Az informatika és a felsőoktatás, az IKT ágazat kiemelkedő szerepe a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésében Előadó: Dr. Máthé János vezérigazgató,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
IVSZ IT piaci felmérés, 2006 Sajtótájékoztató december 6.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Könyvtári és Informatikai Szövetség
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
"MIÉRT NINCS INTEL GYÁR MAGYARORSZÁGON?" Gacsal József Alelnök Elektronikai Tagozat IVSZ.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A vidéki tér sikertényezői
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Szélessávú tervek és akciók
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Magyarország és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolata – rövid áttekintés Arial, Tóth Vazul, elnök BCCH 2014 október 14.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Nemzeti Technológiai Platform a
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
December 1. IKT piaci tendenciák, várható trendek Kátai Szabolcs IVSZ.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Az informatika és a felsőoktatás, az IKT ágazat kiemelkedő szerepe a nemzetgazdaság és a társadalom fejlődésében Előadó: Dr. Máthé János vezérigazgató, NETvisor Zrt Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia április 23.

2 Indíttatás, tartalom Egy ország sikere, a globális versenyben való helytállása ma már attól függ, mennyire veszi komolyan az információtechnológiát, mint iparágat és annak alkalmazását. A több mint 360 tagvállalatot képviselő Informatikai Vállalkozások Szövetségenek (IVSZ) legfontosabb feladata és egyben célja a magyarországi IKT-szektor fejlesztése, mivel ha az IKT-vállalatok prosperálnak, akkor egész Magyarország fejlődik, versenyképesebbé válik. Az NFGM az IKT ágazat legnagyobb tagsággal rendelkező szervezetét, az IVSZ-t kérte fel az IKT ágazati stratégia kialakítását megalapozó szakmai tanulmány elkészítésére. Jelen előadás ezen tanulmányból több idézetet tartalmaz. A következőkben az IVSZ elemzés legfontosabb megállapításait egészülnek ki a NETvisor tíz éves működésének tapasztalataival, s ezen tapasztalatok alapján megfogalmazott néhány javaslattal.

3 Az IVSZ meghatározása az IKT szektorra Az IKT szektor alatt az Információs és Kommunikációs technológiával foglalkozó vállalkozásokat kell érteni. Ezen belül megkülönböztetett területek:  IT hardver és szoftver cégek (számítógép hardver, irodai eszközök, adatkommunikációs- és hálózati eszközök, végfelhasználói kommunikációs eszközök és szoftverek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások),  Telekommunikációs szolgáltatók (vezetékes hang- és adat-, mobil kommunikációs szolgáltatást nyújtó vállalkozások és kábeltévé szolgáltatók),  Professzionális IT szolgáltatók (rendszerintegrátorok, karbantartást nyújtó cégek, IT tanácsadók és egyéb IT szolgáltatást végző vállalkozások). Lehatárolás: Az alkalmazott IKT definíció szűkebb az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) és EU ICT-nél, a tanulmány IKT szektorának nem része a:  vezetékek, kábelek gyártása,  elektronikai komponensek gyártása,  rádió és televíziós átviteli és fogadó berendezések, készülékek,  mérési, tesztelési készülékek,  ipari folyamatirányítás eszközei,  háztartási eszközök nagykereskedelme,  ipari gépek nagykereskedelme.

4 IVSZ helyzetelemzés: IKT szektor FactSheet FACTSHEET – A magyar IKT szektor Mutató Változás Foglalkoztatottak száma (fő) ,7% Keresleti oldalon foglalkoztatottak száma (fő) ,8% IKT+ foglalkoztatottak száma (fő) ,7% magasan képzett, jól fizető, magas adóbefizetést generáló munkahelyek!!! Belföldi IKT árbevétel (Mrd Ft) ,5% IT árbevétel (Mrd Ft) ,2% Telco árbevétel (Mrd Ft) ,7% Közvetített IT értékesítés (Mrd Ft) ,5% Informatikai export tevékenység (Mrd Ft) (32%)+8.4% Teljes belföldi és export IKT árbevétel ,6% a GDP százalékában (%)10,610,3 FDI állomány (M Euro)5 314 Működő IKT vállalkozások száma %

5 IVSZ helyzetelemzés: az IKT szektor jelentősége a gazdaságban A gazdaság szerves részeként az IKT szektornak komoly hozzájárulása van a hazai GDP-hez, foglalkoztatási szempontból az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat. A hazai GDP 10.3%-át adja az IKT szektor. A hazai gazdasági növekedés 25%-át az IKT szektor adta az elmúlt 8 évben. 8 év alatt a foglalkoztatottak száma megháromszorozódott, a vállalkozások száma megduplázódott. Az IKT gazdasági hatása a felhasználása, alkalmazása révén jóval erősebb más iparágakban, mint az IKT szektor saját kibocsátása. Az IKT új szolgáltatási formákat hozott létre, mint az e-kereskedelem, e- bankolás, e-közigazgatás, ezek az új szolgáltatási formák növelik a gazdaság hatékonyságát.

