, hámozott burgonyát 30 percig 1000 ml desztillált vízben főzzük, majd pamutlapokon keresztül szűrjük. 2,5 g D,L-almasav, 2,5 g szacharóz és 15 g agar hozzáadása után a pH-t 6,8-ra állítjuk.

Endofita diazotrófok izolálása és azonosítása (Döbereiner, Cavalcante, Gillis, Reinhold-Hurek) Izolálási eljárás a Herbaspirillum fajok esetében: Mindhárom említett faj leginkább félig szilárd JNFb közeg gyökér-, vagy levélminta 10-2-10-6 hígítású szuszpenziójából identifikálható: A H.seropedicae fajok esetében bármilyen típusú Gramineae levél, a H.rubrisubalbicans fajoknál pedig cukornád beoltását követően vékony, az Azopirillum spp.-nél tapasztalt filmréteg figyelhető meg, ami ebben az esetben kisebb sejtekből (0,6-0,7 × 3-5 μm) áll Az izolálás 0,02 g élesztőkivonat és 4 ml brómtimolkék tartalmú NFb agarlemezen történik A képződő kicsi, nedves, fehér színű telepek közepe egy hét elteltével sötétkék színűvé válik A szacharóz és maláta tartalmú burgonyaagaron történő tisztító szélesztés apró, nedves, emelt telepeket eredményez, melyek közepe barnás

Endofita diazotrófok izolálása és azonosítása (Döbereiner, Cavalcante, Gillis, Reinhold-Hurek) Izolálási eljárás a Azoarcus fajok esetében: A félig szilárd NFb közegben történő izolálási eljárás megegyezik a Herbaspirillum fajok esetében ismertetett módszerrel A telepek szétoszthatatlan, sárgás pigmenteket képeznek a közeg felszínén, melyek etanol (mint szénforrás) alkalmazásánál még intenzívebbek Izolálási eljárás az Acetobacter diazotrophicus esetében: Az izolálás félig szilárd LGIP közegen történik : az A. amazonense fajok esetében ismertetett LGI közeg 100 g/l-re növelt szacharóz vagy cukornád koncentrációval, illetve 2,0 g agar koncentrációval A pH-t ecetsav segítségével 5,5-re állítjuk Ezt a közeget 0,1 ml cukornád szár- vagy levélmintával beoltva 4-6 nap elteltével megfigyelhető, hogy az eredetileg a felszín alatt található filmréteg a felszín felé mozog és sötét narancssárgás színt ölt Hasonló közegben 20 g/l-es agarlemezeken apró, nedves, sötét narancs színű telepek képződnek 1 hét elteltével A tisztítás ebben az esetben is burgonya közegen történik (maltóz helyett 10% cukornád tartalommal), amin 7 nap múltán sötétbarna, nedves telepek képződése figyelhető meg

Források J. Döbereiner: Enrichement, isolation and counting of soil microorganisms -Isolation and identification of aerobic nitrogen-fixing bacteria from soil and plants –In: Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995 Nitrogénkötő baktériumok izolálása dús füves területekről: http://www.fermentia.hu/pdf/nitrogenkoto.pdf Nitrogénfixáló baktériumok szerepe a tápanyagellátásban: http://www.greenpack.hu/agrobio_system.php?page=Bio-Nitro-Phos%20bakt%E9riumtr%E1gya Nitrogenáz és nitrogénfixálás: http://www.chem.science.unideb.hu/Oktatas/K3125/K3125Eload8.pdf A nitrogén körforgása: A biológiai nitrogénkötés - Putnoky: http://www.ttk.pte.hu/biologia/genetika/libr_gen/N2fix_1.pdf

Képek http://www.jircas.affrc.go.jp/english/publication/highlights/2003/2003-17.html http://www.maximumyield.com/article_sh_db.php?articleID=406