Biológiailag aktív és járulékos anyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Formula 2: Multivitamin-komplex
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
A vitaminok és ásványi sók
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
Reformtáplálkozás.
A takarmányok összetétele
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Vitaminok jelentősége
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Horváth Krisztián A Vitamin.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Takarmányozástan.
Vitaminok jelentősége
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
Takarmányok fehérjetartalma
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F)
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Vitaminok jelentősége
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Testünk építőkövei – a vitaminok
Takarmányok zsírtartalma
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vitaminok jelentősége
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Takarmányok zsírtartalma
Fehérjék szabályozása II
Előadás másolata:

Biológiailag aktív és járulékos anyagok

1. A vitaminok szerepe a gyakorlati takarmányozásban 1.1. Vitaminok fogalma : olyan járulékos anyagok, amelyek az állati szervezetben igen kis mennyiségben fordulnak elô és elengedhetetlenek a normális életfolyamatokhoz 1.2. Avitaminozis, hipovitaminozis, hipervitaminozis fogalma Avitaminozis: valamely vitamin vagy provitamin teljes hiánya a takarmányban ( a gyakorlatban nem fordul elô)

Hipovitaminozis: valamely vitamin vagy provitamin abszolut vagy relativ hiánya ill. a szükségleti szintnél alacsonyabb mennyisége a takarmányban. (gyakorlatban gyakran elôfordul) Oka: - tartási és takarmányozási viszonyok természetszerütlenné válása - termelés nagymértékü növekedése - ezzel az i- gényszintek növekedése Hipervitaminozis: valamely vitamin igényszintet lé- nyegesen meghaladó mennyisége a takarmányban.

A takarmányok vitamintartalma és az addicionális vitaminkészitmények A takarmányok vitamintartalma - általában nem számolnak vele (kérôdzô állatoknál célszerü figyelembe venni) Befolyásolja: - növény faja,fajtája, fenofázisa, része - éghajlat, talaj - begyüjtés,tárolás, elôkészités - gyártási eljárás (ipari tak.-nál) Addicionális vitaminkészitmények: vitamin panelek, vitamin premixek A folyamatos ellátást biztositják.

2. Az egyes vitaminok jelentôsége és a kiegészítés módjai 2.1. Karotinoidok, A-vitamin Karotinoidok - növényi szinanyagok (A-provitaminok) szerepe: növekedés, fejlôdés, szaporodásbiológiai funkciók ( nô-, és himivarban egyaránt) A-vitamin - csak az állati szervezetben alakul ki karotinoidokból szerepe: hámszövet védelme - minden hámeredetü szövetre hat Ellátás biztositása: KAROTINOIDOK- zöldtakarmányok, sárgarépa, tök (tárolás alatt bomlik) A-VITAMIN - állati eredetü takarmányok, ill. addicionálisan

2. Az egyes vitaminok jelentôsége és a kiegészités módjai 2.2. E-vitamin és biológiai antioxidáns védelem E-vitamin ( tokoferolok) az egyetlen természetes eredetü zsiroldékony antioxidáns vegyületcsoport Szerepe: a biológiai membránok foszfolipidjeinek védelme a kontrollálatlan (per)oxidációs folyamatoktól. Védi továbbá az A-, és C-vitamint az oxigén- szabadgyökök által elôidézett károsodásoktól Forrás: silózott zöldtakarmányok, csiraolajok ill. addicionálisan

2. Az egyes vitaminok jelentôsége és a kiegészités módjai 2.3. A D-vitamin szerepe és kapcsolata az ásványi anyag ellátással D-vitamin - kalciferol - aktiv formája (1,25-diOH kolekalciferol) az állati szervezetben alakul ki. Szerepe:- kalcium ( és P) felszívódást segíti: CaBP (Ca Binding Protein) szintézis, amely a Ca- nak a sejtmembránon való átjutásához szükséges - - kalcium transzport - csontba történô transzport Szintézis lehetôségek az állati szervezetben : -zooszterin (7-dehidrokoleszterin) UV - vit D3 -ergoszterin UV - vit D2 Forrás: állati eredetű takarmányok hüvelyes magvak (zooszterin, ergoszterin)

2. Az egyes vitaminok jelentősége és a kiegészítés módjai 2.4. K-vitamin szerepe, antivitaminjai Szerepe: véralvadási folyamatokhoz szükséges - a protrombint aktiváló enzimben szerepel Részt vesz több elem transzportjában, a csöves csontok növekedésében Antivitaminjai: kumarin (somkóró) - kompetitiv antagonista a protrombin szintézisnél Forrás: állati eredetű takarmányok, zöldlucerna

2. Az egyes vitaminok jelentősége és a kiegészítés módjai 2.5. B-vitamin csoport jelentősége, a kiegészítés módjai B1-vitamin (tiamin) -fiatal állatoknak fontos addicionálisan is Antivitaminja: tiamináz -nyers halhúsban Forrás: takarmányélesztô, korpa,sörélesztô B2-vitamin (riboflavin) - fiatal állatoknak és tojótyúkoknak fontos (keltethetôség) Forrás: tej,élesztô,szeszgyári moslékok B3-vitamin (pantoténsav) - gyakorlatban hiánya ritka minden takarmánynövényben jelen van (kivétel burgonya)

2. Az egyes vitaminok jelentôsége és a kiegészités módjai B4-vitamin (kolin) - májvédô hatása miatt baromfifajoknak fontos Forrás: zöld növényi részekben , de addicioná- lisan is indokolt B5-vitamin (niacin) - az állati szervezetben triptofánból képzôdhet Forrás: hüvelyes magvak , addicionálisan ser- tés és baromfi részére indokolt. B6-vitamin (piridoxid csoport) hiánya igen ritka Forrás: tej, élesztô B12-vitamin (kobalamin)- hemoglobin, purin, pirimidin szintézishez szükséges kofaktor Forrás: bélflóra (E. coli)

. Az egyes vitaminok jelentôsége és a kiegészítés módjai Biotin - hiánya csak baromfinál jelentôs Antivitamin: nyers tojás - biotin -avidin Forrás: bélflóra, hüvelyes magvak (elôkezelés kárositja) C-vitamin (aszkorbinsav) - gazdasági állataink szintetizálni képesek Forrás: zöld növények, káposztafélék,paprika Kiegészítés: stresszhatások esetén az igény megnövekedhet

3. A takarmányok járulékos anyagai közvetlen táplálóhatással nem rendelkeznek, de befolyásolhatják a táplálóanyagok kihasználását, illetve értékesülését Egyesek kifejezetten toxikus hatásúak is lehetnek az állati szervezetre. 3. 1. A takarmányokban található enzimek és ezek hatásai proteázok a fehérjék bomlási folyamatait indíthatják meg, ezzel elősegítve a takarmány gyors romlását és csökkentik annak biológiai értékét. Fitáz: a gabonamagvakban található ún. fitin-kötésből szabadítja fel a foszfort. ureáz a karbamidot bontja a kérődző állatok nem-fehérje-nitrogén (NPN) anyagokkal való ellátása során kell figyelmet fordítani az ammóniamérgezés elkerülése érdekében. Jelentős ureáz aktivitás: pl. szója. A hüvelyes magvakban jelenlévő lipoxigenáz a zsíroldékony vitaminokat (karotinoidok, A- és E-vitamin) és a telítetlen zsírsavakat károsítja a telítetlen kettőskötések oxidációja révén.

3. A takarmányok járulékos anyagai 3. 2. A takarmányok hormonhatású anyagai a szervezetben termelődő hormonokhoz hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek Fitoösztrogének: olyan vegyületek, amelyek női nemi hormon-szerű ún. ösztrogén hatással rendelkeznek. Hatásuk: gátolják az ösztrogének receptoraikhoz történő kapcsolódását pl. a petefészekben, ezzel receptor gátlást idéznek elő, ami az arra érzékeny állatfajokban -juh, ló, sertés- szaporodásbiológiai zavarokhoz vezetnek Számos növényfajban (lucerna, csenkesz-fajok) megtalálhatók

3. A takarmányok járulékos anyagai 3.3. A takarmányok egyéb antinutritív hatású komponensei Antinutritív hatású komponensek: közvetlen, vagy közvetett módon gátolják valamely táplálóanyag hasznosulását a szervezetben. A szerin-proteáz (tripszin, kimotripszin) inhibitorok a hüvelyesekben található fehérjék. Specifikusan gátolják a tripszin-, illetve a kimotripszin enzimek működését, gátolva ezzel a fehérjék emésztését, hasznosulását. A szerin proteáz inhibitorok nedves hőkezeléssel inaktiválhatók. Lektinek: a hüvelyesekben található glükoproteinek, amelyek bélgyulladást előidéző faktorok, közvetett módon szintén csökkentik a táplálóanyagok hasznosulását

3. A takarmányok járulékos anyagai 3.4. Alkaloidák és glükozidák hatásuk igen hasonló: - a takarmányokban rendszerint kis mennyiségben találhatók, - zömében íz-, aroma-, és szaganyagot képviselnek, - nagyrészük antinutritív, illetve toxikus hatású, - befolyásolják a takarmány étrendi hatását, specifikus hatást is kifejtenek.

3. A takarmányok járulékos anyagai Az alkaloidák elnevezésüket oldatban lúgos kémhatásukról (alkalikus karakter) kapták. anyarozs ergotoxin, az őszi kikerics: kolhicin, bors:piperin, a mák: ópium, papaverin és morfin, a nadragulya atropin, ricinus: ricin Takarmányozási szempontból a legjelentősebb a csillagfürtben található lupinin. a legelő állatokban okoznak mérgezéseket, de némely alkaloid a legelőfű szénájában is aktív marad. Hatástalanításuk csak igen erőteljes kémiai beavatkozással lehetséges.

3. A takarmányok járulékos anyagai 3.4. Alkaloidák és glükozidák A glükozidák szénhidrát természetű anyagok Mandulában: amigdalin, lucernában és más pillangósokban: szaponinok a cirokfélék tannin, amely erőteljes antinutritív -emésztőenzim (fehérje- és zsíremésztés) gátló- hatással is rendelkezik. lenmag: linamarin