Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
„ Hogyan tovább?.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP /A
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A kiadvány tartalma nem tekinthető az Európai Unió hivatalos állásfoglalásának. Projekt megnevezése: Tudással a kulturális értékekért – intergenerációs,
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.

CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A beiskolázás előkészítése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„Civil ABC Eger térségében”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
ÓZDI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL 2. ÜLÉSE „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az ózdi járásban” ÁROP-1.A
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
főosztályvezető-helyettes
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Előadás másolata:

Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben Időtartama: 2013. év november hónap 1. napjától 2014. év május hónap 31. napjáig Készítette: Groskáné Piránszki Irén

Készítette: Groskáné Piránszki Irén A projekt célja A lakosok aktivizálásával és bevonásával a településrészeken élők helyi ügyek iránti elköteleződésének és cselekvési szándékainak feltárása és fejlesztése. Közösségi tervezéssel cselekvési tervek készítése, amelyek hozzá járulhatnak az itt élők életminőségének javulásához, elősegíthetik a településrészek értékeinek feltárását. Készítette: Groskáné Piránszki Irén

A fejlesztési folyamat alapelvei Valós szükségletekből kell kiindulnia. Csakis a helyi emberek és közösségek aktív részvételével és együttműködése révén valósítható meg. A már meglévő és működő szakmai tudásokat össze kell adni, a szakemberek széles körének együttműködése nélkülözhetetlen. A helyben dolgozó szakemberek és az érintett célcsoportok bevonása mind a tervezés, mind a megvalósítás szakaszaiban szükséges. A nyilvánosság biztosítása. Készítette: Groskáné Piránszki Irén

Bevont településrészek: Kismacs, Helyi fejlesztő: Burai Luca Nagymacs, Helyi fejlesztő: Nagy Mária Ondód, Helyi fejlesztő: Új Judit Tégláskert, Helyi fejlesztő: Csikós Beáta Nagysándor-telep, Helyi fejlesztő:Tasnádi-Némethi Melinda Pac, Helyi fejlesztő: Herczné Éva Készítette: Groskáné Piránszki Irén

A közösségfejlesztő folyamat javasolt lépései 1. Közösségi felmérés A közösségfelmérés, első és legfontosabb lépés ebben a folyamatban, amelynek során, a településrészeken élők egy csoportja a helyi lakosok véleményét kéri a közösség ügyeiben. A munka során kialakulhat minden településrészen a helyi emberekből álló „aktív mag”, akiknek később is meghatározó szerepük lehet a helyi folyamatok alakulásában. Fontos, hogy a felmérés munkaeszköz, amely lehetőséget jelent arra, hogy a helyben élők véleményt mondjanak saját környezetükről, illetve részt vegyenek annak formálásában. 2. Közösségi beszélgetések Célja, hogy a közösségi felmérés eredményét bemutassa, nyilvánosságot teremtsen a legtöbbek által támogatott közösségi terveknek. Fórumot teremtsen a munkában résztvevőknek a találkozásra, és az, ügyek melletti elköteleződésre. Lehetőséget adjon a javaslatok továbbgondolására, továbbá együttműködő csoportok, közösségek alakulására. Bátorítson a közös cselekvésre, segítse rangsorolni a felvetett javaslatokat. Készítette: Groskáné Piránszki Irén

3. Műhelymunkák, képzések szervezése A projektben résztvevő munkatársak felkészítése a közösségfejlesztő folyamat módszereinek megismerésére, a bekapcsolódásra, irányítására, szervezésére. A településrészek meghatározó személyiségeinek megkeresése, megnyerése az ügy számára, bevonása a közösségfejlesztő folyamatba. Olyan témakörökben, amelyeket a közösségi felmérés során a helyi lakosok felvetettek Készítette: Groskáné Piránszki Irén

5. Specifikus rendezvények 6. Együttműködések kialakítása 4. Cselekvési programok Minden városrészben legalább egy, a közösségi felmérés eredményeként létrejött és a helyi közösség által leginkább támogatott program kidolgozása és megvalósítása. 5. Specifikus rendezvények 6. Együttműködések kialakítása A projektben résztvevő településrészek kulcsfontosságú szereplőnek találkozói a kölcsönös tájékozódás és a jó gyakorlatok és módszerek átadására. Készítette: Groskáné Piránszki Irén

Készítette: Groskáné Piránszki Irén Várható hatása Erősödhetnek az emberi kapcsolatok, Növekedhet a településrészeken élők között az egymás iránti szolidaritás, a bizalom, az össze és oda tartozás érzése, Létrejöhetnek, vagy megerősödnek azok a közösségek, amelyek a településrészek kulcsfontosságú katalizátorai lehetnek. Készítette: Groskáné Piránszki Irén

Projektvezető A közösségfejlesztési folyamat kulcsszereplői és az együttműködés szintjei Kismacs alprojetvezető Helyi központi mag + szélesebb kör Mentor Nagymacs alprojektvezető Helyi központi mag + szélesebb kör Projektvezető Külső közösségfejlesztők Nagy Sántos telep alprojektvezető Alkalmilag felkért szakértők, képzők Helyi központi mag + szélesebb kör Ondód alprojektvezető Helyi központi mag + szélesebb kör Pac alprojektvezető Tégláskert alprojektvezető Helyi központi mag + szélesebb kör Helyi központi mag + szélesebb kör Készítette: Groskáné Piránszki Irén

Külső fejlesztői szerepről (mentorálásról) általában egy hosszabb időn át tartó folyamat, tudatosan létrehozott kapcsolat, mindkét partner fejlődését szolgálja, akkor lehet sikeres, ha kölcsönösségen alapul. Célja: a felhalmozott tudás átadása, a fejlesztési folyamat segítése, a szervezeti és az egyéni célok, fejlődési potenciálok, érdeklődések, optimális szintű összehangolása Funkciói: kapcsolatszervezés, informálás, önbizalom építés, támogatás, megerősítés, konzultáció, együttgondolkodás, ösztönzi a részvételt a mentor elmondja, mit tud a témában, bemutatja saját tapasztalatait. Készítette: Groskáné Piránszki Irén