A képzőművészet-terápia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyközpontú terápia kombinációja művészetterápiás elemekkel
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Komplex Instrukciós Program
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A térkép és a propaganda kapcsolata Bobák Szilvia.
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
Napjaink „népviselete” A katonai gyakorlók utóélete egy Közép- Tisza-vidéki faluban.
Angol nyelvi kompetencia
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Képességszintek.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
interperszonális személyiség-koncepciója
Kultúra – nemzet – emlékezet
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A képzőművészet-terápia
Alkalmazkodás: megfelelő személyi és tárgyi környezet autizmussal élő gyermekek, felnőttek számára Őszi Tamásné gyógypedagógus Autizmus Alapítvány.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Zeneterápia.
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
A pánikbetegség kezelése
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
A pszichikumról általában
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Tananyag -koncepció. Célcsoport – céltevékenység Középiskolai tanulók A projekt keretein belül 1 -1 e-learning tananyagcsomagot.
Művészetterápia csoportban
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
A szövegértési feladatok összeállítása
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Autonómia és felelősségvállalás
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
A harmadik erő elméletei
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Személyiségfejlődési zavarok
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Matematika és szövegértés Raátz Judit ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.
Privát és publikus a kreativitás pszichológiai megközelítéseiben.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
A képzőművészet-terápia
A képzőművészet-terápia
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Csoportos művészetterápia gyermekeknek
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

A képzőművészet-terápia metodikája I.

Képzőművészet + Terápia Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás A kapcsolódási felület A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása Az önkifejezés facilitálása A szavakba fordítás: reflexió

I. A MŰVÉSZET A képzőművészet-terápia magja A képzőművészeti önkifejezés különbözteti meg a többi terápiás formától Akármilyen fokú legyen is a terapeuta jártassága a képzőművészetben Anyag és eszköz + Az alkotó folyamat + Alkotás, produktum

Az anyag (vizuális médium) A képzőművészet-terápiában használatos anyagok és eszközök többnyire: Egyszerűek Strukturálatlan hívóinger Mindenki által könnyen használható Az ülések időben limitáltak Ésszerűen olcsók, strapabírók Jó állapotú (rendben tartott, megőrzött)

A terapeuta tapasztalata az anyagok és eszközök használatában Nem szakértő, de tudjon segíteni technikai problémákban Nem túl sok anyag, de azokat viszonylag jól ismerni (felületek, rajeszközök, festékek, 3D anyagok) Kognitív + emocionális tudás az anyagokkal, eszközökkel kapcsolatban Egyensúly: tanítás és magára hagyás között

Az alkotás folyamata A kreatív folyamat általános jellemzői: Fluencia Rugalmasság Elaboráció, kidolgozás Eredetiség

A kreatív folyamat specifikus jellemző a terápia során Az exploráció Szabad asszociáció – szabad exploráció Ellenállás A szabadság keretei (objektív és szubjektív feltételek) Inkubációs idő A végső elrendezés igénye: kompozíció A terapeuta: csak technikai asszisztenciát nyújt mindehhez!

A terapeuta attitűdje a folyamat monitorozása során Csak technikai asszisztencia!! Elfogadás, tolerancia. Aktív figyelem, időbeli és térbeli sajátosságok, az egyes állapotok átmenete egymásba.

Az alkotás (produktum)= a kreatív folyamat látható terméke Nem egyszerűen a mű elemeinek szokványos „jelentését” ismerni, ez általánosításokhoz vezethet. Túlhangsúlyozása elterelheti a figyelmet az alkotóról és a folyamatról. Az alkotás elemzése csak az alkotó részvételével történhet. A túl aktív értelmezés leértékeli az alkotót.

A képi kifejezés nyelvének olvasásához: A kliens fejlődésének (előzmények, életesemények) ismerete Diagnosztikai jelentősége van Számos variáció, eltérés a normáktól A pszichodinamika ismerete Egykor és ott  itt és most Coping mechanizmusok, ösztönkésztetések, elhárító mechanizmusok, szorongás és agresszió Szimbolikus jelentések, képi preferenciák, a képi elemek kapcsolata az alkotóval és az alkotás közegével Először a kliens egész „nyelvezetét” meg kell ismerni, azután kezdhetjük csak felfejteni a képi részleteket!

Forma és tartalom Általános (szerveződés, kompozíció) Befejezettség, szervezettség, eredetiség, stílus Specifikus (az egyes elemek) Vonalvezetés, árnyékolás, ecsetkezelés, nyomaték, elhatárolás, intenzitás, a papíron való elhelyezkedés Látens vs. Manifeszt Álommunkához hasonló „képmunka” Sűrítés (metafora) Eltolás (metonímia) Másodlagos feldolgozás „Lelepleződések” Agresszió és szorongás szintje Én-analóg képi elemek

Képzőművészet + Terápia Előzmények Pszichodinamika Pszichoterápiás elvek, alapok Anyagok és eszközök Az alkotó folyamat Az alkotás A kapcsolódási felület A helyszín kialakítása Az önkifejezés előhívása Az önkifejezés facilitálása A szavakba fordítás: reflexió

ELŐZMÉNYEK A páciens lelki fejlődésének beható ismerete egészen a gyermekkortól. Családi „anamnézis”. A jelen probléma kialakulásának menete. Kreatív anamnézis.

PSZICHODINAMIKA A korai (gyermekkori) tapasztalatok, traumák, kapcsolati mintázatok összefüggése a jelenlegi állapottal. Én-funkciók, én-védő mechanizmusok. Pszichodinamika vs nozológia. Implicit kapcsolati jelenségek.

A pszichoterápia alapfeltételei Keretek (tér, idő, személyi) A terápiás szerződés Az absztinencia-szabály Interakció a környezettel, együttműködés, kommunikáció a kezelő team-en belül.

A pszichoterápia szakaszai Előzmények, pszichodinamikai elemzés Anamnézis felvétele vs első interjú Terápiás szerződés Bevezető szakasz Fő szakasz Pozitív áttételi jelenségek Ellenállási szakasz Reintegráció Befejezés, leválás, veszteség, útravaló