A Volgermeerpolder természetes lezárása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
a terület meghatározása
Pitagorasz csésze PET palackból
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Talajtípusok.
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Alternatív energiaforrások
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Megújuló energiaforrás
Az országonkénti kibocsátási ráták meghatározása, ellenőrzése, a nemzetközi kibocsátási kvótakereskedelem első tapasztalatai Kontó Sándor.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
Tökéletes és a Barátságos számok
Rizofiltráció (fitoremediációs technológia)
Fitoremediáció.
Készítette: Benedek Judit Z9XG35
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Készítette: Szerezla Claudia Neptun kód: BUJSO0
B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK SZENNYEZÉSE Írta: Rátz Dorottya IWS1O7.
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Fitoremediáció alkalmazása illékony halogénezett szénhidrogénekkel szennyezett terület kezelésére Esettanulmány.
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
Hulladékos terepgyakorlat Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola Törzsök Dávid.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Gyöngyös jellegzetességei
Magyarország természeti kincsei
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Készítette: Csapó Krisztina 9/c
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
kockázat risk Risiko Риск
Környezetvédelem.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Csabina Péter kertépítő szakmérnök
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program Kaposvár június 27.
Készítette: Szilágyi Márk
Csurgalékvíz tisztítás
Előadás másolata:

A Volgermeerpolder természetes lezárása Kozma Dóra

Fogalmak I. Hulladéklerakó bezárása: a hulladék-átvételi és -lerakási tevékenységek megszüntetése. Hulladéklerakó lezárása: felső záróréteg rendszer megvalósítása. Csurgalékvíz: a lerakott hulladéktesten átszivárgó, illetve az ott keletkező minden olyan folyadék, amely a hulladéklerakóban marad, vagy amelyet a hulladéklerakó kibocsát. (1) Remediáció:vegyi anyagokkal szennyezett környezeti elemek és/vagy fázisok környezeti kockázatának elfogadható mértékűre csökkentése. Monitoring (monitorozás): a monitoring rendszer működtetése, amely magában foglalja az észlelést, az adatok ismétlődő gyűjtését, ellenőrzését, feldolgozását, nyilvántartását, értékelését és továbbítását.

Fogalmak II. HDPE: nagysűrűségű polietilén (High-Density PolyEthylene). A speciális környezetvédelmi HDPE fóliák olyan nagy sűrűségű polietilén fóliák, amelyek izolálásra, így vízzáró létesítmények (tározók, medencék, tavak, hulladéklerakók stb.) vízzárási, szigetelési problémának megoldására alkalmasak. A fóliák különböző vastagságban 0,6−3,0 mm kerülnek forgalmazásra, a tekercsek szélessége 5,1 m illetve 8,0 m. A termékek sima vagy érdesített felülettel rendelkeznek, így alkalmasak rézsűoldalak szigetelésére is. A lemezek toldása hegesztési eljárással történik. Erózió:a felszínen lefolyó víz (fluviális) vagy a jég (glaciális) talajpusztító munkája. Tágabban ide értendő a szél (eolikus) felszíni ill. talajpusztító munkája, ezt megkülönböztetésül deflációnak nevezzük.(2) (1) 20/2006 KvVM rendelet (2) Környezetvédelmi Információ http://enfo.hu/mokka/db2/glossary.php

Mi a Volgermeerpolder? A huszadik században hulladéklerakónak használt terület, Hollandiában. Egy 105 hektáros mocsaras, ármentesített belvizes mélyföld sekély talajvízzel, nyílt víztükörrel és tőzeges talajjal Amszterdamtól 5 km-re északra. Lakossági és ipari hulladékok lerakására szolgált, ami nagy mennyiségű kémiai hulladékot foglal magába, ezért az egyik legszennyezettebb terület Nyugat-Európában.

