BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Excel 2. Grafikon: már ezért megéri! jobb egér, helyi menük
Advertisements

Adatelemzés számítógéppel
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Microsoft Office Programcsalád
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Az Office 2007 tanári szemmel Farkas Csaba. Az Access 2007 újdonságai.
Számítástechnika Levelezőknek
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
Függvények BMEEPAGA301 Építész informatika 1
Táblázat kezelő programok
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Oktassunk adatbázis-kezelést! Micskei Zoltán Microsoft Referencia Iskola.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Microsoft Excel Függvények VIII.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Jelentések.
Az egérmutató formái: Sor vagy oszlop kijelölése Cellák kijelölése
Microsoft Office Programcsalád
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Az Excel mint „interaktív” kérdőív
Körlevél.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis alapfogalmak
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR MESTERSZINTŰ MŰSZERES ANALITIKA KÉMIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) nov.19.
Turócziné Kiscsatári Nóra
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
1 ANALITIKAI KÉMIAI SZAKMÉRNÖKI TANFOLYAM INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2008/2009. őszi félév Tanár: Kollárné Dr. Hunek Klára,
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
1 Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, Kémiai Informatika Csoport Számítástechnika Kari rendszergazda: Rippel Endre (Ch C2)
Adatbázis kezelő bemutatása MS-Office 2003 Tisztelt Felhasználó ! Ebben a bemutatóban szeretném bemutatni Az adatbázis készítés alapjait. Földi Attila.
1 Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, Kémiai Informatika Csoport Számítástechnika Kari rendszergazda: Rippel Endre (Ch C2)
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.hét: Word dokumentumok 1.hét: Word dokumentumok tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások, egyenlet-szerkesztő.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok: 1.Labor: Word alapok: dokumentum tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások 2.
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR MESTERSZINTŰ MŰSZERES ANALITIKA KÉMIA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2010/2011. őszi.
1 BME VBK KROMATOGRÁFIÁS SZAKANALITIKUS KÉPZÉS INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) dec. 2. Access „elmaradás” - a Beszall_forg lekédezés elkészítése:
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
1 ANALITIKAI KÉMIAI SZAKMÉRNÖKI TANFOLYAM INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2007/2008. őszi félév Tanárok: Kollárné Dr. Hunek Klára,
1 BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR Műszeres Analitikai Kémia Szakirányú Továbbképzési Szak INFORMATIKA (GYAKORLATI SZÁMÍTÁSTECHNIKA) tavaszi.
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSBAN ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN A MINŐSÉG egy termék vagy szolgáltatás.
Készítette: Kiss András
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Adatbáziskezelés.
Mivel foglalkozunk a laborokon?
Okt. 13: 1. géptermi beszámoló
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
ELEKTRONIKUS DOKUMENTÁCIÓ KEZELÉS A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSBAN
Előadás másolata:

BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR KROMATOGRÁFIÁS SZAKANALITIKUS KÉPZÉS INFORMATIKA (SZÁMÍTÁSTECHNIKA) 2011/2012. őszi félév Tanár: Kollárné Dr. Hunek Klára, (kollarne@mail.bme.hu) Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék, Ch. I/9 tárgy honlapja: http://knight.kit.bme.hu/szakmern másolat : http://goliat.eik.bme.hu/~kollarne/szakmern

40 – 59 pont: 2 ; 60 – 74 pont: 3 ; 75 – 89 pont: 4 ; 90 ponttól: 5 Előadások: 2011. nov.25. 815-1145 (CH. 305 ill. gépterem) 2011. dec.2. és dec.9. 1015-1145 (CH. gépterem) Gyakorlatok: 2012. jan. 11/12. (AD/BC csop.) a CH. gépteremben 8h-17h Követelmények Az előadásokon kijelölt HF-k határidőre történő beadása (max. 20p.) A géptermi gyakorlatok gyakorló feladatainak megoldása Az utolsó komplex labor-feladat legalább 40%-os szinten (min. 32p, max. 80p.) történő megoldásával megajánlott vizsgajegy szerezhető. A komplex labor-feladattal ill. a kijelölt hf beadásokkal szerzett félévközi pontok (max.100p.) alapján a megajánlott vizsgajegyek ponthatárai: 40 – 59 pont: 2 ; 60 – 74 pont: 3 ; 75 – 89 pont: 4 ; 90 ponttól: 5

MS Office részei Ezekkel foglalkozunk (Office 2010)

Az Ms Excel részei: Worksheet (Munkalap) Diagram (Ábra-lap) Modul (Modul-lap) UserForm (Űrlap)

Egy kis Excel emlékeztető 1. Excel alapjai: Cellák típusa, szegély, háttérszín Munkalap létrehozása, átnevezése Adatfájl betöltése, tizedesvessző! Grafikon készítése Pont XY ( Grafikon !) 2. Írjuk be egy Excel munkalapba az itt látható táblázat oszlop-címeit, valamint a B2, E1, E2, F1, F2 cellák tartalmát. Ezután töltsük ki az A oszlopot, majd a B és C oszlopokat a következő formulák „lehúzásával”: b3= b2+(a3-a2)*4*cos(5*a3) c2= $f$1*sin($f$2*a2)/5 Változtassuk a ill. b értékét 2,3-ra ill. 5,8-ra - “

Solver Mivel a C oszlop a c2= $f$1*sin($f$2*a2)/5 formula „lehúzásával” készült, minden cellája, s ezeken keresztül a D oszlop celláinak értékei is függenek az F1 és F2 cellák értékeitől. a=2 b=6 a=3 b=5 -

Solver Minimalizáljuk Solverrel a D17 cella értékét, az F1 és F2 cellák értékét változtatva. Kérjünk Eredmény jelentést! a=2 b=6 a=3,86 b=5,45

fő paramétereinek beállítása 2003 A Solver fő paramétereinek beállítása 2010

eredménykérő űrlap beállítása 2003 A Solver eredménykérő űrlap beállítása 2010

A Solver eredményjelentés különböző Excel verziókban 2003 A Solver eredményjelentés különböző Excel verziókban 2010

A Solver funkciói: A Solver elérése: Szélsőérték keresés Nemlineáris egyenletek, egyenletrendszerek megoldása Lineáris programozási feladatok megoldása A korlátozó feltételek lehetnek egyenletek, vagy egyenlőtlenségek A Solver elérése: Excel 2003 Eszközök  Solver [ Tools  Solver] Ha a Solver-t nem látja az Eszközök között, kapcsolja be a Bővítménykezelő-ben! Excel 2007, 2010 Adatok  Elemzés  Solver Ha a Solver-t nem látja itt, kapcsolja be a Bővítménykezelő-ben, melynek elérése: Excel beállításai  Bővítmények  (Kezelés: Excel bővítmények) Ugrás

Egyenletrendszer megoldása Solverrel

1.HF 1. Készítse el az itt megadott táblázat “A” oszlopát „lehúzással”, valamint töltse ki a táblázat fejlécét, a B2 cellát és az “E” és “F” oszlopok első két sorát. Ezután töltse ki a táblázat második és harmadik oszlopait az alábbi formulák “lehúzásával”: b3=b2+(a3-a2)*5*sin(4*a3) ; c2= $f$2*(1-cos($f$1*a2))/2 2. Készítse el a táblázat első 3 oszlopából a jobbra látható diagramot. 3. Az Excel munkalap „D” oszlopát töltse ki a d2=(c2-b2)^2 formula „lehúzásával”, a D16 cellába kerüljön a fölötte levő számok összege. Minimalizálja a D16 cella értékét Solver használatával! Kérjen Eredmény jelentést! 4. Töltse le az órai Access fájlt, és olvassa el az órai munkát részletező – már a HF-re vonatkozó magyarázatokkal kiegészített – nyomtatott formában az órán megkapott – feladatlapot. Végezze el az itt megadott (Banki lekérdezésre vonatkozó) feladatot azzal a kiegészítéssel, hogy a jelentésen szerepeljen saját neve is. 5. Tekintse meg az Access fájl Beszall_forg (egyes beszállítókkal adott időszakban lebonyolított üzletek pénzforgalmát kimutató) lekérdezését, és készítsen hozzá olyan jelentést, amelyen szerepel a saját neve, valamint az adott időszak kezdete és vége. Elküldendő dec. 7-ig: <Sajatnev>.xlsx (vagy xls) és <Sajatnev>.accdb (vagy mdb) fájlok a kollarne@mail.bme.hu címre

