Termoplasztikus keményítő

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 2.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Szénszál erősítésű hőre lágyuló műanyagok alkalmazási lehetőségei
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Csillagunk, a Nap.
Ásvány-és kőzettan Szilikátok
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Élelmiszeripari műveletek
A kompozitok szerkezet-képzése (a teríték kialakítása) Mi történik? A gyantával ellátott alkotóelemek xy síkban egymáshoz képest a végleges helyükre kerülnek.
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Ragasztás és felületkezelés
Ragasztó és felületkezelő anyagok
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Az anyagok közötti kötések
Fotoaktív bio-nanokompozit előállítása reakciócentrum fehérje és TiO2 -dal borított többfalú szén nanocsövek felhasználásával Tudományos diákköri dolgozat.
ALIFÁS POLIKARBONÁT DIOL ALAPÚ POLIURETÁNOK TERMIKUS TULAJDONSÁGAI
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Az atommag.
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Tudnivalók: - előadás - írott anyag - kérdések, konzultáció - vizsga
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Kalmár Dániel DP51IG Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
Olvadás Topenie.
A szénhidrátok.
A víz.
Mi az opál? Az opál akár a nemesopálról, akár a tejopálról, faopálról vagy májopálról van szó, egyformán megszilárdult kovasavgél, több-kevesebb víztartalommal.
SZÉNHIDRÁTOK.
A acetilén C mindkettő B butadién D egyik sem
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Lineáris programozás.
Kovalens kötés különböző atomok között.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
Halmazállapot-változások
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Lokális deformációs folyamatok PA6/rétegszilikát nanokompozitokban Móczó János BME FKAT Műanyag- és Gumiipari Laboratórium december 13.
Anytime algoritmusok az információ-átvitelben Írta Benedecsik Csaba Konzulens Dr. Várkonyiné Kóczy Annamária.
Szénhidrátok Dolce vita……….
Komposztáló tervezése
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
A gumi fizikája. Bevezetés Rendkívül rugalmas – akár 1000%-os deformáció Olcsó előállítás.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
22. lecke A szénhidrátok.
BME Műanyag- és Gumiipari Tanszék
Társított és összetett rendszerek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Termoplasztikus keményítő

Bevezetés A műanyagok felhasználásának mértéke folyamatosan nő (150 millió t/év a világ műanyagipari termelése) Kis sűrűségű, kémiailag, biológiailag inert anyagok Nagy mennyiségű hulladék keletkezik belőlük (USA 150 kg/fő/év, Magyarország 65 kg/fő/év a felhasznált mennyiség) Az égetéses és lerakásos hulladékkezelési gondok mérséklése miatt kerültek a figyelem középpontjába a biológiailag lebomló polimerek

A kommunális hulladék megoszlása

Magyarország, 2003 A hulladék jelentős része szemétlerakó telepekre, vagy égetőkbe kerül. Csekély az újrahasznosítás és komposztálás mértéke.

Biológiai lebomlás Egy műanyagot akkor tekintünk biológiailag lebomlónak, ha -degradációja az ismert biodegradálódó anyagok lebomlásával azonos sebességű és fokú -szemmel nem látható, nem felismerhető részekre bomlik -nem ökotoxikus (és komposztálás esetén a bomlástermékek a keletkező komposzt minőségét nem rontják)

Egyik megoldás a komposztálás Lebomlás ellenőrzött körülmények között; 30-60 nap lebomlási idő.

Természetes polimerek és származékaik Cellulóz alapú cellulóz kompozitok cellulóz acetát Kitin, kitozán Szója alapú anyagok Keményítő alapú keményítő kompozitok habosított keményítő

Politejsav villa biológiai lebomlása 0. nap 12. nap 33. nap 45. nap

A keményítő Az energia kétféle glükóz-polimer formában (amilóz, amilopektin) raktározódik Amilóz: lineáris polimer, a-D-(1,4) kötésekkel, polimerizációs fok 6000-ig terjedhet, a láncok egyszeres vagy dupla hélix szerkezeteket alkotnak egymással vagy önmagukkal. Amilopektin: 20-25 egységenként elágazó láncú, a-D-(1,4) és a-D-(1,6) kötésekkel, polimerizációs fok 2 000 000 (a természetben előforduló legnagyobb molekula). Szerkezetét nyaláb-modellel írják le: a láncok egy nyalábhoz tartoznak, vagy többet kötnek össze. A rövid láncok (12-16) dupla hélixet alkotnak, nyalábokba rendeződnek, amit a hosszabb láncok (~40) kötnek össze.

Az amilóz és az amilopektin 1-100 mm méretű szemcsékbe rendeződnek, melyek vizet, kevés lipidet és fehérjét is tartalmaznak (származásfüggő) A két glükóz-polimer arányától függően háromféle kristályformát figyeltek meg: A (gabona), B (burgonya), C (a kettő közti átmenet) A natív keményítőben az elágazó részek amorfak, míg az amilopektin külső egyenes láncai dupla hélixszel koncentrikus rétegekkel kristályosodik a granulákban. A későbbi feldolgozás szempontjából fontos a kristályos és amorf részek aránya.