6 Gazdasági-társadalmi környezet Válságok minden tekintetben  Pénzügyi  Gazdasági  Politikai  ÉRTÉKRENDI Nem vállalkozásbarát (fontosság felismerésének hiánya, akarat hiánya, korlátozott mozgástér)

7 A NETvisor Zrt. bemutatása Tevékenység: Informatikai és távközlési rendszerintegráció, alkalmazás fejlesztés, IT szolgáltatások, szoftver technológiai kutatások Alapítás: 1998 Nettó árbevétel 2008-ban: MFt Alkalmazottak 2008-ban: 47 fő (átlag), (41 fő felsőfokú, 6 fő középfokú végzettséggel) 4 divízió:  Hálózati rendszerintegráció  Távközlési rendszerek  Szoftver technológiai kutatás  Kutatás-fejlesztés

8 A NETvisor együttműködése a hazai egyetemekkel ELTE Informatikai Kar  Software technológiai kutatások Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipai Mérnöki Kar  ITC infrastruktúrák üzemeltetése BME Informatikai és Villamosmérnöki Kar  Távközlési OSS/BSS rendszerek

9 Esettanulmány: Egy 47 fős IKT KKV adóterheinek alakulása

10 A fejlődés egyetlen lehetséges módja Nemzetgazdaságok korábbi összehasonlítási kategóriái Az ipari fejlettség szerint  fejlett  fejlődő  elmaradott Mai értékmérők – miben gazdag egy ország  nyersanyag  emberanyag  TUDÁS TUDÁS mai jelentései: fejlettség, versenyképesség Feladat: Tudás alapú társadalom létrehozása

11 IVSZ helyzetelemzés: az IKT szektor fejlődését megatározó pillérek Pillér 1: Humán tőke  IKT szektorba érkező végzős hallgatók mennyisége, minősége  IKT szakemberek mennyisége, minősége Pillér 2: Kutatás+Fejlesztés+Innováció  Export kapacitás fejlesztése  Hálózati hatás a növekedésben Pillér 3: Befektetés, finanszírozás  Magas hozzáadott értékű munkahelyek teremtése  Gazdasági növekedés motorja Horizontális: Információs társadalom  Lakossági PC és szélessávú Internet penetráció  Vállalati, különösen KKV szektor IT infrastruktúrája  Kormányzati IT infrastruktúra, Digitális Közmű  Lakosság digitális írástudása  Munkaerő IT képzettsége  B2B, B2C szint és mennyiség  Kormányzati on-line szolgáltatások 1 1 Humán tőke 2 2 K+F+I 3 3 Befektetés, finanszírozás Információs társadalom Lakosság Kormányzat Vállalatok Horizontális Fizikai infrastruktúra Kiválasztott pillérek. Forrás: IVSZ.

12 Műszaki képzés helyzete, utánpótlás problémák Felsőfokú természettudományos képzés népszerűsége meredeken csökken:  ~ jelentkező  2008 ~ 5000 jelentkező  2009 ~ 3240 jelentkező a 4200 szabad helyre Társadalomtudományi, a jogi és a pénzügyi karokra továbbra is többszörös a túljelentkezés. Magyarországon a természettudományos diplomák aránya az OECD országok között a legalacsonyabb, és a műszaki területen is az utolsók között vagyunk. A jó képességű tehetséges fiatalok nem a műszaki pályát választják. Okok:  Alap és középfokú oktatásban népszerűtlennek a természettudományos tantárgyak  Műszaki pálya nem vonzó, túl felszínes „ismeretek” a szakmáról  Nem látják sem a szakmai, sem az egzisztenciális lehetőségeket

13 Az informatikai vállalkozások igénye a pályakezdőkkel kapcsolatban Piacképes tudás  Általános technológiai ismeret  Szakterületi specializáció Problémamegoldó képesség  Kreativitás  Gyakorlati ismeretek  Csapatmunkára való alkalmasság

14 Mit lehet tenni? Általános alapelvek Globális gondolkodás, lokális cselekvés Konszenzus keresés Kis lépések is jelentősek és fontosak, ha azok jó irányba vezetnek

15 Mit lehet tenni? Alapok megteremtése Alap és középfokú oktatás színvonalának visszaállítása Középfokú szakképzés újbóli megteremtése Felnőttképzés, tudatformálás Infrastrukturális fejlesztések – digitális szakadék felszámolása Vállalkozásbarát gazdasági szabályozási környezet kialakítása ICT iparpolitika alapjainak lerakása

16 Mit lehet tenni? Alapok megteremtése Állami szerepvállalás a diákok és a szülők tájékoztatásában  Melyek azok az ágazatok, amelyekben jelenleg munkaerőhiány van, vagy a közeljövőben munkaerőhiány várható?  Melyek azok az ágazatok, ahol munkaerő túlkínálat van?  Átlagos jövedelem kilátások és karrierlehetőségek ágazatonként?

17 Mit lehet tenni? Felsőoktatás Felvételi keretszámok meghatározása a társadalmi szükségszerűség alapján Ösztöndíjrendszer bevezetése Követelmény rendszer és hallgató munkafegyelem szigorítása Piacképes, gyakorlati és használható tudás biztosítása Gyakorlati-, műhelymunka személyi és anyagi feltételeinek javítása Ipari cégek és egyetemek szorosabb együttműködése (oktatókkal és hallgatókkal egyaránt)