Gyártástechnológiai fejlesztések az FP7-ben: európai együttműködési lehetőségek Beszállítói és intagrátori képzés, képesség,készségfejlesztői Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Az Európai Unió fenntartható környezeti és energetikai szakpolitikái Derjanecz Anita DDRIÜ Brüsszeli Iroda CIP Intelligens Energia Európa Nemzeti Információs.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
„Nemzeti technológiai platform a textil és ruhaipar megújításáért” Célok és a tervezett tevékenységek Máthé Csabáné dr. Alakuló ülés január 21.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Európai és Nemzeti Technológiai Platformok Mokry J. Ferencné KIP konferencia október 28. Budapest.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Innovatív Magyarország
A Dublin-i Future Internet Assembly üzenetei Sallai Gyula, Vilmos András Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapest, június 4.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
EU IST PRO EU IST Promóciós Csoport 6. keretprogram Projekttípusok (INSTRUMENTS)
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Innovatív fényforrások Közép-Európában – a CENILS projekt tapasztalatai Baracsi Mária Projektvezető Central European Network for knowledge based on Innovative.
Műegyetem - Kutatóegyetem Járműtechnika, közlekedés és logisztika.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Nemzeti Technológiai Platform a
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A magyarországi K+F politika
A határtérség.
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Gyártástechnológiai fejlesztések az FP7-ben: európai együttműködési lehetőségek Beszállítói és intagrátori képzés, képesség,készségfejlesztői Konferencia Vass Ilona április 23. Budapest, BME

| 2. Gyártóipar az EU-ban 2.5 millió vállakozás a feldolgozó iparban 20 millió alkalmazott 22% EU-s GNP hozzájárulás 5.7% hozzájárulás a K+F ráfordításhoz ( USA 7.8%, Japán 8.4%) Barroso: „Manufacturing Industry is important for Europe for a sustainable Europe”

| 3. Technológiai specializáció

| 4. Stratégiai szemlélet Felülről vezérelt Tudás háromszög: oktatás, kutatás, innováció integrált megközelítése Technológia fejlesztés/több szektort, ágazatot átfogó képességek erősítése - Kis, közepes méretű projektek Alulról vezérelt (piaci szereplők kezdeményezése) Technológiai integráció/több szektort, ágazatot átfogó haszon és szektoronkénti haszon (eredmény) integrációja - Nagy méretű projektek Fókusz > az ipari technológiákra Cél > ipari átalakulás/átalakítás Tudás létrehozása, új ötletek,> új rendszerek,> tudás fejlesztése > Új hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások November 3.

| 5. MNP Stratégiai hangsúlyok a jövőre Több ágazatot átfogó szemlélet Magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások Fenntarthatóság, Öko-hatékonyság Kockázat elemzés és értékelés Megbízhatóság Többfunkciós technológia szemlélet Jövőbeli technológiák igényei Műszaki szabályozás és szabványosítás igényei Ipari részvétel a kutatásokban kulcskérdés KKV-k bevonása, erős részvétele Jó stratégiai egyensúly (akadémiai és alkalmazás orientált kutatás között) Új pénzügyi modellek alkalmazása (forrásmegosztás) Eredmények mellett a hatások erősítése

| 6. FP7 szemlélet és célok az NMP Programban Célok 2009 (nanotechnológiák, anyagtudomány, gyártási technológiák) Az európai ipar versenyképességének növelése, ehhez lépésváltás (forrásalapútól-tudásalapú felé) a kutatásban; új tudás ösztönzése és létrehozása, az ipar tudásalapú átalakítása, a tudás elterjesztése az új alkalmazásokban, hasznosítása a különböző technológiák és diszciplinák között. K+F kell a high-tech ipar innovációjához, a hagyományos ipar magasabb hozzáadott értékű, tudásalapú fejlődéséhez, innovációjához November 6.

| 7. NMP 2009/ tématerületek Nanotudományok és nanotechnológiák Anyagok Új gyártási technológiák Tudásalapú gyártás, gyártóbázisok Fókuszban azok a területek, amelyekre jellemző a széles alkalmazási terület, különböző szektorokban; az NMP tematikus területein Új alkalmazások és új szemlélet az ipari szektorokban „deliverables driven integration” Magas hozzáadott értékű termékek Kutatás az ipar és a műszaki szabályozás számára Fókuszok; multiszektorális, multialkalmazás szemlélet, energiaintenzív iparok környezeti hatásainak csökkentése, határterületek fejlesztése a bio-újrahasznosítás, a nanomedicina koncepcióhoz KKV-k kiemelt szerepe Nemzetközi együttműködések (közös célok, IMS, harmonizált szabványok,…) November 3.

| 8. NMP 2009 Kapcsolódó tématerületek / Koordináció a nemzeti és regionális tevékenységekkel Kiemelt figyelem és kooperáció az FP 7 más tematikus területeivel; Egészség, Élelmiszer, Biztonság, ICT, Energia, Környezet és Közlekedés, Eszközök; közös felhívások (joint calls), koordinált felhívások (coordinated calls), koordinált programok és közös tevékenységek (coordinate programmes and joint activities; ERANET, ERANET+), Európai Technológiai Platformok, EUREKA, COST, Közös technológiai kezdeményezések (JIT), Közös vállalások (JU) November 3.

