Turizmus helye az EU támogatáspolitikájában dr. Somogyi Gabriella

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 EU pályázati lehetőségek •Strukturális Alapok: –Célja: az Európai Unió tagállamai közötti regionális különbségek csökkentése, a gazdasági és társadalmi.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Regionális politika reformjai Görögország csatlakozása (1981) 1.Közösségi szinten nőtt a területi egyenlőtlenség 2.Görögország GDP-je a Közösség.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Előadó: Dr. Kovács Katalin
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Hazánkba érkező uniós támogatások története Tóth István Kecskemét, január 26.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Pályázatírás módszertana
Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A regionális fejlesztés tapasztalatai és lehetőségei az EU-ban A Szlovák Köztársaság Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériuma.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Turizmus helye az EU támogatáspolitikájában dr. Somogyi Gabriella

Strukturális Alapok A regionális különbségek csökkentését, a társadalmi gazdasági kohézió megteremtését célozzák. Az EU összköltségvetésének kb. 1/3-a, a időszakban ez 195 mrd euro. Elsősorban nemzeti kezdeményezéseket, programokat támogatnak (90%). Kizárólag kiegészítő hozzájárulást nyújtanak (max. 75%) vissza nem térítendő támogatásként előtt projekteket finanszíroztak, a Delors csomag óta csak programokat hagy jóvá A SA-ból származó évi összes bevétel bármely tag- államban – a KA-ból származó támogatással együtt – nem haladhatja meg az adott ország GDP-nek 4%-át.

A Strukturális Alapok célkitűzései 1 Célkitűzés: a fejlődésben lemaradó régiók fejlődésének és strukturális átalakulásának elősegítése - GDP/fő < EU átlag 75%-a 2. Célkitűzés: strukturális problémákkal küzdő területek társadalmi-gazdasági átalakulásának támogatása 3. Célkitűzés: az oktatási képzési és foglalkoz- tatási politikák és rendszerek alkalmazását és korszerűsítését célzó támogatás

Strukturális Alapok Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF, European Regional Development Fund ) Európai Szociális Alap (ESF, European Social Fund ) 1957 Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs Szekció (EAGGF-GS, European Agricultural Guidance and Guarantee Fund Gudance Section ) 1962 Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz (FIFG, Financial Instrument for Fisheries Guidance ) 1993 Közösségi kezdeményezések ( Community initiatives ) Kohéziós Alap ( CF, Cohesion Fund ) 1993 Az Alapok elosztása a tagországok között A népesség; A nemzeti jólét, A regionális jólét; A strukturális problémák súlyossága; a munkanélküliségi ráta alapján történik.

Közösségi kezdeményezések Gazdasági és társadalmi kohéziós célok érdekében működnek; SA programjaitól eltérő munkamódszerek Céljuk: –Innovatív megközelítések támogatása; –Transznacionális hálózatok létrehozása a tapasztalatok megosztására EQUAL, INTERREG, URBAN, LEADER+

Strukturális Alapok

Strukturális Alapok megoszlása az egyes célok között, (mrd Euro)

Célkitűzések és Alapok kapcsolata Célkitűzés 2.Célkitűzés 3.célkitűzés ERDF, ESF, EAGGF- GS, FIFG ERDF, ESF Csak ESF

SA-ok által támogatott tevékenységek - ESF A foglalkoztatás fejlesztése: A foglalkoztathatóság javítása; A vállalkozói készségek fejlesztése; Az esélyegyenlőség támogatása; A humán erőforrásokba történő beruházások elősegítése révén

A SA-ok által támogatott tevékenységek - ERDF A legkedvezőtlenebb helyzetű régiók hátránya csökkentésének elősegítése; A régiók fejlettségi szintje és életszínvonala közötti különbségek csökkentésének támogatása; Az elmaradott régiók fejlesztésének és strukturális átalakulásának támogatása; A régiók társadalmi gazdasági átalakításában való részvétel

A SA-ok által támogatott tevékenységek – EAGGF-GS A termőföld és a mezőgazdaság közötti kapcsolat megőrzésének támogatása; Termelő tevékenységek diverzifikálása a vidéki területeken; Támogatja a vidék népességmegtartó szerepét; Elősegíti a természeti környezet, a tájkép és a vidéki kulturális örökség megóvását, gyarapítását

A SA-ok által támogatott tevékenységek - FIFG Elősegíti a halászat természeti erőforrásai és azok kihasználása közötti egyensúly kialakítását; Támogatja a halászati struktúrák modernizálását; Segíti a dinamikus és versenyképes ágazat fenntartását, valamint a halászatból élő területek revitalizációját; Javítja a halászati termékek kínálatát és értékesítési lehetőségeit.

Az EU turizmussal kapcsolatos tevékenysége I – Turisztikai Tanácsadó Bizottság létrehozása 1990-et a Tanács az Európai Turizmus Évének nyilvánítja 1990-től 2 éves programok a turizmus statisztikájának egységesítésére, – Maastrichti Szerződés 3. t)cikkelye első ízben ismeri el, hogy az Unió megvalósítását célzó tevékenységnek a turizmusra is ki kell terjednie, Tanács elfogadja az első Közösségi Akciótervet a turizmus támogatására az Akcióterv meg-valósítása,

Az EU turizmussal kapcsolatos tevékenysége II ben a Bizottság elfogadja a „Zöld könyv az Unió szerepéről a turizmus területén” című dokumentumot, 1995 november 23-án hozott 95/57/EC sz. direktívájában a Tanács intézkedik a statisztikai információk gyűjtéséről, 1996-ban a Tanács határozatot hoz az európai mediterrán országok együtt-működéséről a turizmus területén; 1996-ban a Bizottság kidolgozza a turizmus támogatására az első többéves ( ) program tervezetét PHILOXENIA.

Az EU turizmussal kapcsolatos tevékenysége III 1998 a turizmussal és foglalkoztatással foglalkozó magas szintű szakmai munka- csoportot állítanak fel a XXIII DG közreműködésével Llandudno – „AGENDA 2010” címmel konferencia, ajánlásokat fogadtak el a turizmusban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások támogatására Mayerhofen - Európai Turizmus Fórum - „Integrált minőség-menedzsment a turizmusban”

Az EU turizmussal kapcsolatos tevékenysége IV. A turizmus hozzájárul Európa gazdasági versenyképességének fokozásához – Liszaboni csúcs A közötti tervezési időszakban a turizmus explicit módon is megjelenik a Strukturális Alapok által támogatható tevékenységek között. Kiemelt hangsúlyt kap a turizmus foglalkoztatás- ban betöltött szerepe 2000 májusában a Bizottság megjelentette on- line internetes kalauzát „EU Support for Tourism – An Internet Roadmap of the Tourism Sector”

A Strukturális Alapokból a turizmusra fordított támogatások országok szerint (millió ECU)

Nemzeti Fejlesztési Terv Az 1260/99 EK rendelet szerint összeállított stratégiai dokumentum A Strukturális Alapok felhasználáshoz szükséges terv EU forrásból finanszírozható fejlesztési tervek összessége Tárgyalási alapdokumentum az EU-val kötendő pénzügyi megállapodáshoz NFT keretében között milliárd Ft fejlesztés valósulhat meg –EU forrás: mintegy790 md Ft Strukturális Alapok: 510 md Ft Kohéziós Alap: 280 md Ft –Magyar társfinanszírozás: 420 md Ft

Megvalósítás eszközei Gazdaság és Versenyképesség OP Humán Erőforrás-fejlesztés OP Környezetvédelmi és Infrastruktúra OP Agrár- és Vidékfejlesztés OP Regionális Fejlesztés OP GVOP KIOP AVOP ROP HEFOP 5 Operatív Program

Megvalósítás eszközei Gazdaság és Versenyképesség OP 191,4 md Ft Humán Erőforrás-fejlesztés OP 290,6 md Ft Környezetvédelmi és Infrastruktúra OP121,9 md Ft Agrár- és Vidékfejlesztés OP173,3 md Ft Regionális Fejlesztés OP140,8 md Ft Összesen:918,1 md Ft GVOP KIOP AVOP ROP HEFOP 5 Operatív Program EU támogatás60% Hazai társfinanszírozás40% -Központi kormányzati19% -Helyi önkormányzati 2% -Magánforrás19%

ROP célrendszere Átfogó cél A régiók belső erőforrásainak fenntartható hasznosítása és hozzájárulás a területi fejlettségbeli különbségek mérsékléséhez Specifikus célok Természeti, kulturális értékekben gazdag térségek belső erőforrásokra építő fenntartható fejlesztése A ROP prioritásai Turisztikai potenciál erősítése Térségi infrastruktúra és települési környezet fejlesztése A humán erőforrás fejlesztés regionális dimenziójának erősítése Szakértői segítségnyújtás

A ROP támogatási területei A turisztikai potenciál erősítése –Turisztikai vonzerők fejlesztése –Turisztikai fogadóképesség javítása Térségi infrastruktúra és települési környezet fejlesztése –Térségi kapcsolatrendszer fejlesztése –Városi területek rehabilitációja –Az óvodai és az alapfokú oktatási és nevelési intézmények infrastruktúrájának fejlesztése A humán erőforrás fejlesztés regionális dimenziójának erősítése –A helyi közigazgatás és civil szervezetek kapacitásépítése –Helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása –A felsőoktatási intézmények és a helyi szereplők együttműködésének erősítése –Régió specifikus szakmai képzések támogatása Szakértői segítségnyújtás –A program végrehajtását támogató tevékenységek 43,3 md Ft 68,2 md Ft 19,4 md Ft 7,3 md Ft