A Volgermeerpolder I. 1981-ben bezárták és megkezdték a remediációt. Elsőként a szennyezőanyagok és a szennyezett csurgalék környezetbe jutását kellett megakadályozni, amihez el kellett szigetelni a szennyezést a környezettől. A talajvíz monitorozási adatok szerint a talajvíz nem szennyeződött a környező mocsaras, belvizes területen. A mély tőzeges talaj természetes gátként megakadályozta a szennyezőanyag szétterjedését. Így elegendő lefedni a lerakót, ezzel a szennyezőanyag kiáramlását teljesen meg tudják akadályozni, a lerakó kvázi izolálva lesz a tágabb környezettől.

A Volgermeerpolder II. 2001-ben az ACV konzorcium (Advies Combinatie Volgermeerpolder) megkezdte a remediáció megtervezését. 2005-ben elkezdődött a remediáció, mely a tervek szerint 2010-ben befejeződik. A remediáció során az ACV szakemberi rájöttek, hogy a tőzeges talaj aktívszén szűrőként viselkedik, így akadályozza meg a szennyeződés szétterjedését. Az ACV létrehozott egy új fogalmat a „natural capping” (természetes lezárás) fogalmát.

„Natural capping” I. A takarófólia a hulladéklerakóknál a víz beszivárgását akadályozza meg a hulladéktestbe, a lerakót szigetelő fólia pedig a csurgalék kontrollálatlan elszivárgását. Az elv alapja, hogy a remediáció utáni időt is kihasználhatjuk. Ez a management fázis. Ez az azt jelenti, hogy mivel a HDPE fólia élettartama véges (30-100 év), rendszeresen cserélni kellene. A takarófólia cserélésének elkerülése érdekében fejlesztették ki a „természetes lezárás” módszert, melynek köszönhetően a fóliát fokozatosan egy természetes, élő, szerves réteg váltja fel. (3) (3) ACV: consultant specialized in the clean-up of peat grasslands http://www.naturalcap.eu/volgermeer-en.html

„Natural capping” II. Hagyományos lerakóknál jól tömörített agyagos talaj és HDPE fólia akadályozza meg a szennyezőanyag környezetbe jutását, erre kerül egy vékony réteg talaj. Ezt a rendszert nehéz fenntartani, mert a vékony talajréteg könnyen lecsúszhat a fóliáról, mivel a növények nem tudnak mély gyökeret növeszteni, így nincs ami összetartaná a talajt (mint pl. a hegyoldalak növényzete). A fólia bomlása miatt pedig alá, vagyis a hulladéktestre is kerülhet.

A hulladéklerakó lezárásának kétféle lehetősége Ha a hagyományos módon biztosítanak egy bezárt lerakót, akkor az eltemetett hulladékot tömör agyaggal és műanyag fóliával takarják be. Legalább 6 inch talaj szükséges néhány növény megtelepedéséhez. Ha azonban a lerakó tetején több lábnyi talaj van, akkor lehetővé tesszük a növényeknek a mélyebb gyökérzónák elérését. (4) (4) Texas Commission on Environmental Quality http://www.tceq.state.tx.us/comm_exec/forms_pubs/pubs/pd/020/09-01/anewcoverforclosedlandfills.html

Említett mértékegységek Az inch (hüvelyk) a hosszúság mértékegysége. Jelölése: ″ 1″ = 2,54 cm 1 láb = 18,9-33,6 cm; a gyakorlatban általában 31,6 cm. Ma leggyakrabban angolszász jelentésében fordul elő, ahol 30,48 cm-t jelent. (5) (5) Wikipédia http://hu.wikipedia.org/wiki/Inch http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1b_(m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9g)

A tőzeggel való természetes izolálás előnyei A tőzeg, jelentős mennyiségű CO2-t tart vissza Egyszerű, hatékony, költséghatékony A lerakó illeszkedik a holland tájképbe Más országokban is használható eljárás (pl. az USA-ban is alkalmazták) Esztétikailag előnyösebb, mint látható az USA-beli Forth Worth-i lerakó esetében:

Kép forrása: Dienst Milieu en Bouwtoezicht http://www.dmb.amsterdam.nl/actueel/projecten_door_dmb/item_147864/volgermeerpolder A Volgermeerpolder felülnézetből