Erőművek megbízhatósága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Termelési folyamatok folytonossága
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
A műszaki hibák szerepe a közúti balesetekben Az EU hatástanulmányának eredményei.
Időszakosan használt harctéri eszközök biztonság szintjének elemzése diszkrét – diszkrét Markov modellel.
EuroScale Mobiltechnika Kft
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
A szoftver minősége A szoftverfejlesztési folyamat azt igényli, hogy a fejlesztők és felhasználók ugyanazokat a minőségi jellemzőket használják a szoftver.
Váltóállítás egyedi inverterrel
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
SeaLog digitális nyom-elemző rendszer Digitális nyom elemzése az informatikai eseménytérben.
Energetikai gazdaságtan
V. A készletezés logisztikája
Az MSZ EN villámvédelmi szabványsorozat 2
Minőségmenedzsment 9.előadás
Építőipari Logisztika
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Fenntartás, karbantartás
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Járműfenntartás I. I. előadás
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Jármű meghibásodások elemzése
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.

Minőségbiztosítás a szerelésben
Karbantartási tevékenység felmérése és fejlesztése
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
6. tétel.
Partner Dr. Czira Zsuzsanna, egyetemi adjunktus BME VET VM A megbízhatóság alapjai Villamosenergia-minőség Szaktanfolyam Megbízhatóság.
Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Mi lesz a roncsolásmentes vizsgálat után? Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 6. AGY, Cegléd,
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
Méréstechnika.
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Az energiaellátás megbízhatósága Megbízhatósági alapfogalmak Energetikai alkalmazások.
Rendszerek megbízhatósága
Decentralizált energiaellátás
Minőségbiztosítási ismeretek
Információs rendszer fejlesztése 1. előadás
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
Kockázat és megbízhatóság Dr. Tóth Zsuzsanna Eszter.
Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-termelés energia és teljesítménymérlegei.
Karbantartás.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Kockázat és megbízhatóság
6 szigma.
Kockázat és megbízhatóság
Építés- szerelési biztosítások
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Előadás másolata:

Erőművek megbízhatósága Megbízhatósági alapfogalmak Energetikai alkalmazások

A megbízhatóság fogalmi köre

Alapfogalmak megbízhatóság: gyűjtőfogalom hibamentesség karbantarthatóság és javíthatóság használhatóság karbantartás használhatóság: az adott idő(intervallumban) üzemszerűen működik vagy rendelkezésre áll hibamentesség: összes funkcióját ellátja

Alapfogalmak fenntarthatóság: hibamentes állapotban tartható, ill. abba visszaállítható fenntartásellátás: az a szervet mely, a fenntarthatósághoz szükséges erőforrásokat biztosítja meghibásodás: a hibamentesség komplementer fogalma

Alapfogalmak

Fogalmak Eltérések az üzemi paraméterektől a műszaki állapotot. igénybevétel, használat: rontja fenntartás és fenntartásellátás: javítja a műszaki állapotot.

Fogalmak Az eltérések típusai bizonytalanságok: üzemszerű jelenségek, irányítással korrigálhatók anomáliák: jelentős eltérések, irányítással nem mindig korrigálhatók, leállást nem okoznak nem megengedhető eltérések: határértéken túli paraméter eltérések, rövid úton belül meghibásodáshoz, leálláshoz vezetnek Meghibásodás → működőképes állapot elvesztése

Meghibásodás kiváltó okai Túlterhelés következtében fellépő meghibásodás. Statikus, dinamikus vagy termikus, a műszaki előírásokat meghaladó mértékű túligénybevétel váltja ki. Független meghibásodás. A rendszer elemének olyan meghibásodása, amelyet nem a többi rendszerelem közvetlen, vagy közvetett hatása vált ki. Függő meghibásodás. A rendszer elemének olyan meghibásodása, amelyet a többi rendszerelem közvetlen, vagy közvetett hatása vált ki. Konstrukciós meghibásodás. A tervezés hiányosságaira vezethető vissza a hibát előidéző ok. Gyártási eredetű meghibásodás. A gyártási folyamat hiányosságaira vezethető vissza a hibát előidéző ok. Üzemeltetési meghibásodás. Az üzemeltetés szabályainak be nem tartására vezethető vissza a hibát előidéző ok.

Meghibásodás Bekövetkezési jelleg Váratlan meghibásodás. A rendszer egy vagy több paraméterének ugrásszerű kedvezőtlen megváltozása. Fokozatos meghibásodás. A rendszer egy vagy több paraméterének kedvezőtlen irányú megváltozása végeredményeként, megfelelően hosszú időtartam alatt jön létre. Relaxációs meghibásodás. A meghibásodást a tűrési mező leszűkülése miatt a normál üzemi terhelés váltja ki.

Meghibásodás A működőképesség elvesztésének jellege Teljes meghibásodás. A rendszer rendeltetésszerű használata a működőképes állapot helyreállításáig nem lehetséges. Részleges meghibásodás. A rendszer rendeltetésszerű használata részben lehetséges, azonban egy vagy több főparamétere a megengedett tűréshatáron kívül esik. Katasztrofális meghibásodás. Váratlan, teljes és jelentős sérülésekkel járó meghibásodás. Degradációs meghibásodás. Fokozatos és részleges meghibásodás.

Meghibásodás Időbeliség (bekövetkezés) jellege Korai meghibásodás. A rendszer kezdeti működési periódusa alatt fellépő meghibásodás. Állandó (véletlenszerű) meghibásodás. A rendszer tartós működési periódusa alatt fellépő meghibásodás. Kései meghibásodás. A rendszer befejező működési periódusa alatt fellépő meghibásodás.

Meghibásodás

Megbízhatóság Mennyiségi mutatók hibamentesség valószínűsége pillanatnyi meghibásodási ráta átlagos meghibásodási ráta meghibásodások közötti átlagos működési idő MTBF (Mean Time Betwen Failure)

Osztályozás

Megbízhatósági függvények meghibásodási függvény: t-ig meghibásodik megbízhatósági fgv.: t-ig biztosan nem hibásodik meg

Megbízhatósági függvények Megbízhatósági függvény és meghibásodási ráta közötti kapcsolat

Meghibásodási ráta A „kádgörbe”

Meghibásodási ráta I.: Korai meghibásodások nem megfelelő minőségszabályozás nem megfelelő gyártási eljárás gyenge minőségű anyagok, kivitel rossz felszerelés összeszerelési nehézségek nem megfelelő hibakeresés emberi hibák nem megfelelő kezelési módszerek és rossz csomagolás

Meghibásodási ráta I.: Korai meghibásodások

Meghibásodási ráta II.: Véletlen meghibásodások megmagyarázhatatlan hibaokok emberi hibák, elkerülhetetlen hibák felismerhetetlen hiba magas terhelés, igénybevétel

Meghibásodási ráta II.: Véletlen meghibásodások

Meghibásodási ráta III.: Elhasználódás nem megfelelő karbantartás súrlódás miatti kopás öregedés miatti fáradás, kopás rossz felülvizsgálati, nagyjavítási gyakorlat korrózió

Meghibásodási ráta III.: Elhasználódás

R1 R2 Összetett rendszerek Soros rendszer elemszám növekszik → megbízhatóság csökken

Összetett rendszerek R1 R2 Párhuzamos rendszer elemszám növekszik → megbízhatóság növekszik

Összetett rendszerek Vegyes rendszer

Tartalékok Az elem lehet tartalékolt tartalék nélküli A tartalék lehet egynél több eszköz látja el ugyanazt a funkciót, az egyik meghibásodása esetén a másik (a többi) veszi át a feladat elvégzését tartalék nélküli A tartalék lehet aktív (meleg) passzív (hideg)

Tartalékok Aktív (meleg) tartalék „n” darab elem „1” darab tartalék (üzemben) „(n-1)” normál elem (üzemben)

Tartalékok Aktív (meleg) tartalék azonos elemek elvárások rendszerszinten: R, F=1-R minimális elemszám egy elem megbízhatósága

Tartalékok Passzív (hideg) tartalék „n” darab elem „1” aktív elem „(n-1)” passzív (tartalék) elem „halálozási” (kiesési) függvény: „n” elemű rendszer eredő megbízhatatlansága:

Tartalékok összehasonlítása Megbízhatatlanság: a hidegtartalékolt rendszer megbízhatóbb

Tartalékok összehasonlítása Átlagos működési idő: a hidegtartalékolt rendszer nagyobb átlagos üzemidővel rendelkezik

Erőművi alkalmazások Megbízhatósági függvények megbízhatósági készenléti tényező megbízhatatlansági függvény = kiesési tényező

Karbantartás ISO 9001 ERŐMŰVEK Üzemzavar- elhárítás Tervszerű megelőző Állapotfüggő Megbízhatóság alapú TPM TQM Világ- színvonal 1950 1960 1970 1980 1990 Teljeskörű Hatékony Karbantartás (Total Productive Maintenance) ISO 9001 ERŐMŰVEK

megbízhatóság ↔ biztonság Hibafa elemzés Előzmények űrhajózás hadiipar atomenergetika megbízhatóság ↔ biztonság

Hibafa elemzés Célok a fő-eseményhez vezető összes hiba és hibakombináció, valamint ezek okainak azonosítása, a különösen kritikus események és esemény-láncolatok kimutatása, a megbízhatósági számértékek kiszámítása a hibafa ágain végighaladva, a meghibásodási mechanizmusok tiszta és áttekinthető dokumentálása

Hibafa Jelölések: események: alapesemény (véletlen hiba) feltételi esemény nem elemzett esemény (pl. személyi hiba) külső esemény közbenső esemény

Hibafa Logikai események (kapuk) Egyéb szimbólumok ÉS kapu VAGY kapu KIZÁRÓ VAGY kapu PRIORITÁSOS ÉS kapu Egyéb szimbólumok esemény negáció átvitel

Hibafa Alapesemények Jellegzetességek elsődleges hiba (saját biba), másodlagos hiba (körülményekből adódó), kezelési hiba (vezérlési, személyi). Jellegzetességek nincsenek hurkok, ciklusok közvetlen út alapeseménytől a csúcseseménybe ÉS-ÉS; VAGY-ÉS közvetlen kapcsolat tiltott

Hibafa Erőművi gőzkazán

Megbízhatóság - Hibafa Gyakorló feladat leképezés rendszermodellé hibafa elkészítés