Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energia – történelem - társadalom
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Energia és (levegő)környezet
Energetikai folyamatok és berendezések
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia-termelési módok környezeti hatásai
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
A Föld energiagazdasága
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
1/17 Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés Hogy csökkentsük a széndioxid.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Légszennyezőanyag kibocsátás
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az alternatív energia felhasználása
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Klíma és energia: tények, kételyek és kilátások
Energia és (levegő)környezet
Üvegházhatás, klímaváltozás, fenntarthatóság
Energetikai gazdaságtan
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Energetikai gazdaságtan
Energia-termelési módok környezeti hatásai Részletek konferencia előadásokból és tanulmányból: Gács Iván: Energia-termelési módok környezeti hatásai.
Energetikai gazdaságtan
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Miről lesz szó? -Zöldenergia Alternatívák -Befektetések a világ megújuló energiaszektoraiba.
Energiatermelés és környezet
Az alternatív energia felhasználása
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Város energetikai ellátásának elemzése
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energetikai gazdaságtan
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Aktív tanulók / passzív ház
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Fenntartható Fejlődés
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés Hogy csökkentsük a széndioxid kibocsátást? Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Az energetika főbb trendjei Egyre több nemesített energiahordozó (villamosenergia, hőszolgáltatás), Átalakítási hatásfok javítása: gőzparaméterek növelése, kombinált ciklusok, kapcsolt energiatermelés Meghatározó a fenntartható fejlődés (nem csak azóta, hogy kimondták!). Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Mi a fenntartható fejlődés? „a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket”. (Közös Jövőnk jelentés, 1987) fenntartható fejlődés gazdasági és természeti korlátok : korlátozott források, korlátozott nyelők. a lehetőségek bővülése, életminőség javulása, jólét növekedése. Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Fenntarthatóság korlátai Készletek végessége: rossz interpretáció: hány évre elegendő a készlet helyes értelmezés: a jelenleg biztosan ismert és gazdaságosan kitermelhetőnek tartott készlet aránya a jelenlegi kitermeléshez Példa: kőolaj 1973: olajválság, mert már kevesebb, mint 30 évre elég az olajkészlet (kitermelés 2.8 milliárd t/év, ár: 3 USD/bbl) 2003: a készletek már csak 35-40 évre elegendőek (kitermelés 3.7 milliárd t/év, ár: 25 - 40 USD/bbl) Fogyasztási előrejelzés 2020-ra: 5…5,5 milliárd t/év A készlet jelenleg nem kemény korlát !! Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Fenntarthatóság korlátai Nyelők (befogadók) végessége széndioxid légköri élettartama hosszú (15…100 év), az energiafelhasználás 90%-a származik tüzelésből, az antropogén széndioxid kibocsátás több mint 95%-a a tüzelőanyag felhasználásból származik, a légkör széndioxid koncentrációja folyamatosan nő (jelenleg 35%-kal magasabb, mint a XIX. sz. előtt), üvegház hatás (!?). Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék CO2 kibocsátás jövője Emisszió = népesség * GDP energia igényesség karbon intenzitás [tC/év] [fő] [USD/fő/év] [GJ/USD] [tC/GJ] Karbon intenzitás csökkentése: rövid távú lehetőségek: szén helyett földgáz, nukleáris energia, vízenergia, geotermikus energia, biomassza alkalmazás (nem minden égetés jó!), szélenergia. korlátok: korlátozott készletek, földrajzi elhelyezkedés, ellenérzések. költségek !! Energiaigényesség csökkentése: végfelhasználási (ipari, fűtési, közlekedési stb.) technikák javítása, átalakítási veszteségek csökkentése (hatásfok javítás). Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Lehetséges hosszútávú kibontakozási irányok: fosszilis tüzelőanyagok és a CO2 eltüntetése, fissziós erőművek, növelt biztonsággal, jobb anyaghasznosítással (FBR), fúziós nukleáris energiatermelés, napenergia   villamosenergia tárolással,   hidrogén tárolással,   környezeti hőmérsékletű szupravezetéssel,   űrbeli elhelyezéssel, vagy bármi más, ma még nem ismert megoldás. Megoldás van, csak még nem ismerjük. (1908-ban ki tudta megmondani, mit hoz a XX. század?) Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék