élete visszaemlékezésekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A BÍBLIA E O CELULAR Klikej Mit gondolsz, mennyivel más volna, ha mostantól a mobiltelefon helyet a Bibliát használnánk?
Érintés.
Az Élet Igéje április.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Hatvan éve szentelték pappá Karol Wojtyłát
A Biblia Isten szava.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Mindenben keresni és megtalálni Istent.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Vegyetek erőt! Folk Iván.
Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig
(A tudomány szemszögéből)
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Forradalmi költészete
„pap vagy te mindörökké”
Petőfi Sándor Élete és műve.
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
TEMESVÁR FEBRUÁR 17 HÁZICSOPORTOK A GYÜLEKEZETBEN.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
Folyamodjatok az Úrhoz,
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Ő az Úr, Ő az Úr! Meghalt értem a kereszten, Ő az Úr!
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
A Biblia.
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
DORMÁND.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
Kovács András ( ) Pap, hitoktató Készítették: Médiamanók.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Érsekhalma.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
(Bokrétás András) továbbítás kattintással A templomtól a temet ő ig, temet ő t ő l a templomig, ahol e h ű vös nyárid ő ben ballagó életem folyik, A.
Hitvallók a történelem során
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem, Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Szabó Magda : Abigél.
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
2015 Év végi lelkipásztori beszámoló Január Ökumenikus imahét (Isten a metrón c. darab) Ökumenikus imahét (Isten a metrón c. darab) Csocsóverseny a hónap.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

élete visszaemlékezésekben Belon Gellért élete visszaemlékezésekben

Út a papságig Belon Gellért (Füzesabony, 1911. szeptember 24.–1987. május 23.) pécsi segédpüspök. Középiskoláit Debrecenben és Kecskeméten a piaristáknál, ill. Kalocsán a jezsuitáknál végezte. Kalocsán szentelték pappá 1934. június 17-én. Papi működését Fajszon kezdte.

…míg Jánoshalmára került 1936-47-ig Kalocsán, a Hittudományi főiskolán tanított, s közben a szeminárium spirituálisa (lelkivezető) volt. Plébános volt Sükösdön, Baján, Miskén, majd, haláláig Jánoshalmán. Püspöki jelmondata: "Vulnere sanus -Sebtől gyógyult".

…a gyerekek barátja Iskolásként sokat jártunk be a plébániára (akkor mindig nyitva volt). Belon apát úr megkérdezte, fel merünk-e mászni a cseresznyefára, mert meg kellene enni a sok finom cseresznyét. Még a létra is előkerült nehogy valaki ne érje el az ágakat. Ministránsoknak, vetítősöknek (akik a templomban szolgálatot vállaltak) a nyári táborozást biztosított, ahol szállástól a fagyiig mindent megkaptunk.

A templom korszerúsítése Szembemiséző oltárt állíttatott vörös márványból Fűtött hittantermek kialakítása Padsorokban a lábfűtés megvalósítása

Jézus názáreti rejtett életéhez való hasonlóság Püspök, lelkipásztor és lelkigyakorlat-vezető országunk kommunista korszakának talán legkiemelkedőbb egyházi személyisége volt. Kérlelhetetlen elvhűsége miatt az állam, 1959-ben történt püspöki kinevezése után, 23 éven át nem járult hozzá felszenteléséhez. Közel egy évtizeden át (a '60-as években) a katolikus sajtó sem közölhette írásait; tervezett lelkigyakorlatait is nemegyszer (ha előzetes tudomást szereztek róla) betiltották. Az Újszövetségi Szentírást nemcsak állandóan olvasta, de szinte kívülről tudta. Úgy tekintette, mint Isten hozzánk szóló „szerelmes levelét”. Cikkei, könyvei, beszédei, mindig is szentírási ihletésű lelkigyakorlatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy magyar hívő közösségünk ki tudott tartani a legnehezebb időkben is.

Irodalmi és közéleti tevékenysége Otthon volt az irodalomban, zenében képzőművészetben. Országos szinten ismert volt. A magyar szellemi élet kiválóságai közül is többekkel került kapcsolatba. Kodolányi János író, Illyés Gyula író, Prokop Péter pap,festőművész , Dienes Valéria filozófus

Legismertebb könyvei: Bibliai füveskönyv, Ellesett pillanatok, Bibliai elmélődések, Imádkozzál, Jézus lelkülete.

keresztjei