A spanyol sztenderdírás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
Advertisements

Készítette: Boros Erzsi
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Az első házasság felbomlása
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Szakképzés ma … Málnási Gábor.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
„Szakképző iskolák könyvtári szolgáltatásainak tanulmányozása” Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramja keretében.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Egy bemeneten kapott szöveg(karakter sorozat) méretét csökkenteni, minél kisebb méretűre minél hatékonyabb algoritmussal.
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Az angol nyelv diadalútja
SAMUNÉ CSERTÁN VALÉRIA intézményvezető
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Az Európai Unió története
Ruby nyelv. Története Yukihiro Matsumoto (szül ápr. 4.) alkotta meg, az ideális script nyelv hosszú eredménytelen keresése után. A lehetséges jelöltek.
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/10 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 5. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
Miből lesz a cserebogár??? Avagy a gyengébbek kedvéért: Miből mi lesz… By: Dotty Baby.
2011/2012. Iskolatípusok  Gimnázium 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos – hagyományos  Szakközépiskola 5 évfolyamos- nyelvi előkészítő 4 évfolyamos.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
A GYÖNYÖRŰ NŐ Életfilozófia.
Egy posztmodern regény: Ottlik Géza: Iskola a határon
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Idegen nyelvek tanulása
Megújuló energiaforrás
Az Élet Igéje július.
Barcelona Hamar Márk.
Felvételi tudnivalók Pályaválasztás a es tanévben.
Egy ébredés története II. Készítette: Jon A. Palmer.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
NŐ A GYÖNYÖRŰ Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
A maszatolástól az írásig Ungár Ágnes
MIÉRT GYÖTÖRJÜK EGYMÁST KIMUTATÁSOKKAL? Készítette: Gönye Zoltán, TE MIÉRT TESZED?
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Névjegy és névjegykártya használat
A nyelvi jel és jelrendszer
Törpeállamok.
Szent László Gimnázium
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
ASCII kódtáblázat. Kódtáblázat Már a múlt század végén rájöttek arra, hogy a számolást megkönnyítő eszközök alkalmasak szövegek feldolgozására.(emlékezetek.
ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Barcelonàban
A kommunikáció tényezői és funkciói
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Készítette:Bálint Rita
PROGRAMOZÓ/INFORMATIKUS SZAKMA BEMUTATÁSA KÉSZÍTETTE : PINTARICS – DÉVÉNYI ZSOMBOR.
Előadás másolata:

A spanyol sztenderdírás Készítette: Dobre Alexandra a Sevillai Egyetem másodéves pszichológus-hallgatója

A spanyol nyelvről általában A spanyol nyelv (la lengua o idioma española) a nyugati újlatin nyelvek iberoromán családjába tartozik. Jelenleg 21 ország államnyelve. Az ENSZ és az Európai Unió egyik hivatalos nyelve. 417 millóan beszélik. A spanyol ajkúak száma rohamosan növekszik, 2050-re meg fogja előzni az angol ajkúak számát.

Analfabétizmussal kapcsolatos adatok Az UNESCO bevallása szerint 793 millió analfabéta él a világon (2011-es adat). Többségük kislány és nő. 67 millió gyerek nem ül iskolapadba az iskolaérettség idején. 72 millió kamasznak kellene már középiskolába járnia. Spanyolországban 872.400 fő (2,2 %) a 16 éven felüli analfabéta.

A spanyol ábécé A spanyol ábécét újlatin betűk alkotják. A hagyományos ábécé betűi: A, B, C, CH, D, E, F, G, H, I, J, K, L, LL, M, N, Ñ, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z A modern ábécé betűi:A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, Ñ, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z 1994-ben a Spanyol Akadémia megszűntette a ch és az ll önálló betűként való megkülönböztetését. Cél: ne legyenek dupla betűk az ábécében. Írásjelek: a spanyol nyelvben a kérdő és felkiáltó mondatok előtt is kitesszük az írásjeleket, de fejre állítva:  ¡Son cientos de naves! - ¿Cuál será su suerte?

Az írástanulás, iskolaérettség Az óvodai és iskolai rendszer Spanyolországban a Magyarországétól eltérő: 2-4 éves korig bölcsőde vagy óvoda, (foglalkoztató füzetek használata). 4-5 éves korban előiskolások, elkezdik a betűkkel, számokkal való ismerkedést (e kor iskolaérettségét vitatják). Sokan már írni-olvasni tudnak, mielőtt elkezdik az iskolát.

A spanyol sztenderdírás A betűket asszociációval tanulják, mint nálunk, pl. „B” mint Barcelona. Az iskolában 3 féle módon tanulhatják a betűket formálni: Escolar Palo Largo = „Iskolai hosszú bot” írásmódszerrel Básica Script = nyomtatott írásmódszerrel, Básica D’Nealian = D’Nealian írásnormával.

Spanyol normaírás-fajták Csak 6-7 éves korig kötelező a normaírás!

A „Hosszú bot” nevű iskolai normaírás – a leggyakrabban tanított

„Script”, azaz a „Nyomtatott” iskolai normaírás – nem kötelező

„D'Nealian” nevű normaírás, azaz a „kötött folyóírás” A latin betűkre találták ki. Célja az írástanulás könnyítése. Jellemzője a „majomfarok”, ami miatt sok kritikát kapott. Tanítása nem kötelező, de sokan bevezették.

Egy korábbi spanyol normaírás volt az egyszerű folyóírás Részletek egy 1994 előtti ábécéskönyvből. A kötésmód tanítása.

Kétféle magyar normaírás Régebbi, „gömbölyűbb” változat. Újabb, „szűkebb” változat.

Keressük meg a spanyol és magyar normaírás egyezéseit és eltéréseit! „Hosszú bot” normaírás. A spanyol ábácé 27 betűből áll. A magyar ábácé 44 betűből áll. Melyik lehet a hatékonyabb?

Állapítsuk meg, milyen normaírás ez! Van-e olyan betű, betűelem, amelyik eltér a 3 korábban látott normaírástól? Mik az eltérések a norma és az itt látható egyéni írás között?

Állapítsuk meg, milyen normaírás ez! Van-e olyan betű, betűelem, amelyik eltér a 3 korábban látott normaírástól?

Állapítsuk meg, milyen normaírás ez! Van-e olyan betű, betűelem, amelyik eltér a 3 korábban látott normaírástól? Mik az eltérések a norma és az itt látható egyéni írás között?

Állapítsuk meg, milyen normaírás ez! Van-e olyan betű, betűelem, amelyik eltér a 3 korábban látott normaírástól? Mik az eltérések a norma és az itt látható egyéni írás között?

Állapítsuk meg, milyen normaírás ez! Van-e olyan betű, betűelem, amelyik eltér a 3 korábban látott normaírástól?

Érdekességek Az első spanyol írás (San Millánban találták). Spanyol képeslap korabeli írással.

Érdekességek

Köszönöm a figyelmet!