A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Újra-értékelés? Értékelői dilemmák 2014-hez közeledve.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
BUDAPEST, Pénzügyi eszközök a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP)
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
műszaki osztályvezető
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Kis és közepes méretű internetszolgáltatók eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési lehetőségei vissza nem térítendő EU-s pályázatok igénybevételével ÜZLETI.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Így fejlesztünk mi- innovatív technológiafejlesztés a gyakorlatban Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok András Lászlóné, igazgató Győr, szeptember 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
JEREMIE Programok módosulásai
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Regionális gazdaságfejlesztés prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei dr. Szabados Zsuzsa K+F+I projektmenedzser, GOP IH Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
A Körösvölgyi Környezettechnológiai Klaszter Középtávú fejlesztési stratégiája 2012.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
GOP előrehaladás – vissza nem térítendő támogatások státusza
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Közlekedésbiztonságra fordítható források
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK POLGÁR ANDRÁS VEZETŐ STRATÉGIAI TERVEZŐ.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. A szervezet a 68/2011 (IV.28) Korm. rendelet alapján, az európai uniós források hatékony felhasználását segítő térítésmentes.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A határtérség.
Előadás másolata:

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP 1. prioritás és KMOP 1.1 tükörkiírásai

Tartalom A konstrukció bemutatása A konstrukció változása Előrehaladás és forrásfelhasználás Projektek karaktere ELI nagyprojekt Kiemelt konklúziók és javaslatok

1. A konstrukció bemutatása (1) Az Európa 2020 Stratégia kiemelt célkitűzése uniós szinten a K+F beruházások mértékének a GDP 3%-ára emelése, elsősorban a magánszektor K+F beruházásaira érvényes feltételek javításával A K+F+I támogatások kiemelt helyet foglalnak el a Magyarországnak küldött bizottsági pozíciós papírban A terület fontosságát mutatják a strukturális alapok támogatásával párhuzamosan futó uniós K+F kezdeményezések (pl. Horizon 2020)

1. A konstrukció bemutatása (2) Az 1. prioritás összesen 16 konstrukciót / komponenst tartalmaz A megítélt támogatások 71%-a 3-hoz kötődik 1.1.1 Piacorientált K+F tevékenység támogatása 1.3.1/A Vállalati innováció támogatása 1.3.1/C Innovációs eredmények hasznosításának támogatása KKV-k részére A GOP 1. prioritás és tükörkiírásainak megítélt támogatása (összesen: 328,3 Mrd. Ft) Forrás: EMIR (2013.02.25.)

2. A konstrukció változása A kijelölt célcsoport és a támogatható tevékenységek a céloknak alapvetően megfelelően lettek egymással összehangolva A 2011-es és 2012-es módosítások részben a stratégiai környezet megváltozásával magyarázhatók, de legfőképpen az abszorpciós kockázat csökkentés szándékának tudhatók be 2011-ben és 2012-ben a prioritás új támogatható tevékenységek, valamint új célcsoportok felé nyitott

3. Előrehaladás és forrásfelhasználás (1) Trendvonal (leszerződött állomány figyelembevételével) Forrás: EMIR (2013.02.25.)

3. Előrehaladás és forrásfelhasználás (2) Megítélt támogatások megoszlása a projektek előrehaladása alapján Átlagos kifizetés a projektportfólió különböző előrehaladási fázisaiban* GOP kiírások esetén. Forrás: EMIR (2013.02.25.)

4. Projektek karaktere A kötelezettségvállalás iparági megoszlása Támogatások regionális megoszlása Forrás: EMIR (2013.02.25.)

5. ELI nagyprojekt Az ELI – Extreme Light Infrastructure – az EU kutatási nagyberendezéseinek nagy energiájú lézerekkel foglalkozó fejlesztése (ESFRI kezdeményezés) A projekt két részletben valósul meg: 37 milliárd forintnyi projektrész valósul meg a 2007-2013-as ciklusban a 61 milliárd forintos projektből Az ELI-projekt megvalósítása és lezárása szükséges a prioritás forrásainak lehívásához

6. Kiemelt konklúziók és javaslatok (1) Az ELI projekt megvalósítása kulcsfontosságú a 2007-2013-as időszak forráslehívásához A K+F-et támogató állami kezdeményezések megfelelő lehatárolása annak érdekében, hogy ne versenyző támogatási konstrukciók kerüljenek kiírásra (forrástérkép elkészítése) A 2007-ben kijelölt célcsoport további támogatása, kiegészítve a nagyvállalatok-KKV-k közötti együttműködés ösztönzésével és egyes területeken a visszatérítendő támogatások bevonásával.

6. Kiemelt konklúziók és javaslatok (2) Mind a szűken, mind a tágan értelmezett K+F+I tevékenység további támogatása, ezek elkülönülő konstrukciónkénti kialakítása A megvalósítás céloknak való megfeleltetése: komplex, fejlődési lépcső menti támogatási struktúra fejlődési szakaszonként egyre könnyebb eljárású támogatások szakmai menedzsment igénybevételi lehetősége a létszámtartás és az árbevétel típusú vállalások megszüntetése