Tértestek, térintenzitás és térhasználati mintázatok Deigner Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Közterek és használatuk Múlt és közelmúlt. A 19. század végi átalakulások A „modern” térhasználat kialakulása.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Novák Tibor 1 - Rózsa Péter 2 : Tájváltozások általánosításának lehetőségei 1 DE TTK Tájvédelmi s Környezetföldrajzi Tanszék 2 DE TTK Ásvány- és Földtani.
Településmarketing Értékaudit.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Közösségi internethasználat Magyarországon
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Szerelési egységek modellje
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Közforgalmú közlekedés a határon átnyúló agglomerációban Dr. Prileszky István Széchenyi István Egyetem Somorja,
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
1 CONNECT II.: Fejlesztési koncepció, migrációs út tervezése az ÁAK forgalomirányító központjához Perjés Tamás közlekedési igazgató COWI Magyarország.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
AZ EKF VÁROSRÉSZ KÖZTERÜLETEINEK MEGÚJÍTÁSA. Legfontosabb problémák: foghíjas, rendezetlen beépítés – megoldása már folyamatban Városszéli funkciók.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális gazdaságtan 7.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
BUDAÖRS 2020! TEMPLOM TÉR ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV VITAFÓRUM.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Településképvédelem2017.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Győri helyi közösség Helyi közösségi fejlesztési stratégia
Európai Uniós ismeretek
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
SUMP - kérdés Magyarországon
A Tudásrégió közösségi színterei
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Tértestek, térintenzitás és térhasználati mintázatok Deigner Ágnes Meggyesi Tamás A tömeg és a külső tér viszonya 2004 “Terek a térben” Tértestek, térintenzitás és térhasználati mintázatok Deigner Ágnes

Közterületek helyzete Örökölt struktúra Szabadabb térasználat

Pest környéki alvó települések válsága Identitáskeresés Korábban használt fontos közterületek átalakulása és leszűkülése Új jelenlegi használathoz igazodó közterületek hiánya

A meglévő struktúra A használat visszahúzódik a térfalak mellé, ill. keresi a lehetőségeket, erőteljesebben diferenciálódik Megnő a köz számára hozzáférhető térbővültek, kapcsolódó teresedések és udvarok szerepe

A tér tagolása Átmentek Határok Mintázatok Velence középkori térszituációi Edmund Bacon 1967 Bernard Hoesli Mantovai San Andrea templom interpretációja A tér tagolása Átmentek Határok Mintázatok Piet Modrian: Broadway Boogie Woogie c. képe 1942-43

Kiemelt pontok helyzete Szűkülő környező köz ill. Közösségi területek A közösség szempontok fontossága

Térnyerés

Összekötő köztes útszakaszok Felaprozódás Korábbi struktúra eltűnése Egyéni szempontok fontossága

Dr. Hajnóczi Gyula rajzai Tér intenzitása

Tér intenzitása „A külső tér intenzitását jelentős mértékben befolyásolják a növényzet, a terep szintbeli változásai, a vízfelületek, valamint a berendezés: az utcabútorok. Olyan térképző szerepekről van szó amelyek tagolják a teret: a tagolt teret sűrűbbnek érezzük. Mint a tagolatlant.” Meggyesi Tamás: A külső tér

Teret tagoló struktúrák

Térhasználat, a tér használhatósága

A felaprozódás is gátolja a megfelelő térhasználatot!

Térhasználati mintázatok Nyilvánosság mértéke Használati szempontok

A nyilvánosság mértéke szerinti használati mintázatok Tulajdonképpen a magán- és a közterületek, mint szélsőértékek egyértelmű elkülönülésével, és a közöttük lévő átmenetek, félnyilvános területek, kialakításával egyfajta önálló szöveti tulajdonságokkal rendelkező rajzolatot hoznak létre a külső térszínen. Ezek a folyamatosnak tekinthető, egyben hálózatot is alkotó köztérre fűződnek fel, és finoman artikulálják a privát és a közösségi szféra határait, ahol azok kapcsolódási pontjai találhatóak. Ezek a pontok, ajtók, kapuk, előterek, udvarok egyben városi mintázatok, amelyek a helyi karakterképzés szempontjából meghatározóak, és egyúttal a közeg kulturális és társadalmi lenyomatai lehetnek.

Pollack Mihály tér Mikszáth tér Pollack Mihály tér A térhasználati szövet A fentiekben említett átmeneti, köztes zónák használati differenciáltságának ábrázolásával állíthatunk elő azt a rajzolatot, amely konkrétabban tárja elénk a külső és belső nyilvános terek kapcsolati rendszereit, azok differenciáltságának mértékét, eloszlását. Az így létrejött „patchwork” jellegű szövet lehetővé teszi az egyes városrészek nyilvánosság mértéke szerinti területhasználati szempontú jellemzését, lehetőséget ad azok feltérképezésére, és átgondolására. Akár az építészet kulturális és társadalmi vetületei is leolvashatóak belőle. A későbbiekben ezt árnyalni lehet a használat intenzitás ábrázolásával, annak növekedésével és csökkenésével, időbeli megoszlásával, a terület jellegének meghatározásával. Különösen nagy szerepe van a használati szövetnek a meglévő területek revitalizációjánál, és az új beépítések kidolgozásánál, mivel adott terület morfológia kialakításhoz szorosan kapcsolódó, differenciált használati szövettel rendelkező külső tér nagyban képes az életminőség befolyásolására. Pollack Mihály tér Pollack Mihály tér Mikszáth tér

használati differenciáltság kortárs városfejlesztési projektekben 20. és 21. századi amszterdami városfejlesztés Jáva sziget

GWL terrein Borneo-Sporenburg- szigetek

Feldat: Helyi téri/térhasználati mintázatok - teret tagoló struktúrák elemése Helyspecifikus használati igények/lehetőségek feltérképezése

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!