KAP reformok (folytatás)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
Advertisements

európai parlamenti képviselő
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Települések A település természetes élettér, vagy munkaerő- utánpótlási raktár? Települések összehangolásának honlapja Veled Európa, de nélküled EU!
A KAP reformja és a évi átmeneti év
KAP Összeállította: Németh Tamás
KAP-reform magyar szempontból
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Az Európai Unió közösségi agrárpolitikája
2008. március VKSZI képzés a kölcsönös megfeleltetésről A kölcsönös megfeleltetés célkitűzései és rendszerfilozófiája Madarász István FVM Stratégiai.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
1 Az európai és magyar tojáságazat helyzete Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
Durumbúza termesztési támogatás A területalapú támogatás felett: 344,5 euró hektáronként Nem hagyományos területeken: 138,9 euró.
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
KAP kiadások alakulása (folyó árakon)
A KAP reformjai.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A k özös a grárpolitika jövője Horváth Gábor főtitkár főtitkár Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)‏
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Gabonaágazat Készítette: Keszthelyi Krisztián.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
SPS törvény és végrehajtási jogszabályok
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
A kölcsönös megfeleltetés jogi háttere és alapelvei Bögréné Bodrogi Gabriella osztályvezető, szakmai főtanácsadó Stratégiai Főosztály március
Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS Készítette:Almási István.
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
A különleges tejtámogatás
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA REFORMJA ,83% ,86% ,07% ,76% ,97% ,26% ,51% ,71% ,93%
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
SPS lehetőség, vagy csapda Jakab István a MAGOSZ elnöke szeptember 4.
KAP A Közös Agrárpolitika változásai
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Az EU tejpiaci szabályozása. A tej és tejtermékek közös piaci szervezete n Belső piacszabályozási eszközök: –árrendszer –intervenciós rendszer –magántárolási.
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Előadás másolata:

KAP reformok (folytatás) 2008: Health Check

A KAP átalakulása

A KAP átalakulása

KAP (Közös Agrárpolitika) Második Moduláció Első pillér: Közös piaci szervezet(ek) Közvetlen kifizetések (termeléstől elválasztottak) Kölcsönös megfeleltetési feltételek Második pillér: Vidékfejlesztési politika Multifunctionális: mezőgazdaság Környezeti funkció Élelmiszer Vidéki térség funkció Moduláció 4

Health Check(2008) Mire terjedt ki, mit akart? A 2003-as CAP reform felülvizsgálati eredményeinek az összegyűjtése; Olyan kiigazítási javaslatok kidolgozása, melyek nem jelentenek alapvető reformot; A 2009-2012 közötti időszakra kiigazította a 2003-as reformot; Cél kialakítani a jövő prioritásait a mezőgazdaságot illetően.

A HC által megcélzott három fő kérdés Hogyan tehető a közvetlen kifizetések rendszere hatásosabbá, hatékonyabbá, és egyszerűbbé? Új piaci lehetőségre hogyan adaptálhatók a létező piaci eszközök? Hogyan lehet reagálni az új illetve létező kihívásokra?

A válaszok 1) közvetlen támogatások Átalány kifizetések az SPS rendszerben (Összevont gazdaságtámogatási rendszer ) A tagállamok választhatták az átalány kifizetések bevezetését Az új tagállamok (akik nem voltak tagjai az EU-15-nek) választhatták, hogy a területalapú támogatási rendszert alkalmazzák 2013 végéig. SPS szlogen: Termék helyett termelőt támogat…

Vizsgált pontok Egyszerűsödő SPS (beleértve a kötelező ugaroltatás megszüntetését) Az ugaroltatás nem jogosultsági feltétel a továbbiakban Egyszerűsödő kifizetési rendszer Alsó kifizetési korlátok felállítása

Kölcsönös megfeleltetés Eltörlésre kerültek olyan felesleges előírások, melyek nem bírtak jelentőséggel a gazdálkodási tevékenységben. A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ, GAEC) listára felkerült még egy szereplő Végrehajtás 2010 től (valamit csak 2012-re kell) http://www.kolcsonosmegfeleltetes.hu/K%C3%B6lcs%C3%B6n%C3%B6sMegfeleltet%C3%A9s.aspx

HMKÁ előírások A szőlőültetvényekben kialakított teraszok megőrzése kötelező. Bizonyos kivételektől eltekintve egy adott növény ugyanazon a területen önmaga után nem termeszthető. A mezőgazdasági területeket gyommentesen kell tartani. A mezőgazdasági területeken a hasznosítás szempontjából nemkívánatos fás szárú növények megtelepedését és terjedését meg kell akadályozni. A tájképi elemek (gémeskutak, kunhalmok) megőrzése kötelező. Öntözési célú vízhasználat csak érvényes vízjogi üzemeltetési engedély esetén lehetséges.

Részlegesen termelést befolyásoló támogatások és más intézkedések Teljes elválasztás 2010-re a szántóföldi növények, a durumbúza, az olíva olaj és a komló támogatásában 2012-től a marha- és borjúhús, a rizs, a diófélék, a fehérjenövény és a keményítő burgonya termesztésre is vonatkozik a teljes elválasztás. Energia növények prémiumának megszüntetése. A tagállamok fenntarthatják a termeléssel összefüggő támogatást az anyatehén prémium, a juh és kecskehús előállítás vonatkozásában.

2) Piaci intézkedések Tej A tejkvóta évente 1%-kal emelkedik 2009-2013 közötti időszakban. Járulékos extra illeték kiszabása 2009-2010-ben a 6%-ot meghaladó kvótatúllépésre. A sajt magántárolási program megszüntetése A vaj felhasználást ösztönző támogatás megszüntetése

Egyéb intervenciós intézkedések Gabonafélék Marad a kenyérbúza intervenciója mennyiségi korlát nélkül. A pályáztatási rendszer 3 millió tonna feletti mennyiségekre vonatkozik. Egyéb intervenciós intézkedések Sertéshús intervenció rendszere megszüntetve Speciális támogatások A feldolgozási támogatás elválasztása 2012-re

3) Vidékfejlesztés Új és már létező kihívásokra való reagálás: Klímaváltozás, bio-energia, vízellátás, biodiverzitás, stb. Nagyobb finanszírozás a kötelező moduláció eredményeként A nemzeti stratégiák és vidékfejlesztési programok revíziója annak megállapítása érdekében, hogy a járulékos forrásokat milyen módon lehet majd felhasználni.

A Health Check elfogadott pontjai Az elválasztás elvét megerősítették: a legtöbb közvetlen kifizetés 2013-ra független lesz a termeléstől. A piaci eszközöket újragondolják és részei lesznek a „biztonsági hálónak” A tejkvóta fokozatosan növekszik egészen 2015-ig, amikor megszűnik. A moduláció mértéke növekszik, hogy az új kihívásokat megfelelő módon kezelni lehessen.