| 9. KFI eszközök

| 10. K+F állami finanszírozásának megosztása

| 11. EU Gazdaságélénkítő Terv Public – Private Partnerships/Közszféra – magánszféra partnerségével –Factories of the future initiative/a jövő gyártása, gyártóipara –European energy efficient buildings initiative/energiahatékony épületek/építési szektor –European green cars initiative/”zöldautók”, járműgyártás (energiahatékony és kis kibocsájtású)

| 12. Válság hatása

| 13. Európai Technológiai Platformok (ETP-K) Az érdekeltek, az ipar vezetésével összeszerveződnek acélból, hogy Stratégiai Kutatási Tervet határozzanak meg Európa számára stratégiailag fontos területeken. A stratégia-alkotás társadalmi fontossága és célja az európai növekedés, a versenyképesség, amelyek közép- és hosszútávon a fő kutatásoktól és a technológiai fejlődéstől függnek.  Fókuszban az ipar,  kutatással az ipar versenyképességéért  Összefogás, amely a kiemelt technológiai kihívásokat célozza  A kutatási ráfordítások és hatásuk növelése  Erősítik a kutatások koordinációját Európában.

| 14. … Stb szakasz Igény  megalakulás 2. szakasz Tervezés 3. szakasz Megvalósítás Jövőkép Stratégiai Kutatási Terv Végrehajtási stratégia Közös Technológiai Kezdeményezés - Art. 171 Keret program MSs MS Egyeztető Fórum (Mirror group) Kutatási politika alkotó Európai Technológiai Platformok fejlődése ETP-k  JTI-k

| 15. Fenntartható versenyképes gyártás - JTI Kutatási témák kiválasztásának kritériumai: –Innovatív, új képességeken alapuló technológiák –Gyártásorientált technológiák –Több területen, határterületeken alkalmazható technológiák –Hatások a fenntartható növekedésre és versenyképességre –Hatások a magas hozzáadott értékű munkahelyek létrehozására JTI témák: –Fenntartható gyártási technológiák –Intelligens gyártás –Nagy teljesítményű gyártás –Új anyagok gyártási technológiai eljárásai

| 16. Nemzeti Technológiai Platformok területei Területek, ahol Globális piacvezetői szerep fejlődhet ki Kereslet alapú nagy növekedési potenciál van Gazdasági és/vagy társadalmi igényt elégít ki Léteznek innovatív termékek vagy szolgáltatások, tudásbázis Húzóhatás (spill-over) A közszférának jelentős befolyása lehet a piacfejlesztésre (szabványok, szabályozás, stb…) Manufacture – HU megalakult!

| 17. Nemzeti Technológiai Platformok szerepe a TTI stratégiájában  A hazai vállalatok versenyképességének növelése  Érdekérvényesítés az Európai kutatás-fejlesztés-innovációban  Nemzeti policy irányvonalak feltérképezése és kialakítása  A szakpolitikák megvalósításának (módszerek, eszközök) fejlesztése  A policy megerősítése programokkal, a program célok fejlesztése és a visszacsatolás elősegítése Kitörési lehetőségek? ! High tech területek? Hagyományos iparágak?

| 18. Miért fontos az FP7 együttműködések? Versenyképességi hatás: –Hírnév, imázs –Új területekre való belépés –Új termékek, szolgáltatások Tudás hatás –Kompetencia fejlesztés –Tudás bázis erősítés Hálózati hatás –Partnerségek –Kiegészítő tudáshoz való hozzáférés

| 19. Gyártóipar itthon: A hazai vállalkozások bruttó hozzáadott értéke gazdasági ágak szerint, 2007 Forrás: Magyar Statisztikai Évkönyv 2003

| 20. A hazai vállalkozások K+F ráfordításai gazdasági ágak szerint, 2007

| 21. Az export összetétele négy kelet-európai országban, 2006 (%) Forrás: MNB

| 22. Hazai pályázati források re

| 23. Konkluziók Új szemlélet kell a stratégiában, együttműködésben, új ismeretek és módszerek alkalmazásában : strategic intelligence > hosszútávu kutatási stratégia kialakítása az összes érdekelt bevonásával a versenyképességért Tudás, technológiafejlesztés, vállalkozás, együttműködés > > közös célokért; lokális, regionális, európai, nemzetközi Források hatékony kihasználása; forrástérkép EU Strukturális Alapok/GOP+mások, FP7 és új eszközei, KTI Alap, ERA kezdeményezések

| 24. Információ Seventh Framework Programme: ETPs: platforms/home.htmlhttp:// platforms/home.html ETP fiches: platforms/summaries.htmhttp:// platforms/summaries.htm

| 25. Köszönöm a figyelmet! További információ: