A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A november 18-i workshop napirendje
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A vállalkozások környezete
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Slide 2 1.A workshop céljának ismertetése 2.A résztvevők bemutatkozása 3.Az projekt ismertetése, célok és eredmények 4.A kihívások megvitatása.
Előnyök és alkalmazási területek
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
Minőség menedzsment 6.előadás
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói érzékelés Margrethe Hersleth, Matforsk-NOFIMA.
Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés május 12.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
SMEs-NET Európai szintű együttműködés az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minőségének javításában érdekelt felek között KEREKASZTAL MEGBESZÉLÉS Az.
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
SOX audit lépései, elvárások a CIO-val szemben
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
dr. Sebők András Az MNÉTP tudományos koordinátora
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
„Egészséges étel az egészséges életért”
EU IST PRO EU IST Promóciós Csoport 6. keretprogram Projekttípusok (INSTRUMENTS)
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány
Nemzeti Technológiai Platform a
Advanced Next gEneration Mobile Open NEtwork ANEMONE Promóciós Nyílt Nap Nyitó előadás 2008 április 22. Dr. Imre Sándor
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Életciklus elemzés (LCA)
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Előadás másolata:

A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás: Élelmiszer minőség és biztonság  Munkaprogram terület: T Teljes élelmiszerlánc  Koordinátor szervezet: „SPES GEIE” konzorcium  Kezdési időpont: Május 1.  Időtartam: 4 év

A „TRUEFOOD” projekt céljai (I.)  A fogyasztók érzékeléseinek, elvárásainak és viselkedésének pontos megismerése a hagyományos élelmiszerek biztonsági és minőségi jellemzőivel valamint a hagyományos élelmiszeriparban bevezethető innovációkkal kapcsolatban  Az élelmiszerbiztonságot garantáló innovációk beazonosítása, értékelése és transzferje az ipar részére, különös tekintettel a mikrobiológiai és kémiai veszélyekre  Olyan tápértéket javító innovációk beazonosítása, értékelése és transzferje az ipar részére, melyek egyidejűleg megtartják vagy javítják a hagyományos élelmiszerek fogyasztók által elismert más minőségi jellemzőinek -mint pl.: érzékszervi tulajdonságok, környezeti, etikai kihatások- színvonalát

A „TRUEFOOD” projekt céljai(II)  A hagyományos élelmiszerek marketingjének és az ellátási lánc fejlesztésének támogatása  A TRUEFOOD projekt keretében vagy más –az EU, illetve nemzeti kormányok esetleg az ipar által finanszírozott- K+F projektek keretében kifejlesztett innovációk hatékony technológia transzferjének előmozdítása a hagyományos élelmiszeripar számára.

A „TRUEFOOD” céljainak összegzése  Az integrált projekt célja a minőség és a biztonság javítása és innovációk bevezetése az európai hagyományos élelmiszer előállító rendszereknél kutatási, demonstrációs, terjesztési és tréning tevékenységeken keresztül.  Olyan tevékenységekre koncentrál, melyek értéknövelést eredményeznek mind a fogyasztók mind pedig a gyártók számára és reális üzleti tervek kidolgozását segítik elő az élelmiszerlánc minden fázisában „az asztaltól → a farmig” megközelítést alkalmazva.

A „TRUEFOOD” projekt munkacsomagjai (I)  1. A fogyasztói elvárások, érzékelések és viselkedésmódok „mélyanalízise” a hagyományos élelmiszerekkel és a hagyományos gyártási módszereknél bevezethető innovációkkal kapcsolatban. Az itt nyert információk lehetővé teszik, hogy az élelmiszerlánc tagjai javítsák versenyképességüket azáltal, hogy tevékenységüket jobban összpontosítják a fogyasztói igényekre.  2-3. Olyan innovációk kifejlesztése, melyekkel csökkenthető az élelmiszerbiztonsági kockázat, ezáltal a hagyományos élelmiszerek biztonságába vetett fogyasztói bizalom növelése révén javítják ezen termékek gyártóinak versenyképességét.

A „TRUEFOOD” projekt munkacsomagjai (II.)  4. Olyan innovációk kifejlesztése, melyek javítják a hagyományos élelmiszerek tápanyag-összetételét. A fogyasztók részéről kívánatosnak tartott tápértékkel és az egészséggel kapcsolatos előnyös tulajdonságok biztosításán keresztül javítják a hagyományos élelmiszerek gyártóinak versenyképességét.  5. A hagyományos élelmiszerek marketingjét és ellátási lánc szervezetét/teljesítőképességét javító stratégiák kifejlesztése. Ez a munkacsomag hasznosítja az előzőekből nyert információkat új, „hozzáadott értékre” alapozott marketing stratégiák kidolgozásához.

A „TRUEFOOD” projekt munkacsomagjai (III.)  7. Bizonyos hagyományos élelmiszerek fogyasztásával összefüggő potenciálisan előnyös egészségügyi hatásokra vonatkozó adatok szolgáltatása és a 2-5. munkacsomagok keretében kifejlesztett innovációk részletes gazdasági és környezeti hatás-elemzése.  6. és 8. A projekt eredményeinek terjesztése, hasznosítása.

A projekt eredményeinek terjesztése, hasznosítása A 6. és 8. munkacsomag demonstrációra és tréningre alapozott, jól strukturált technológiai transzfert biztosít a TRUEFOOD hasznosító vállalkozásai és egyéb érdekeltek számára.  Demonstrációk: - Az innovációk kísérleti léptékű bevezetése, értékelése - Kis és közepes méretű vállalatokra alapozott bemutató farm és feldolgozó üzemi hálózat kialakítása  Tréning: - Hagyományos (helyi kurzusok, vállalati tréning napok, farm- és feldolgozó üzem-látogatások, workshopok, konferenciák) -Internetes (távoktatási csomagok)

További terjesztési lehetőségek  A TRUEFOOD honlap: Az egyes munkacsomagokért felelős tudományos teamek publikációival  Évenkénti TRUEFOOD kongresszus: - Plenáris ülések – az eredmények és az innovációk szóbeli ismertetése a nem tudományos felhasználói csoportokkal - Poszter szekciók – az egyes munkacsomagok tudományos eredményeinek részletezésével - Workshop szekciók – az aktuális társadalmi és ipari kérdések részletes megvitatására

A „TRUEFOOD” haszna a vállalatok számára  Az ismertetett terjesztési és hasznosítási módszerek biztosítják a gyors technológia transzfert és az innovációk gyors alkalmazási lehetőségét.  Az itt kifejlesztett innovációk hozzájárulnak a kis és közepes méretű vállalkozások üzleti pozíciójának javításához azáltal is, hogy gyártmányfejlesztésüket költséghatékonyabb módon hajthatják végre.