A termoplasztikus keményítő és alkalmazási lehetőségei A képen látható termoplasztikus keményítő/poliolefin keverékek összeférhetősége rossz.

A termoplasztikus keményítő és alkalmazási lehetőségei A keményítő nagy molekulatömegű természetes polimer, így önmagában is felhasználható műanyagokhoz hasonló termékek előállítására. Az amilóz és amilopektin láncok nagy számú hidrogén-kötést képesek létrehozni, ez stabil szerkezetet eredményez, melynek eredménye a magas olvadáspont (257°C). A láncok degradációja ennél alacsonyabb hőmérsékleten megindul (230- 250 °C között)

A feldolgozást lágyítószerek alkalmazása teszi lehetővé, amellyel a bomlási hőmérséklet alatt is megolvasztható az anyag. Lágyítószerek: -kis molekulájú, hidrogén-kötés kialakítására képes anyagok (víz, glicerin) -a víz a legalkalmasabb, mert kis molekulája könnyen bediffundál a keményítőláncok közé, négy H-hidat kialakítva A termoplasztikus keményítő (TPS) tehát keményítőből és megfelelő mennyiségű lágyítóból áll, melyet előzetes összekeverés után valamilyen műanyag-feldolgozó eljárással (préselés, extrúzió, fröccsöntés, fúvás) állítanak elő.

A keményítő lágyítása + Keményítő,glicerin fröccsöntés extrúzió A termoplasztikus keményítő melegítéskor

Keményítő Vízfelvétel 50 %-os páratér 100 %-os páratér

Vízfelvétel vizsgálata A minta: 4 g-os, 1-2 mm vastag préselt TPS lapok 50%-os párateret hoztak létre kénsavval (33%), illetve 100%-os párateret vízzel (exszikkátorban) A minta tömegének növekedését mérték óránként, majd naponta, hetente, ahogy csökkent a vízfelvétel sebessége Három hét múlva megjelentek a penészgombák, mely a biodegradálhatóság egyik bizonyítéka 30 nap alatt érte el a minta az egyensúlyi víztartalmat, ami kb. 9 tömeg%-os víztartalom növekedést jelent (A vizsgálatot a BME Műanyag Tanszékén végezték)

Nanokompozitok A polimereket sokféle természetes vagy szintetikus töltőanyaggal társítják, hogy javítsák tulajdonságaikat (üveg-, szénszál), csökkentsék a céltermék árát (pl. CaCO3 ). A makroszkopikus erősítő anyagok hiányossága a kis fajlagos felület. Így kevés kölcsönhatás jön létre a mátrixpolimerrel. Nanoméretű a töltőanyag, ha legalább egy dimenzióban nanométeres nagyságú (lemezes szilikátok, agyagásványok), de előfordulhat, hogy 2 (szén nanocsövek), vagy 3 irányban (módosított sziloxán részecskék) is. A lemezes szerkezetű agyagásványok (montmorillonit) egyedi rétegei 1 nm vastagságúak (csak 3 fémoxid réteg lemezenként) és tökéletes kristályszerkezetűek.

A nátrium-montmorillonit (NaMMT) jelentősen eltér az általánosan alkalmazott töltőanyagoktól (talkum, csillám), mivel 1nm-es rétegekre bontható. Polimerbe keverve háromféle szerkezet alakulhat ki: fázisszeparált mikrokompozit (rétegek nem válnak el) interkaláció (kevés polimer behatol a rétegek közé, 2-4nm re növelve a köztük lévő távolságot) exfoliáció/delamináció (a szilikát rétegek eltávolodnak egymástól, megszűnik a párhuzamos szerkezet)

Az ideális nanokompozit egyedi lemezkékből áll, melyek a polimerben egyenletesen vannak eloszlatva  így a legjobb a tulajdonságjavító hatás Előny: csökken a termék tömege, javul a gázzárás (élelmiszercsomagolás), javul a rugalmasság, kevésbé törékeny a nanokompozit, átlátszó marad, sűrűség nem nő jelentősen. Hátrány: nanokomponensek nehezen diszpergálhatóak a polimerben, magas költségek

A TPS felhasználása ott, ahol nagy mennyiségben rövid ideig használnak fel műanyag termékeket, ill. nincs szükség különleges mechanikai és termikus tulajdonságokra. - mezőgazdaság: palántacserepek (a növény nem sérül, a „cserép” 1-2 hónap alatt lebomlik, a TPS anyagába ásványi anyagok keverhetőek, melyek fokozatosan adagolódnak), talajtakaró fóliák - tasakok, fóliák, zacskók, egészségügyi termékek, élelmiszerek csomagolóanyagai, gyorséttermek stb.

Összefoglalás A termoplasztikus keményítőt már számos területen alkalmazható, de több probléma gátolja, hogy kiváltsa a tömegműanyagokat. Néhányat megemlítve: -gyenge termikus stabilitás -érzékenység hidrolízisre -vízfelvétel – dagadás, zsugorodás -gyenge mechanikai tulajdonságok, törékenység, ridegség -időben gyorsan változó tulajdonságok, fizikai öregedés

Köszönjük a figyelmet! 