Ipoly mente és Európai partnerei a partnerségért Ludányhalászi 2011. szeptember 23. Pintérné Kanyó Judit Varsány Község polgármestere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Kétharmad, háromnegyed, négyötöd: mindenki olvas újságot
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Elkülönített állami pénzalapok
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
A tételek eljuttatása az iskolákba
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Választási rendszerek
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
szakmérnök hallgatók számára
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A háború és a modern fegyveres erő
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Pártok és pártrendszerek
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
A magyar parlamentarizmus
Történelem – középszintű témakörök
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
!!! Tegyünk együtt Értük.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Előadás másolata:

Ipoly mente és Európai partnerei a partnerségért Ludányhalászi szeptember 23. Pintérné Kanyó Judit Varsány Község polgármestere

Bevezető Az előadás során felhasznált forrás: Feketéné Pál Enikő tanulmánya. Megbízott oktató Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézet. Kérdések a nők politikai helyzetének vizsgálatakor: - Vajon megvalósul-e az egyenjogúság a politikában? - Vannak-e még fenntartások a női nemmel kapcsolatban? - Sikerülhet-e egy nőnek a politikában az, ami egy férfinak?

A női politikusok Magyarországi helyzete Időszak: rendszerváltozástól napjainkig :újrakezdés lehetősége. Szabad, független demokratikus Magyarország képe. -A választási törvény általános, titkos választójogot vezetett be. A nőszervezetek ekkor kapnak újra lehetőséget a nyílt politizálásra február 18-án megalakult az MNDSZ (Magyar Nők Demokratikus Szövetsége) - képviselte a nők emancipációját - de leplezetlen célja volt, hogy a szavazók többségét megnyerje a kommunista párt számára -Érdekesség: az 1945.évi első, általános választójogon alapuló választás volt az első és egyben utolsó, amelyben a szavazók választási preferenciáit a nemek szerinti szavazócédula színe alapján meg lehetett állapítani. A női szavazatok aránya tekintetében a Kommunista Párt került az utolsó helyre.

Női képviselők aránya a parlamentben között Választás éve Női képviselők száma (aránya) (2.4%) (3.3%) (5.3%) (17.6%)

Az „állami feminizmus” pozitívumai 1951-es 7.sz.munkatörvénykönyve szabályozta a nőket megillető szolgáltatásokat és tiltotta a diszkriminációt. Az 1952-es IV. sz. családjogi törvény megteremtette a házasságon belüli jogegyenlőséget 1954-ben a személyi igazolvány bevezetésével a nők önállóan nyilvántartott személyekké váltak. (addig a férjezett nő csak a férje irataiban szerepelt) 1967 májusában bevezették a GYES-t, kiadták az 1982.évi 10. törvényerejű rendeletet, a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról.

Hagyományos női-illetve férfi szerepek A demokrácia egyik alappillére volt a nők egyenlő arányú részvétele a politikai döntésekben. Azonban az emberek fejében a hagyományos modellek éltek, miszerint: a nő helye a családban illetve férje oldalán van A társadalmi tapasztalat igazolja: a női érdekek jobban érvényesülnek, ha azokat nők képviselik. A tudás és a tapasztalat megszerezhető, a veleszületett dolgok azonban pótolhatatlanok. Megállapítható tehát, hogy ezért is szükséges és elengedhetetlen a nők jelenléte a politikában.

Politikai döntéshozó testületek összetétele 1994: 343 férfi és 43 nő ült a parlamentben Néhány párt szavazóbázisának nemek szerinti összetétele 1994-ben %-ban: FIDESZ : 53 nő 47 férfi MSZP: 49 nő 51 férfi SZDSZ: 54 nő 46 férfi Egyes pártok szavazóinak százalékos aránya a férfiak és a nők körében FIDESZ: 9 nő 5férfi MSZP: 31 nő 36 férfi SZDSZ: 19 nő 21 férfi A nők és a férfiak aránya a pártok országos listáján 1998-ban (%) FIDESZ-MPP: nők 10.3 férfiak 89.7 MSZP: nők18.4 férfiak: 81.6 SZDSZ: nők 21.8 férfiak: 78.2

A nők aránya egyes EU-tagországok és régiónk parlamentjeiben országszázalék Svédország47.0 Hollandia41.3 Dánia38.0 Horvátország20.9 Lengyelország20.2 Szlovákia19.3 Franciaország18.2 Cseh Köztársaság15.5 Görögország14.7 Szlovénia13.3 Románia11.4 Magyarország11.1

További számadatok a nők képviseletéről Jelenleg a világ 188 országát vizsgálva Magyarország holtversenyben a helyen áll, közvetlenül Botswana, Togó, Azerbajdzsán és Ghána társaságában. Az Európai parlamentben az erős középmezőnyben vagyunk. 24 képviselőnk közül 9 nő óta az Európai Parlament 12 elnöke közül 2 női elnök volt. Mindketten franciák. A 23 parlamenti szakbizottság közül hatnak van női elnöke.

Politikai közbeszéd témája a nőkérdés Politikai ügy lett a nők közéleti szerepvállalásának elősegítése. Ma már egyre több az olyan női politikus, akik eredményesen politizálnak. Témák, melyeket a nők felkarolnak: foglalkoztatás, családpolitika, gyermeknevelés. Tehát egyetemes társadalompolitikai kérdések, melyek a férfiak számára is fontosak lehetnek.

A politikus élete Jellemzően hatalmi harc Intrika „rászedés” lehetne: egészséges verseny szövetség barátság, megértés az egyének között

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Pintérné Kanyó Judit Varsány község polgármestere tel.: