Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Virtuális oktatási környezet kialakítása
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
Tarcsi Ádám Tanulásmenedzsment Tarcsi Ádám
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Paradigmaváltás az oktatásban
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
E-learning Kovácspál Eszter.
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kihívások és eredmények az e-learning fejlesztés során Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Korszerű, hatékony képzési megoldás E-Learning - SzITÁR június 13.
Önirányított tanulás, blended learning, problémaalapú tanulás a levelezős oktatásban Keczer Gabriella.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
A HAGYOMÁNYOS TANÁR- KÉP LEBONTÁSA A HÁLÓZATI TANULÁS SORÁN Fodorné Tóth Krisztina PTE
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
A digitális kompetencia fejlesztése
Előadás másolata:

Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei Zarka Dénes

A források: társadalmi szemszög Társadalmi igény Munkáltatói igény távoktatás és nyitott képzés elektronikus tanulás

A felnőttképzés ismérvei Tanulóbarát környezetet biztosít Tekintettel van a személyiségre Épít a korábbi gyakorlatra Figyel a tanulók igényeire Megelégedéssel lehet befejezni

A nyitott képzés értelmezése A felnőttképzésnek olyan formája, amely épít az önálló tanulásra (nem a tanításra) A képzésben jelentős szerepet kap a tanulócsomag (letölthető, sokszorosítható) A folyamat rugalmas a helyszín, időpont és ütemezés tekintetében (tanulócentrikus) A képzés része a tutori közreműködés (személyesség, orientáció) A kommunikáció (korszerű) eszközökre épül

EU e-learning meghatározás az e-learning a korszerű multimédia technológiák és az internet alkalmazása az oktatás minőségének javítása érdekében, elősegítve: a forrásokhoz való hozzáférést, információcserét és együttműködést European Commission eLearning Action Plan 2001

Az e-tanulás: pragmatikusan Képzésszervező szoftverek tanfolyami adminisztrációs rendszerek, szinkron kommunikációs lehetőségek, keretrendszerek Képzési segédeszközök e-book elektronikus vizsgáztatás oktatószoftverek (Tutorial, CBT WBT)

e-learning IBM az e-learning olyan informatikailag támogatott elektronikus távoktatási forma, ahol az oktatásszervező, az oktató és a hallgató közös kommunikációs eszköze a számítógép, illetve szükség esetén a számítógépes hálózat. Magában foglalja az infrastruktúrát (hardver és szoftver elemek), a szolgáltatásokat (oktatási tervek, tutorálás, kollaboratív tanulás) és az elektronikus oktatási anyagot.

Az e-tanulás: számunkra Az e-tanulás olyan számítógépes hálózaton elérhető nyitott képzési kurzus, mely a képzés legnagyobb részének szervezését, a tutor-tanuló kommunikációt, valamint a számítógépes interaktív oktatószoftvert egységes keretrendszerben teszi hozzá-férhetővé a tanuló számára.

Blended learning - Hangolt tanulás Elektronikus és hagyományos képzés Képzési módszerek és formák keverése (zd: régi Open learning filozófia) Készség központú modell: aszinkron önálló+tutor+ütemterv Megértés-alkalmazás Attitűd központú modell: szinkron csoport + szerepjáték Viselkedés-kommunikáció Kompetencia központú modell: aszinkron tanulás szakértők (mentorok) megfigyelésével (rejtett tudás) Döntéskészség

e-tanulás, amire jó Vállalati belső képzések: bevezető, frissítő és továbbképzések. rövid 10-20 óra, eszközök, eljárások, belső rendszerek oktatása Tanfolyami továbbképzések felnőtteknek Oktatási intézmények kínálatbővítése, modernizációs imídzse

e-tanulás, amire jó lett volna... Munkanélküliség kezelése általánosan A társadalmi esélyegyenlőség megteremtése A digitális írástudás elterjesztése Az elmaradott régiók felzárkóztatása

Az e-tananyag-fejlesztés gondjai Elfelejtettük a felnőttképzés aranyszabályait: tanulócentrikusság Elfelejtettük a nyitott képzés aranyszabályait: interaktivitás, tutori támogatás, visszajelzés Elfelejtettük a CBT aranyszabályait: A látványt a fejlesztő adja: fontos az elrendezés Egyszerű navigáció, kevés szín Jól látható betűk, ábrák, grafikák

Zarka Dénes BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM MŰEGYETEMI TÁVOKTATÁSI és FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT 1111 BUDAPEST, Egry József u. 1. E ép. Tel.: 463-2372 Fax: 463-2561 E-mail: zarkakis@bme-tfk.bme.hu Http://www.bme-tfk.bme.hu De van mobilom is, 06-20 9650031