A környezetvédelem városa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
Energia – történelem - társadalom
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A víz-háborúk kora jöhet
A güssingi energiaellátási modell Példa a decentralizált energiaellátásra Bödi Katalin.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
Készítette: Nagy Zsanett
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
Rákospalota Szabad út a hulladékégetésnek. Polgárjog a hulladékégetésnek Egyetlenegy létesítménye működik hazánkban: kommunálishulladék- és megújulóenergia-
Megújuló energiaforrás
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Energetikai online alkalmazások. Jelenlegi helyzet Az energetikai területen nagy mennyiségű adat keletkezik Ezen feldolgozása és kezelése komoly infrastruktúrát.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki cseppkőbarlang
Termikus hasznosításra előkészítő kapacitások alakulása (RDF)
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Környezetvédelem.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Város energetikai ellátásának elemzése
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

A környezetvédelem városa Bécs fele zöld

A legélhetőbb város Negyedszer Mercer nemzetközi tanácsadó cég egymást követően többször is Bécset választotta a legélhetőbb nagyvárosnak. Bécs a városok közötti összehasonlításban számos környezeti szempontból (pl. vízminőség, a víz elérhetősége, csatornázási rendszer, szennyvíztisztítás stb.) a legmagasabb pontszámot kapta.

Bécs más Bécs a világ „legzöldebb“ milliós nagyvárosai közé tartozik. Egy légifelvételek alapján készített elemzés szerint a város zöldterületeinek aránya már 51 százalék. Statisztikailag így minden bécsire 120 m2 zöldterület jut.

Klímavédelem kicsiben: A város támogatja a zöld homlokzatokat, hiszen ezek nagyban hozzájárulnak a jó mikroklímához

A zöld város Bécs nagyváros létére zöld város. A Bécsi-erdő nyugaton és délen benyúlik a város területére. A legnagyobb természetvédelmi terület a Lainzi Állatkert, a város csaknem ugyanekkora része (területének 5,5%-a) tartozik a Donau-Auen Nemzeti Parkhoz. Bécs összterületének 35,4 százaléka védettséget élvez. Vannak nemzeti parkok, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, védett tájak, ökológiai fejlesztési területek, védelem alatt álló biotópok valamint 429 természeti örökség.

A Lainzi Állatkert természetvédelmi területén még fennmaradt a Bécsi-erdő őshonos tölgy és bükk faállománya. Itt a szabadban találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel és szarvasokkal is. A Duna régi ágától a keleti városrész összesen 2.000 hektárnyi területén található rét és mező (Donau-Auen), amely Közép-Európa legnagyobb összefüggő mezőségéhez tartozik. Az eredeti terület számos ritka és kihalás szélén álló növény- és állatfaj otthona.

Tiszta levegő és klímavédelem Bécs Városa 1991-ben lépett be a Klímaszövetségbe, hogy csökkentse a széndioxid-kibocsátást. Elkötelezték magukat a széndioxid-kibocsátás 2010-ig saját regionális szintjén történő 50 százalékos csökkentése, az CFC előállításának és használatának mellőzése mellett valamint támogatják az Amazonas-medence őslakosainak harcát az esőerdő megőrzéséért

Egy pohár csapvíz Az 1873-ban illetve 1910-ben épített I-es és II-es vízvezetéknek, amely kiapadhatatlan hegyi forrásokból látja el kristálytiszta ivóvízzel a várost, felbecsülhetetlen értéke van. Az egy főre jutó napi vízfogyasztás Bécsben 150 liter. Az éves szükséglet 95 százalékát tudják a Rax, a Schneeberg, a Havas-Alpok valamint a Hochschwab gyomrából fedezni. A víz alagutakon keresztül, egyetlen szivattyú igénybevétele nélkül jut el a hegyekből a városba. A gravitációnak köszönhetően útja során áramtermelésre is felhasználják.

Szennyvízkezelés és vízvédelem A bécsi szennyvíztisztítóban tisztítják meg az osztrák főváros kommunális szennyvízének teljes mennyiségét. Magas tisztító teljesítményének köszönhetően a Duna vize Bécset elhagyva ugyanolyan jó minőségű, mint ahogy a városba ér.

Hatékony hulladékgazdálkodás 2010-ben Bécs kapta a "World City closest to sustainable Waste Management" (A világ legfenntarthatóbb hulladékgazdálkodásával rendelkező városa) címet. Ennek megítéléséhez hulladéktermelési, anyaghasznosítási és komposztálási adatokat, valamint a hulladék energetikai hasznosítását, hőkezelését, erjesztését és depóniagázból való áram előállítását vették figyelembe. Évi 1 millió tonna hulladékot termel egy ekkora nagyváros lakossága, amely minden évben további 0,6 és 3,5 százalékkal növekszik. Ha az éves hulladékmennyiséget leosztanánk a bécsi lakosságra, lakosonként évi közel 625 kg szemetet kapnánk.

A bécsi hulladékgazdálkodás modelljének három oszlopa: "elkerülni, szelektálni, újrahasznosítani". 2009-ben részben a szerves hulladék számára kihelyezett konténereknek köszönhetően több mint 100.000 tonna bioszemetet gyűjtöttek Bécsben. Komposztálással évi több mint 45.000 tonna komposztot állítanak elő, melyet ezt követően elsősorban a bio-mezőgazdaságban alkalmaznak. A szemetet, melynek keletkezését nem lehet elkerülni, és szelektálni sem lehet, környezet kímélően helyezik el, és Spittelau, Flötzersteig, Simmeringer Haide valamint Pfaffenau szemétégetőiben energiává alakítják. A hulladéknak ezekben a szemétégetőkben történő termikus hasznosítása már közel 36%-ot tesz ki bécsi távhő piacon.

A termikus hulladékhasznosításnak köszönhetően a Pfaffenau hulladékégető közel 50.000 háztartást lát el távhővel A nem komposztálható biogén hulladékok kezelésére 2007 szeptemberében helyezték üzembe a Biogas Wien biogázüzemet. Ez az erjesztőüzem közel 600 bécsi háztartás számára állít elő távhőt piaci, illetve konyhai hulladékból (elsősorban üzemi konyhák és a belváros szerves hulladék-konténereiből).

Európa legnagyobb fatüzelésű biomassza-erőműve A Bécs 11. kerületében, Simmeringben 2006-ban üzembe helyezett fatüzelésű biomassza-erőmű 48 ezer bécsi háztartást lát el árammal és 12 ezret hőenergiával. A 200 ezer tonna gally és fakéreg elégetésével évente 47 ezer tonna fűtőolajat vagy 72 ezer tonna kőszenet takarítanak meg. A megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia arányát a következő években 80%-ra szeretnék emelni. Ezen cél elérésében kiemelt szerep jut a Simmeringben működő biomassza-erőmű projektjének.

Forrás: http://www.wieninternational.at/en/content/a-koernyezetvedelem-varosa-becs-fele-zoeld-hu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Wien_%28Vogelperspektive%29.jpg/128 0px-Wien_%28Vogelperspektive%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/ac/Mercer_Logo_%28400px%29.png https://smartcity.wien.at/site/wp-content/blogs.dir/3/files/2013/04/DSC_9263-w24-Altan-Kabranlar.jpg http://planet-bpm.com/wp-content/uploads/2012/11/umwelt.jpg http://die-gruene-stadt.de/wp-content/gallery/beispiele/achenbachstr.jpg http://www.nettrader.hu/wp-content/uploads/Mindennapi-kl%C3%ADmav%C3%A9delem-1024x695.png http://www.life.hu/i/1109/20110916hazitunde.jpg http://www.phillipjenkins.co.uk/wp-content/uploads/2010/11/photo.jpg

Köszönöm a figyelmet!