1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron 2004. október 26-27. Nagy Anna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Múzeumi könyvtárak Magyarországon. Szakfelügyelet A szakfelügyelet sajátosságai –2000-től a Múzeumi főosztály megbízásával –2006-tól könyvtári osztály.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
EU alapismeretek E-Learning.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Vitaindító a Magyar Orvosi Bibliográfia kérdésköréhez INFORMATIO MEDICATA 2004 Budapest, október Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
Stratégiai tervezés.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Eddigi eredmények, további feladatok Egyházy Tiborné dr. projektvezető október 27.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
A könyvtár szociális funkciója Nemzetközi és hazai kitekintés.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
eMagyarország Program
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
TRENDEK AZ EURÓPAI ÉS HAZAI KÖZKÖNYVTÁRAK FEJLŐDÉSÉBEN Szakmai továbbképző nap Szentendre, február 4. Szakmai továbbképző nap Szentendre, február.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

1 Európai együttműködési lehetőségek és a hazai könyvtárak Könyvtári napok. Szakmai tanácskozás Sopron október Nagy Anna

2 A ma és a jövő könyvtára Az információs társadalom alapintézménye Elektronikus információforrások túlsúlya, ezek elérésének biztosítása jellemzi Virtuális könyvtár a látogatók száma a távoli elérés által nő. Virtuális és metakatalógusok, forrásinformációkat visszakereső rendszerek. Előtérbe kerül a használó: igények és képzés A költségvetés és a személyzet csökken Számonkérhetőség és felelősség megnövekedése A finanszírozás és bevételek új lehetőségeit kell megtalálni

3 Szerepváltozás A könyvtár alapvető funkciója nem változik meg, kiteljesedik a társadalmi elvárások nyomán A tudásalapú társadalom információ gyűjtő, feltáró és szolgáltató intézménye A tevékenység tartalma és mikéntje változik Információtechnológiai fejlesztésekre és szakértelemre van szükség Lokális, regionális és nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódás A könyvtáros szaktudása kulcskérdés

4 Az Európai Uniós „könyvtárügy” kezdetei től könyvtártámogatási politika (könyvtári akcióprogramok) 1992 Maastrichti szerződés (1993 nov. 1.) 151 cikkely 1994-től a közép-kelet európai könyvtárak is részt vehetnek a pályázatokon: telematikai fejlesztések 1995 PubliCa. Közkönyvtárak szakemberei egy átfogó program a közkönyvtárak információs szolgáltatásainak fejlesztése érdekében az Európai Unió egész területén. –1998–99 PubliCA CEE, közép- és kelet-európai országokban működő közkönyvtárak akciója 1998-tól Európai Bizottság 5-ös keretprogramja: Információs Társadalom Technológiája (IST) 2000 Lisszabon e-Europe program meghirdetése

5 OERASI FELHÍVÁS A közkönyvtári szolgáltatásokat (múzeumokkal, levéltárakkal együttműködve) a következő területekre kell összpontosítani Demokrácia és polgárosodás Életen át tartó tanulás Gazdasági és társadalmi fejlődés Kulturális sokszínűség

6 Az Európai Uniós „könyvtárügy” kezdetei PULMAN projekt kidolgozása (Publica utódja) Támogatja –Közkönyvtári politika kialakítását, politikai támogatás elnyerését –Közgyűjtemények együttműködését (könyvtár, levéltár, múzeum) –Intézmények, szervezetek európai együttműködését –Információs szakemberek felkészítését –A támogatási lehetőségek feltárását a közös fejlesztésekre –Az információs társadalom és az e-Europe megvalósulását Az EU tagországokban és társult országokban helyi szerveztek A támogatás eszözei –Útmutatók, szabványok, mintadokumenumok összegyűjtése, fordítása, digitális formában közzététele –Közkönyvtrak és kulturális intézmények szerkezeti fejlesztésének támogatása, politikai –Intézmények szerkezeti fejlesztése –A könyvárpolitika gyakorlati megvalóíítása.az Innovácis tevékenység, ninőségfejlesztés és a nemzetközi együttműködés kialkítása révén

7 A magyarországi helyzet A jogszabály háttér biztosított a fejlesztésekhez –1997. Könyvtári trv. Egységes koncepció alapján készült kerettörvény S két legfontosabb fejlesztési terület: dokumentumellátás (ODR) kialakítása és a telematika –A könyvtári terület stratégiai céljai , az uniós felkészülés jegyében Az EU csatlakozásból adódó könyvtári követelmények teljesítése Az információhoz és a dokumentumokhoz való hozzáférés javítása A regionális és kistelepülési könyvtári ellátás megoldásainak kidolgozása A könyvtárosi életpálya vonzóbbá tétele

8 A könyvtárak aktivitása változó szinten áll Nemzetközi tapasztalat sok helyen hiányzik Önrész finanszírozása bizonytalan A nyelvtudás hiánya érezhető

9 A magyar könyvtárak szerteágazó nemzetközi kapcsolatai Évszázados, évtizedes kapcsolatok: FID, IFLA Az elmúlt évtizedben számos európai szakmai szervezet, amelyek alkalmazkodik az új helyzethez, –CENL =Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája –LIBER =Európai Tudományos Könyvtárak Szövetsége –BETH =Teológiai Könyvtárak Egyesüléseinek Nemzetközi Tanácsa –EBLIDA = Könyvtári, Információs és Dokumentációs Egyesületek Európai Irodája Határon túli magyar könyvtárakkal évtizedekre visszanyúló kapcsolatok –Intézményi együttműködés (könyvadományok, szakmai tanácskozások) –NKÖM Kisebbségi ….Hivatal könyvtártámogató programja –MKE regionális szervezeteinek kapcsolatépítő tevékenysége –Könyvtári Intézet Magyar Könyvtárosok 6. Világtalálkozója 2004

10 TREND: PROJEKTFINANSZÍROZÁS

11 Pályázati lehetőségek Könyvtári pályázatok –ITS –Minerva –Calimra Kapcsolódás más főirányok pály

12 MÁS FŐIRÁNYOK Interreg

13 KAPCSOLATÉPÍTÉS