A magyar pártfejlődés történeti perspektívában. A távolabbi múlt általi determináció tézise MTA PTI, 2009. október. 8. Csizmadia Ervin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Másodfokú egyenlőtlenségek
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Optikai csalódások.
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A felvilágosult abszolutizmus
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Az érvelés.
Társadalmi mobilitás.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Magyar Bioetikai Társaság 16. Nemzetközi Konferenciája Az erkölcsi nevelés jelentősége és helye az oktatásban ______________________________________________.
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Pártirányítás – irányított párt A Fidesz szervezeti változásainak hatása a párt centralizációjára Békés L. Márton.
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
1956-osok életút jellegzetességei a Kádár- korszakban Szerző: Makai Vivien Konzulens: Dr. Valuch Tibor Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológia.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Verseny és Szabályozás konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A történelmi tanulás sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Bevezetés.
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Minden változik. A térinformatika is! CASCADOSS műhely január 29. Szeged Dr. Szabó Szilárd Terinformatika-online.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Az igazságszolgáltatás szociológiája
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
MTA Regionális Kutatások Központja Középszintű reform és/vagy területi léptékváltás Pálné Kovács Ilona
A magyarországi pártrendszerek változásai a 20. században
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

A magyar pártfejlődés történeti perspektívában. A távolabbi múlt általi determináció tézise MTA PTI, október. 8. Csizmadia Ervin

Alapállítás  A közéletben megszokott kijelentés:  X párt úgy viselkedik, mintha a 30-as években lenne, vissza akarná forgatni a történelem kerekét.  Y párt viszont ellenáll ennek, és ő nem akarja visszahozni a történelmet  Minket az izgat, hogy hogyan tartják fönn együtt a történelmi múltban kialakult szerkezeti kereteket és mentális struktúrákat.

Kiindulás  A magyar távolabbi múlt kutatása helyett a politikatudománynak nagyjából három időtávban van mondanivalója a magyar pártokról:  1. Közelmúlt (összehasonlítás a késő Kádár-rendszerrel),  2. Átmenet (milyen sajátosságai voltak a rendszerváltásnak és mi következik ebből),  3. A rendszerváltás utáni két évtized önmagában vett vizsgálata.

A „közelmúlt-átmenet-jelen” paradigma Hozadékok: Hozadékok: - Tudjuk, hogy volt jelentősége annak, hogy a késő Kádár-rendszer puha diktatúra volt. Típusának. (közelmúlt) - Tudjuk, hogy az átmenetben a nem professzionális értelmiségi attitűdök politizálódtak. (átmenet) - Tudjuk, hogy a pártrendszer az elmúlt 20 évben koncentrálódott. (Jelen) - Amit kevésbé értünk: miért olyan a verseny mintázata, amilyen?

Amit nem teljesen értünk  Ha a demokratikus intézmények kiépültek, ha a magyar demokrácia szilárd:  A/ Miért olyan túlhevült a magyar pártverseny állapota?  B/ A túlhevültségnek csak a közelmúlt felől van magyarázata, vagy a magyarázatban segítségünkre lehet a távolabbi múlt is.

Új időperspektíva-ajánlat  Az előadás ajánlata: forduljunk a távolabbi múlt felé, nyissuk a komparatisztikát történelmi irányba, s próbáljuk megvizsgálni, hogy a magyar pártok fejlődéstörténetének milyen jellemzői voltak (vannak), s ezek hogyan élnek tovább megváltozott körülmények között.

Új nemzetközi irodalom: a régebbi múlt mint fundamentum  Toole, James (2007): The Historical Foundations of Party Politics in Post Communist East-Central-Europe. Europe-Asia Studies, July,  Webb, Paul (2002): Parties and Party Systems: More Continuity than Change. Parlamentary Affairs,

Toole és Webb  Mindketten azt hangoztatják (Toole Kelet-Közép-Európa, Webb Nyugat- Európa vonatkozásában), hogy sokkal erőteljesebben kell figyelnünk a kontinuitásra.  Másképpen: felértékelődik a kiinduló párthagyomány.  Hogyan fejlődik a hagyomány? (legfeljebb csak vázlatot adhatok).

Fő tézis: nincs adaptáció Magyarországon  Nyugati pártok: történetük során különféle kihívásokkal találkoznak s ezekhez mindig új stratégiákat alakítanak ki.  Magyar politikatudomány: kevés a tudásunk arról, hogy egyáltalán mi a kiinduló hagyomány, ez az elmúlt évszázadban hogyan változik, s a pártok hogyan és mit újítanak fel a történeti készletből 1990 után.

Nyugat-Európa: a változás általi történelmi „determináltság”  Nyugati pártrendszerek: - a predemokratikus hagyományok ötvözése a demokratikusokkal - Új pártok bekapcsolódása a versenybe - Új kormányzati kombinációk

Magyarország: az állandóság általi történelmi determináltság  A pártrendszer merev  Alig jönnek létre és nem válnak hatékonnyá az új pártok  Az újak mindig a rendszerváltásokhoz kötődnek  Nincsenek kormányzati kombinációk  Mentális görcsök szétterjedése (félelem).

Magyarország: az 1867 utáni viszonyítási pont  A sémákat az 1867 utáni magyar pártosodás és pártfejlődés produkálja  Bibó két ismert kategóriáját („Hamis realista” – „Túlfeszült lényeglátó”) illő volna újragondolni és komoly pártkutatások tárgyává tenni. Hogyan szilárdulnak meg az állandó elemek és miért nem következik be változás? Hogyan szilárdulnak meg az állandó elemek és miért nem következik be változás?

Az 1867 utáni kormánypártiság három fő eleme Rendszermenedzselés Makro-logika„Csak mi tudjuk”

Az ellenzékiség három fő eleme A kormány- és a rendszer- ellenzékiség határán „Mi vagyunk a nemzet” Túlfeszült erkölcsi motiváció

A váltógazdaság-hiány intézményesítése  Réz Mihály mondata: „A többség valóban monopolizálja az uralmat. De miért? Mert nincs ellenzék, amely felváltani képes legyen”. (Döntés előtt, o.)

1994 után történelmi képletek  A pártversenyben az első ciklus átmenetinek tekinthető.  A ma is ismert pártverseny mintázatait a magyar pártok a történeti modell felélesztésével tették olyanná, amilyen.

3. A történelmi pártfejlődési logika vitalizációja 1994 után: MSZP Rendszer- menedzser szerep Makrogazdasági logika „Csak mi tudjuk”

Mai ellenzék Fidesz „Új rendszer kell” pszichózis „A nemzet mi vagyunk” Túlfeszült erkölcsi attitűd

Tanulság és kutatási ajánlat  A mai magyar pártverseny mintázatai a régi sémákat követik,  A pártverseny átalakítása, „normalizálása” azért nehéz, mert egy száz éves hagyomány áll ennek ellen.  Kutatási program: a magyar pártfejlődés tendenciái és a mai pártok (Összehasonlító elemzés kell!)