Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Irracionális egyenletek
A vízszintes mérések alapműveletei
Számítógép, navigáció az autóban
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Koordináta transzformációk
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GNSS elmélete és felhasználása
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
GNSS elmélete és felhasználása
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Térbeli infinitezimális izometriák
Algebra a matematika egy ága
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Vonalszintezés Geodézia
Algebrai törtek.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
III. előadás.
x2 x2 – 5x + 6 x(x ) + x(–2)+ (–3)(x) + (–3)(–2) = (x – 3)(x – 2) = Végezzük el a következő szorzást: (x-3)(x-2) =
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Exponenciális egyenletek
Másodfokú egyenletek megoldása
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
GNSS elmélete és felhasználása
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
Lineáris regresszió.
© Farkas György : Méréstechnika
A földalak-számítás mint népszerű tudomány? Habsburg-térképek a Google Earth-ön Timár Gábor, Molnár Gábor, Székely Balázs ELTE Geofizikai és Űrtudományi.
GNSS.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
Lineáris algebra.
1 Vektorok, mátrixok.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Valószínűségszámítás II.
Az egyhurkos szabályozási kör kompenzálása
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Geodézia-vonalszintezés
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Szerkezetek Dinamikája
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Műholdas helymeghatározás 8. előadás
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Lineáris egyenletrendszerek
GPS kezelési alapismeretek
Előadás másolata:

Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel

Sajnos a vevő bekapcsolásakot csak a fázis tört részét tudjuk mérni, folyamatos követés esetén a bekapcsolás óta beérkezett ciklusokat is meg tudjuk határozni, így egy további ismeretlenünk marad: a ciklustöbbértelműség. ahol  R S a fázis mérhető része. A fázismérés elve A fázismérés pontossága általában kb. 1%-a a hullámhossznak (1-2mm!)

A fázismérés elve Térjünk át a ciklusszámra a fázis helyett: A lekevert vivőfázis mérhető része: vagy: Ha a ciklusszámot a hullámhosszal megszorozzuk, akkor ismét pszeudotávolságot kapunk, ezt fázistávolságnak nevezzük. A fázismérés pontossága általában kb. 1%-a a hullámhossznak (1-2mm!)

A mért fázistávolságok közvetítőegyenletei A GPS mérések közvetítőegyenletei: Írjuk fel az L 1 frekvencián mért fázistávolságokat (a ciklusszámot szorozzuk meg -val): Probléma: - Ugyan fázistávolságokat pontosan tudunk mérni, a szabályos hibák modelljei még nem eléggé pontosak (troposzféra, ionoszféra); - emiatt a kiegyenlítés előtt ezeket a szabályos hibákat ki kell küszöbölnünk relatív helymeghatározással;

Relatív helymeghatározás rövid távolságon Rövid távolságon (kb km): - A légkör hatása ugyanúgy érvényesül a bázisállomáson, mint a rover vevőkön. - Az ionoszféra okozta késleltetés kiejthető a relatív helymeghatározás esetén, így elegendő L1 frekvencián végzett észleléseket feldolgozni. A méréseink feldolgozásához: - amelyik hibákat/változókat kellő pontossággal tudjuk modellezni/számítani, azokat javításként vesszük figyelembe; - a kiegyenlítendő paramétereknek felvesszük az előzetes értékeit; - a közvetítő egyenleteket linearizáljuk; - majd ezt követően elvégezzük a kiegyenlítést.

Relatív helymeghatározás rövid távolságon A szabályos hibákat tartalmazó közvetítőegyenletek az alábbi alakban írhatóak fel: Brdc: 5ns -> 1,5m ahol: A mért fázistávolság A mh órahiba hatása a vevő előzetes koordinátái alapján számítva A vevő órahiba hatásának előzetes értéke A térbeli távolság a műhold és a vevő között (vevő előzetes koord.). A fáziscentrum külpontossága. A troposzféra hatása Az ionoszféra hatása

Relatív helymeghatározás rövid távolságon A szabályos hibákat tartalmazó közvetítőegyenletek az alábbi alakban írhatóak fel: Brdc: 5ns -> 1,5m ahol: A koordinátaparaméterek megváltozása A mh órahiba paraméter megváltozása A vevő órahiba- paraméter megváltozása A k-j ciklustöbbértelműség értéke A fázistávolságok javításai.

Abszolút vagy relatív helymeghatározás A GPS mérésekről Relatív helymeghatározás (relative point positioning): egy rögzített helyzetű ponthoz képest határozzuk meg a további pontok  X,  Y és  Z koordinátakülönbségeit; a vektor mindkét végpontján ugyanazon műholdakat, ugyanabban az időpillanatban kell észlelnünk;

Relatív helymeghatározás rövid távolságon Az egyszeres különbség: Vonjunk ki egymásból két ugyanazon műholdra, ugyanazon időpontban, de különböző földi ponton végzett észlelésből származó fázistávolságot egymásból! Kiesik a műhold-órahiba hatása!

Relatív helymeghatározás rövid távolságon Az egyszeres különbség tehát: Vegyük észre: X B, Y B, Z B ismert koordináták, ezért ezek az egyenlet bal oldalán találhatóak. Röviden:

Relatív helymeghatározás rövid távolságon A kettős különbség: A koordinátameghatározás általában a kettős különbségek felhasználásával zajlik. Kettős különbséget úgy állíthatunk elő, ha két azonos időpontra, de eltérő műholdra vonatkozó egyszeres különbséget kivonunk egymásból. Így kiejthetjük a vevőóra hiba hatását.

Relatív helymeghatározás rövid távolságon A kettős különbség tehát: Ahol:

Relatív helymeghatározás rövid távolságon A kettős különbségek közvetítőegyenletéből az alábbi megállapításokat tehetjük: 1.Kiesik mind a vevőórahiba, mind a műhold-órahiba hatása, ezáltal pontosabb helymeghatározást érhetünk el. 2.Ismeretlenként jelentkezik az ismeretlen pont 3 koordinátája, valamint az összevont ciklustöbbértelműség paraméter (egész szám!) 3.A fenti egyenlet már legkisebb négyzetek módszerével megoldható (a javítások súlyozott négyzetösszegének minimalizálásával) 4.Vegyük észre, hogy N db észlelt műhold esetén (N-1) kettős különbséget tudunk felállítani minden vektorra. Probléma: legkisebb négyzetek módszerével a ciklustöbbértelműséget nem tudjuk egész számként megoldani, csak valósként. Ez lesz a „float” megoldás.

A ciklustöbbértelműség feloldása Tudjuk, hogy a ciklustöbbértelműségnek definíció szerint egész számnak kell lennie. A kiegyenlítésből azonban csak egy valós értéket kapunk. Mi lehet a tényleges egész megoldás? Ezt a szoftverek iteratív úton, vagy „próbálgatással” határozzák meg. A float megoldás alapján definiálhatunk egy keresőteret, ahol a vevő elhelyezkedhet, majd a keresőtérbe eső egész számú ciklustöbbértelműségeket minden kombinációban felhasználjuk egy-egy ismételt kiegyenlítéshez. A legkisebb középhibával jellemezhető megoldás lesz a „helyes” megoldás, azaz N értéke egész. Ezt nevezzük fix megoldásnak. Geodéziai pontosságú helymeghatározás csak a ciklustöbbértelműségek feloldása után lehetséges! RTK rendszereknél az inicializálás célja, hogy meghatározzuk a ciklustöbbértelműségek egész számú értékét, azaz a fix megoldást.

Köszönöm a figyelmet!