Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés 2010. május 12.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés 2010. május 12."— Előadás másolata:

1 Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés 2010. május 12.

2 A CIAA-ről dióhéjban A CIAA (Európai Élelmiszeripari Konföderáció) az egész élelmiszeripart képviseli, támogatja és előmozdítja annak gazdagságát és változatosságát. Tagjai: 26 nemzeti szövetség 26 európai szakmai szövetség 20 az unióban termelő nagyvállalat

3 A CIAA küldetése Proaktívan segíti olyan gazdálkodási környezet létrehozását, amelyben az összes európai élelmiszeripari vállalat versenybe szállhat a fenntartható fejlődésért, kielégítheti a fogyasztók szükségleteit és szerepet játszhat az EU 2020-ra vonatkozó Stratégiájában megfogalmazott célok megvalósításában.

4 Mit tesz a CIAA ennek megvalósítása érdekében? Szoros kapcsolatot tart fent az EU különböző intézményeivel (Bizottság, Tanács, Parlament stb.) és az uniós médiával Álláspontokat fogalmaz meg az élelmiszeripart érintő ügyekben Aktívan részt vesz különféle platformokban és fórumokon (Környezetvédelmi Kerekasztal stb.) Szoros és gyümölcsöző kapcsolatok kialakítására törekszik az élelmiszerlánc valamennyi szereplője között

5 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az agrár-élelmiszeripar versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszerlánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

6 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az agrár-élelmiszeripar versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszerlánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

7 Az EU-27-ek élelmiszeripara 2009-ben Tények és számadatok (I)

8 Az EU-27-ek élelmiszeripara 2009-ben Tények és számadatok (II) -Egyes számú feldolgozó-iparág az üzleti forgalom és a foglalkoztatottak száma alapján -Második legnagyobb a vállalatok száma és a hozzáadott érték alapján

9 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport (MSZMCS) Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

10 Az EU élelmiszeripara előtt álló főbb versenyképességi kihívások Versenyképességi tényezők – Helyzetértékelés (I) -A jogszabályoknak való megfelelés magas költségei (pl. környezetvédelem, élelmiszerbiztonság stb.) – adminisztratív terhek -Versenyképes alapanyag-ellátás biztosítása -Kereskedelmi akadályok (piacra jutást gátló tényezők) -Az innovációval kapcsolatos problémák -A kiskereskedelem koncentrációja és a saját márkák aránya növekszik: egyensúlytalanság az élelmiszerláncon belül

11 KKV-k – a változatosság megörzői KKV-k: - Az élelmiszeripari cégek 99,1% - át adják - Az üzleti forgalom 48,7% - át termelik ki - Az ágazatban foglalkoztatottak 63% - át alkalmazzák Versenyképességi tényezők – Helyzetértékelés (II)

12 Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (III) K&F és innováció – Az EU élelmiszeriparának számai nem adnak okot a büszkeségre

13 Az EU termelésének lassú növekedése Versenyképességi tényezők - helyzetértékelés (IV)

14 Főbb kereskedelmi mutatók (2008) Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (V)

15 Az EU piaci részesedése a globális exportpiacokon Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés (VI) Az EU részesedése 24.6% -ról 17.5% -ra csökkent

16 Versenyképességi tényezők - helyzetértékelés (VII) Alapanyag ellátás

17 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

18 Eredmény: 30 darab ajánlás, egy cselekvési terv és további kísérő intézkedések CIAA szerepe : A 30 ajánlásból az élelmiszeripari vállalatok számára (kkv-kat is beleértve) kulcsfontosságú: 1. Az uniós politikák integrált megközelítése 2. Fenntartható alapanyag ellátás és az egyensúlyi helyzet helyreállítása az élelmiszerláncban 3. Fenntartható fogyasztás és termelés 4. Incidens kezelés 5. Fogyasztóknak szóló tájékoztatás Dokumentum: ‘A fogyasztóknak szóló tájékoztatás integrált megközelítése’ (CIAA Sherpa Csoport) Kapcsolódó esemény: 2010. jún. 9., ahol előadást tart Tajani EU Bizottsági Főbiztos Munkacsoporti ajánlások = az ipar válasza az EU 2020 Stratégiára Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport

19 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

20 Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (I) 2009 - Az Európai Bizottság kommünikéja: “Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában” 10 ajánlás – például: Az élelmiszer ellátási láncon belüli kapcsolatok javítása Az átláthatóság és az ártranszfer javítása az élelmiszerláncban A belső piac további harmonizálása

21 Az élelmiszer ellátási láncon belüli kapcsolatok javítása (A MSZM 15. és 16. sz. ajánlása) Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (II)

22 Az átláthatóság és az ártranszfer javítása az élelmiszerláncban Jobban m ű ködő élelmiszer ellátási lánc Európában (III) -Az árak alakulása az élelmiszerlánc működésének vizsgálatához vezetett. -A Bizottság válaszolni próbált a következő kérdésre: van-e összefüggés az élelmiszerlánc szereplőinek alkupozíciója és az árak alakulása között? -Ha nincs is bizonyítható kapcsolat, a tisztességtelen gyakorlatok jelenléte az élelmiszerláncban továbbra is rendkívül nagy problémát jelent. -Az élelmiszeriparnak EU szintű megoldásra van szüksége a tisztességtelen gyakorlatok felszámolásához.

23 Élelmiszer kiskereskedelmi piac (1) Az élelmiszer ellátási láncban a beszállítói piac elaprózodottságával (310 000 vállalat) a kiskereskedők koncentrált piaca áll szemben Az alkupozícióikban fennálló különbség a tisztességtelen magatartások elszaporodásához és a saját márkák növekvő jelentőségű jelenlétéhez vezet. Eredmény: Az uniós élelmiszerelőállítók versenyképességének csökkenése Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (IV)

24 Élelmiszer kiskereskedelmi piac (2) A saját márkák fejlődése a következő szempontokból ad okot aggodalomra: versenyjog versenyképesség fogyasztói választék a márkatermékek fejlődési és innovációs képessége Eredmény: MSZM 16. ajánlása a saját márkák hatásainak elemzését sürgeti Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (V)

25 Következő lépések Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában (VI) 1.FÓRUM létrehozása (új és kiterjesztett MSZMCS) az élelmiszerláncra vonatkozóan (2010 nyár) 2.Technikai platformok létrehozása a Fórumon belül: -Platform a szerződéses kapcsolatokról – az élelmiszerláncon belüli tisztességtelen gyakorlatokról és a kapcsolatok javításáról (EU Kódex, Nemzeti Kódexek, jogalkotás, status quo..?) - Platform az agrár-logisztikáról - Platform az élelmiszerek ármonitorozásáról - Platform on az agrár-élelmiszeripar versenyképességéről

26 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

27 Fogyasztóknak szóló tájékoztatásról szóló rendelet-tervezet EP: ENVI bizottsági szavazás (március 16.) Kérdőjelek: nemzeti rendszerek, frontoldali/hátoldali jelölések, INBÉ, származási hely feltüntetése, olvashatósági kérdések Tanácsi Munkacsoport: zajló tárgyalások EU Táplálkozási, Testmozgási és Egészségügyi Platform- Áttekintés A CIAA „Egészséges Életmód Füzet” második kiadása A Platform ötéves fennállásának megünneplésére szervezett vacsora (május 4.) Étrend és táplálkozás (I)

28 Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások Tápanyag-összetételre vonatkozó állítások – a melléklet felülvizsgálata, többek között a „ X% -kal kevesebbet tartalmaz” állítás és a hozzáadott tápanyagok kérdése Egészségre vonatkozó állítások – EFSA értékelés; közösségi lista Tápanyag profilok – Sommer módosítás Étrend és táplálkozás (II)