ACCESS ALAPOK Alapfogalmak Adatbázis = egymással kapcsolatba hozható adatállományok összessége (Pl. hallgatói adatbázis: Neptun) Relációs adatbázis = a különböző jellegű, de mégis egymással kapcsolatba hozható adathalmazokat “önállóan” tároljuk, közöttük egy azonos adatot tartalmazó “mező” tartja a kapcsolatot (Pl. A hallgatók adataiban a hallgató Neptun-kódja, és a tantárgyak adataiban a tárgyat felvett hallgató Neptun-kódja mint kapcsolat-tartó mező lehetővé teszi a tantárgyi névsor, vagy a hallgatói elektronikus index létrehozását) MS Access = Windows alatt futó relációs adatbázis-kezelő alkalmazás

Az adat-mezők alkotják az adatok „rekord”-jait – egy Excel példa: Itt folytatódnak a sorok… Részlet egy cég számlanyilvántartásából A cég kiemelt beszállítói

Excel munkalap importálása Access táblaként Az adatmezők alkotják a rekordokat, ezekből épülnek fel az Access adat-táblák.

Lekérdezés tervező nézetben A Táblákból az adatokat a megfelelő szempontok szerint Lekérdezésekkel válogatjuk. Lekérdezés tervező nézetben A szempontok megfogalmazására szolgál az SQL (Structured Query Language) nyelv. (Ezt a lekérdezések tervezésénél az Access felhasználóbarát módon, „automatikusan” alkalmazza, de megtekinthető a lekérdezés SQL nézetében)

A Jelentések alkalmas formá-tumban jelenítik meg a lekérdezések eredményeit. tervező nézetben

Kapcsolatok az Access táblák között A Partner mező fogja jelenteni a két tábla között a kapcsolatot

Kapcsolatok az Access táblák között Lekérdezés tervező nézetben Jelentés Lekérdezés

Paraméter kiiratása jelentésen

1.HF 1. Készítse el az itt megadott táblázat “A” oszlopát „lehúzással”, valamint töltse ki a táblázat fejlécét, a B2 cellát és az “E” és “F” oszlopok első két sorát. Ezután töltse ki a táblázat második és harmadik oszlopait az alábbi formulák “lehúzásával”: b3=b2+(a3-a2)*5*sin(4*a3) ; c2= $f$2*(1-cos($f$1*a2))/2 2. Készítse el a táblázat első 3 oszlopából a jobbra látható diagramot. 3. Az Excel munkalap „D” oszlopát töltse ki a d2=(c2-b2)^2 formula „lehúzásával”, a D16 cellába kerüljön a fölötte levő számok összege. Minimalizálja a D16 cella értékét Solver használatával! Kérjen Eredmény jelentést! 4. Töltse le az órai Access fájlt, és olvassa el az órai munkát részletező – már a HF-re vonatkozó magyarázatokkal kiegészített – nyomtatott formában az órán megkapott – feladatlapot. Végezze el az itt megadott (Banki lekérdezésre vonatkozó) feladatot azzal a kiegészítéssel, hogy a jelentésen szerepeljen saját neve is. 5. Tekintse meg az Access fájl Beszall_forg (egyes beszállítókkal adott időszakban lebonyolított üzletek pénzforgalmát kimutató) lekérdezését, és készítsen hozzá olyan jelentést, amelyen szerepel a saját neve, valamint az adott időszak kezdete és vége. Elküldendő dec. 7-ig: <Sajatnev>.xlsx (vagy xls) és <Sajatnev>.accdb (vagy mdb) fájlok a kollarne@mail.bme.hu címre