A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Regionális jelentőségű klaszterek közös beruházásainak támogatása, szolgáltatásainak kialakítása, fejlesztése ÉMOP – 2007/1.2.1 TERVEZET.
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Tudománypolitikai Főosztály
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális Minisztérium

Áttekintés Történeti háttér A felsőoktatási intézmények szerepe a klaszterekben Jelenlegi helyzet, problémák, feladatok Kormányzati ösztönzők Lehetséges válaszok a gazdasági válságra Összegzés

Definíció A klaszter a gazdasági szféra szereplői között létrejött együttműködések szervezeti formája A kapcsolatok közös vagy kiegészítő termékeken, termelési folyamatokon, kulcstechnológiákon, természeti erőforrás szükségleteken, szakértői szükségleteken és elosztási csatornákon alapulnak A klaszterek általában földrajzilag koncentráltak

Dinamikus Klaszterek Klaszterek kialakulásának motivációi: – Költségoptimalizálás – Piaci részesedés növelése – Árbevétel maximalizálása Az első klaszterek a ’80-as években: – Számítástechnika – Szilikon-völgy – Média – Hollywood – Pénzügyek – New York, London – Autógyártás – Detroit, Dél-Németország – Textil,- és divatipar – Észak-Olaszország

Dinamikus Klaszterek Főbb jellemzői: – Alulról történő építkezés – Önkéntes alapon – Az együttműködés nem a tradicionális gazdasági társasági forma szerint alakult ki.

Klaszterek a fejlődő országokban Klaszterek kialakulásának jellemző vonásai: – EU 6-os keretprogram – Más EU-s fejlesztési programok – Fentről lefelé építkezés – Önkéntes alapon, de nem spontán – Nem átlátható és tisztázott hierarchia – Visszacsatolás hiánya

Felsőoktatási intézmények szerepe a klaszterben 1.Tehetségek képzése és vonzása, amely hozzájárul mind a versenyképes tudásállományhoz a helyi gazdaságban, mind a helyi munkaerőpiac erősítéséhez. (TÁMOP Nemzeti Kiválóság Program) 2. Összefüggésben az alapkutatásokkal, az egyetemek formális és informális technológiai támogatást nyújtanak speciális szaktudásukkal és képességeikkel a folyamatban lévő, alkalmazott kutatások területén. (ennek támogatása: TÁMOP 4.2.1; 4.2.2)

Felsőoktatási intézmények szerepe a klaszterben 3.A FOI-k csatornaként is funkcionálnak a vállalatok számára, így azok hozzájuthatnak a nemzetközi akadémiai kutatási hálózatok aktuális tudásanyagához. 4.A FOI-kat ‘jó közösségi játékosként is’ említhetjük, mivel tudástranszferrel támogatják a vállalkozások kialakulását és növekedését, továbbá ők a ‘kreativitás megtartói’, mivel vonzással és megtartással fenntartják a tehetségek kiegyensúlyozott körforgását.

Jelenlegi helyzet Hazai kormányzati programok, melyek célja, hogy a FOI-k és a gazdaság szereplői között együttműködések alakuljanak ki: – Regionális (Egyetemi) Tudásközpontok (NKTH Pázmány Péter program, 19 támogatott központ, ~18 milliárd Ft) – Kooperációs Kutatóközpontok (OMFB, 2001, 5 támogatott központ, NFT I. GVOP 14 támogatott központ, ~ 320 millió Ft) – Nemzeti Technológiai Platform (NKTH, KTI Alap)

Jelenlegi helyzet Nem megfelelő hierarchia – Csak a felsőoktatási intézmények pályázhatnak a kormányzati támogatásokra, így a klaszterek irányítása a felsőoktatási intézményekre hárul. (Normál esetben az irányítás egy együttműködésben a gazdasági szereplő feladata) Nem megfelelő információáramlás – Külföldi tulajdonú nagyvállalatok, nincs hosszú távú stratégia a KKV-knál, a FOI-knál alacsony a kultúrája a technológiai transzfereknek

Feladatok Meghatározni a klasztertagok szerepét A gazdasági szereplőknek kell irányítani a klasztereket Kölcsönös, folyamatos információáramlás biztosítása a tagok között Erősíteni a FOI-k és az akadémiai kutatóközpontok szolgáltató szerepét

Kormányzati ösztönzők Jogszabályi ösztönzők – Új felsőoktatási törvény (A felsőoktatási intézményeknek nagyobb a szabadsága, a gazdaság szereplőivé váltak) – Tudomány-, Technológia- és Innováció-politikai Stratégia Pénzügyi ösztönzők: – Hazai fejlesztési programok (Regionális Fejlesztési Program, ROP; Gazdasági Fejlesztési Program, GOP; Infrastrukturális Fejlesztési Program, TIOP)

Uniós Regionális Fejlesztési Programok a FOI-k és a gazdaság szereplői közötti együttműködés ösztönzésére DAOP-1.2.1/A ( ) DDOP-1.1.3/B (2009) ÉAOP-1.1.2/A (2009) ÉMOP ( ) KDOP (2009) NYDOP-1.1.1/A (2009)

Lehetséges válaszok az aktuális globális válságra Anyagi, szellemi és erkölcsi befektetés az oktatásba és a kutatás-fejlesztésbe Klaszterek szerepe lehet ebben: – Gazdasági szféra teljesítményeinek, legújabb eredményeinek visszaforgatása az oktatásba – Olyan fejlesztési területek támogatása, amelyek elősegíthetik a gazdaság élénkülését, pl.: Biotechnológiai kutatások Megújuló, alternatív energiaforrások kiaknázása Hulladékhasznosítás, ésszerű nyersanyag-gazdálkodás Nanotechnológia, IT – Ezeken a fejlesztési területeken célszerű erősíteni, gyorsítani a technológiatranszfer, tudáshasznosítási, innovációs folyamatokat.

Összegzés A felsőoktatási intézmények szerepe több szempontból is fontos: – Humánerőforrás képzése – Technológiai erőforrások K+F+I-hez – Információszolgáltatás Klaszter típusú együttműködések segítséget adhatnak a válságkezelésben.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Nádai László