29 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

30 Nanotechnológia: Harmadik Stakeholder Dialógus nap (március 23.) A CIAA nanotechnológiával foglalkozó weboldalának elindítása: http://nanotechnology.ciaa.eu/ http://nanotechnology.ciaa.eu/ Európai ’Élelmiszer az életért’ Technológiai Platform – Új termékek, folyamatok és eszközök, amelyek : Javítják az egészséget, a közérzetet és az életkilátásokat Kialakítják a fogyasztói bizalmat az élelmiszerlánc tekintetében Fenntartható és etikus termelésből származnak Akrilamid: CIAA Toolbox; 5 ágazatra vonatkozó szórólapok 20 nyelven Incidens kezelés Új élelmiszerek Élelmiszerbiztonság és kutatás

31 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

32 EU Fenntartható Fogyasztás és Termelés az Élelmiszerláncban Kerekasztal (SCP) Tagság : Jelenleg 24 tag (gazdálkodók, előállítók, kereskedők, csomagolók, megsemmisítéssel foglalkozók stb.) –Politikai támogatottság : Európai Bizottság and JRC –Szerkezet: Plenáris ülés, Irányító Bizottság, 4 Munkacsoport 4 Támogató Csoport a CIAA-ben a konföderáció részvételének biztosítására –Megközelítés : teljes termék életciklus figyelembe vételével Környezeti fenntarthatóság (I)

33 EU Fenntartható Fogyasztás és Termelés az Élelmiszerláncban Kerekasztal (SCP) –A kerekasztal 3 fő célja: 1.Tudományosan megbízható és egységes környezeti hatásvizsgálati módszerek kidolgozása az élelmiszerekre 2.Megfelelő eszközök azonosítása és útmutató készítése a környezeti hatásokra vonatkozó, a fogyasztóknak és a többi érdekelt félnek szánt önkéntes tájékoztatásról 3.A a környezetre gyakorolt hatások folyamatos csökkentését szolgáló fejlesztések elősegítése a teljes élelmiszerlánc területén. –Előrehaladás: Útmutató alapelvek az önkéntes környezeti hatásvizsgálathoz és a környezeti hatásokra vonatkozó kommunikációhoz az élelmiszerláncban, beleértve a fogyasztóknak szánt tájékoztatást Plenáris ülés: július 13. –Weboldal: http://www.food-scp.eu/ Környezeti fenntarthatóság (II)

34 I.Az EU élelmiszeripara – Tények és számadatok II.Versenyképességi tényezők – helyzetértékelés III.Néhány aktuális téma: Az élelmiszergazdaság versenyképességével foglalkozó Magas Szintű Munkacsoport Jobban működő élelmiszer ellátási lánc Európában Étrend & táplálkozás Élelmiszerbiztonság, K&F ügyek Környezeti fenntarthatóság Kommunikáció Áttekintés

35 2010. évi kongresszus: Az európai élelmiszeripar jövőképe 2020-ra: Emberek, Bolygó & Partnerség Kihívások & lehetőségek a versenyképesebb iparágért Dátum & helyszín: 2010. november 18-19. - The Square Congress Centre, Brüsszel Kommunikáció (I)

36 2010. évi kongresszus: 4 téma: 1.Megfelelni Európa elvárásainak egy globális környezetben 2.Egészség és közérzet, bolygónk környezetének védelme 3.Az élelmiszergazdaság fenntarthatósága 4.Összefoglalás Előadók : Főbiztosok, nk-i ismertségű személyiségek, NGO-k Kiállítók : CIAA tagok, élelmiszergazdasághoz kapcsolódó szervezetek Részvételi szándék jelzése: l.mccooey@ciaa.eul.mccooey@ciaa.eu Kommunikáció (II)

37 A Konföderációra vonatkozó bővebb információ az alábbi honlapon található www.ciaa.eu Hírek, állásfoglalások és kiadványok


Letölteni ppt "Az EU élelmiszer- és italipara A versenyképesség biztosítása és tennivalóink Mella FREWEN – CIAA Főigazgató ÉFOSZ Közgyűlés 2010. május 12."

Hasonló előadás


Google Hirdetések