G.Fekete Éva MRTT Balatonkenese,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

G.Fekete Éva MRTT Balatonkenese, 2009.10.09. A lokális gazdaság és közösség szerepe a terület- és vidékfejlesztésben A helyi fejlesztés a terület- és a vidékfejlesztés kereszteződésében G.Fekete Éva MRTT Balatonkenese, 2009.10.09.

A vidék fejlesztéséhez kapcsolódó szakpolitikák elméleti kapcsolatrendszere területpolitika környezetpolitika területfejlesztés helyi fejlesztés vidékfejlesztés társadalompolitika agrárpolitika

A vidékfejlesztés lehetséges céljai - eltérő hangsúlyok A vidéki népesség megtartása a népesség városba áramlásának elkerülése a vidéken élők szociális megsegítése, a tömeges gettósodás elkerülése a környezetalapú tevékenységekhez munkaerő biztosítása helyben a vidéki örökség megőrzése a vidék urbanizálása, ezáltal az országon belüli életlehetőségek egymáshoz közelítése a vidéki életmód sajátosságainak megőrzése és valós alternatívaként való felkínálása

A vidékfejlesztés értelmezése Olyan területi fejlesztés, amely vidéki térségekben a helyi fejlesztés eszközeivel Európa más vidéki térségeivel való versenyben valósul meg Természetközpontúság Környezetalapú (mező)gazdasági orientáció Kisebb koncentráció (népesség, beépítettség, vállalkozássűrűség) Helyi közösségek kezdeményező szerepe, közösségi részvétel Helyi tudás és helyi innovációk Helyi kontroll Rurális területek / perifériák versenye

Ezzel szemben a területfejlesztés Természetközpontúság Környezetalapú (mező)gazdasági orientáció Kisebb koncentráció (népesség, beépítettség, vállalkozássűrűség) Helyi közösségek kezdeményező szerepe, közösségi részvétel Helyi tudás és helyi innovációk Helyi kontroll Rurális területek / perifériák versenye Gazdaságközpontú Innováció-orientált Magasabb koncentráltság, agglomerációs hatások Regionális szerveződések mozgatják „magas” tudás és K+F Regionális és globális kontroll Centrumok versenye

Az eltérő funkciók következménye Eltérő, de egymást erősítő eszközök Eltérő, egymással kapcsolódó szervezeti háttér Ezzel szemben ma: Elkülönülő (de nem feltétlenül eltérő) eszközök Elkülönülő (de nem feltétlenül eltérő) szervezeti háttér

Az egymást kiegészítve erősítő eszközök Vidékfejlesztés: Célzott források a környezetalapú gazdaságra, a természetvédelemre A kisebb koncentrációt toleráló alternatív megoldások ösztönzése Közösségi vállalkozások ösztönzése - keresletbővítés Közösségek fejlesztése Innováció képesség javítása Helyi termékek előállításának és értékesítésének fejlesztése Az erőforrások helyi kézben tartásának elősegítése, a helyi kontroll gyakorlására való felkészítés Területfejlesztés / regionális gazdaságpolitika: A környezet „árának” beépítése a gazdaságba Innovációk áramlásának elősegítése Műszaki alapinfrastruktúra kiépítése Ellátó hálózatok kiépítése Környezetalapú regionális gazdasági integrációk erősítése Helyi termékek iránti keresletbővítés Versenyképesség fogalmának átértelmezése - vidékek versenyére való felkészülés Nagyvállalati támogatások becsatornázása a szociális gazdaságba

Helyi fejlesztés a területfejlesztésben Pólus Program a helyi vállalkozások, de leginkább csak a helyi önkormányzatok és közintézmények a centrumtérségre leszűkítve a vidékre ható fejlesztések elvétve (az alternatív energia klaszter) elszalasztott lehetőség: a vidék megújulását ösztönző innovációs tevékenységek, humán szolgáltató centrumok, a centrum piacainak feltárása és a vidéki helyi termékekkel, rekreációs lehetőségekkel összekapcsoló projektek indítása. LHH Program szinte kizárólag önkormányzatok fejlesztési projektjei erősen címkézett elérhető támogatások, felülről adott menüsor a helyi politikai térben megrögzült gyakorlatok, a „mindenkinek jusson valami” elv felülről diktált, mindösszesen két hónapos határidőre leszorított és az ellenőrizhetőség céljából adminisztratív feladatokkal agyontűzdelt közösségi tervezési módszertan

Helyi fejlesztés a vidékfejlesztésben LEADER Program a közösségi jelleget, a napi kommunikációt megkérdőjelező méretek helyi stratégiaalkotás erősen szabályozott keretek között felülről diktált módszertan, szabályok a helyben elfogadott intézkedések átlényegülése a hatóságokkal való egyeztetések során

Az LHH és a LEADER Programok alapadatai megnevezés LHH Program LEADER Program Területi egységek száma 33 96 / 84 Területi egységek aránya az ország kistérségeiből 19% 55,1 / 48,2% Érintett helyi közösségek száma 717 db 3020 / 1571 Érintett helyi közösségek aránya az ország helyi közösségeiből 22,8% 96 / 50 % Érintett lakosok száma 963 ezer fő - Érintett lakosok aránya az ország lakosságából 10% Egy területi egységre jutó helyi közösségek átlagos száma 22 db 31db Egy területi egységre jutó lakosok átlagos száma 29 ezer fő Dekoncentrált fejlesztési forrás összesen 81,9 milliárd HUF 159,4 / 81,95 milliárd HUF Egy területi egységre jutó dekoncentrált fejlesztési forrás átlagos összege 2,5 milliárd HUF 1,66 milliárd HUF Egy helyi közösségre jutó fejlesztési források átlagos összege 114,2 millió Ft 52,8 / 52,2 millió Ft

Összegzés A területfejlesztés és a vidékfejlesztés nem figyelnek egymásra másként számítanak a helyi közösségekre centralizáltak - kicsi a helyi mozgástér Helyi fejlesztési önállóság kialakítása: A központilag megadott szabályok szigorú követése helyett a központihoz igazodó saját szabályok megalkotására és követésére való képességet kellene elérni a leghátrányosabb helyzetben lévő térségekben is.

Kutatási irányok A környezet „árának” beépítése a gazdaságba A kisebb koncentrációt toleráló alternatív megoldások Közösségi vállalkozások működtetése Az erőforrások helyi kézben tartásának elősegítése Környezetalapú regionális gazdasági integrációk erősítése A vidékek versenyére való felkészülés Nagyvállalati támogatások becsatornázása a szociális gazdaságba