A Saxlehner palota.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Advertisements

Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Alsónémedi A falu bemutatása
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Készítette: Albert Krisztina
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Manhattan a sivatagban
Nagytétényi Kastélymúzeum
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
NYON 1.
Cella Septichora.
Ajánlat a Miskolc Állomás utcában található 3500 m2-es üzlet- raktárépület egybeli, vagy részenkénti megvásárlására. Az ingatlan környezetének leírása:
A vendégfogadás helyiségei
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
Látogatás a Fehér Házban
Molnár András bemutatja. DUOMO (DÓM) „A székesegyház belsejét értékes freskók díszítik. A bal oldali kereszthajóban található Theodolinda királynő.
India arany háromszöge: Delhi, Agra, Jaipur.
CHILLON VIZIVÁR SVÁJC Készítette: Dr Bajzák Tamásné automata.
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
Csokoládé Múzeum Budapest - Árpádföld
Szendrő nevezetességei
HANGANYAG: Béke Csaba - lantművész, énekmondó
Marosvásárhely Maros megye központja, mely nagyon híres a kultúrájáról, egyetemeiről, épületeiről, állatkertjéröl, fürdőjéről...
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS.
Képváltás kézzel….
A Ráday-kastély helyén Ráday I. Pál ( ) – II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja és diplomatája – kezdett építkezésbe, míg a ma látható, Grassalkovich.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
A Móra Ferenc Múzeum Szakkönyvtára
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Étkező felé 1.. Étkező felé 2. Étkező felé 3. Itt tudnak keresztül menni az étkező felé.
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Ungvár.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Magyar Nemzeti Múzeum ( )
Pécs-Megyeháza.
A vecsési tájház Készítette: Horváth Áron és Pásztor Zsombor, 7.c.
Nagycenk-Széchenyi kastély
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
Zsámbékon (mégis) tavasz akar lenni. Azért, hogy ne felejtsek.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Szobrászat.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
Ars Sacra Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozat
Készítette: Dóbiás Kinga
A palota által ihletett dekorációjú vonattal Versaillesbe.
Gundel Étterem Szeretettel köszöntjük vendégeinket!
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
Szentkereszty-kastély (Árkos). A napjainkban látható Szentkereszty-kastély helyén egykor a Benkő család tulajdonát képező udvarház állott. Ez a kúria.
Kakukktojás játék. 1.G. P. da Palestrina William Byrd Thomas Morley Orlandus Lassus Arezzoi Guido Luca Marenzio Arezzoi Guido, mert ő a középkorban volt.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Alberobello Olaszország.
Budapest Programajánló
Barangolások Angliában Shakespeare emlékek Stratfordban
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

A Saxlehner palota

A palotát Czigler Győző műépítész tervezte. A háromemeletes, eklektikus stílusú bérpalotát Saxlehner András, a Hunyadi János keserűvíz forgalmazója, 1886-ban építtette. A palotát Czigler Győző műépítész tervezte.

A földszinti előcsarnokban a gyógyvíz ivását és a gyógyfürdőzés örömeit ábrázoló kompozíciók, a lépcsőforduló boltozatán és mennyezetén a négy évszak allegorikus megfogalmazása látható.

A családi lakosztály a palota első emeletén helyezkedett el A családi lakosztály a palota első emeletén helyezkedett el. A belső terek kialakítását a kor legjobb mesterei és művészei végezték. Az lépcsőház és a lakosztály két termének díszítőfreskóit Lotz Károly készítette. Az előszobából nyíló hosszú, kazettás mennyezetű, Róth Miksa üvegablakaival díszített terem volt az ebédlő. A belső terek faragott és intarziás faburkolatait Forgó István, ajtóit Thék Endre készítette.

Az ebédlőből át lehetett menni a tükörterembe Az ebédlőből át lehetett menni a tükörterembe. A terem allegorikus mennyezetfreskója mellett érdemes szemügyre venni az ajtók és a tükörkeretek díszítményeit. Az egymásba nyíló pompás termek sora, az eredetei berendezéshez tatozó velencei csillárok és tükrök, a központi fűtés a századforduló nagypolgári ízlését és kényelmét érzékelteti. A kandallók carrarai márványból készültek.

Az ebédlő melletti tálalószoba szekrény formájú faburkolata étel-liftet takart, amellyel a földszinti konyhából küldték fel az étkeket. A tálalóból a Lotz-freskókkal díszített hálószobába és a kisszalonba lehetett átjutni.

A „Zene-Terem” díszítőelemei a zenéhez kapcsolódnak, az ajtótáblák intarzia díszítményei, a kandalló márványfaragványai hangszereket ábrázolnak. A mennyezetet a négy zenei óriás: Bach, Haydn, Mozart és Beethoven portréja díszíti.

„Zene-Terem”

Bach

Haydn

Mozart

Beethoven

Zeneterem - ajtó

A házat Saxlehnerék 1938-ban eladták A házat Saxlehnerék 1938-ban eladták. Az új tulajdonos az első emeletet a Gyáriparosok Országos Szövetségének adta bérbe. A II. világháború után helyükre a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége költözött. Az évtizedek során a lépcsőházi és a beltéri Lotz-freskókat, valamint a velencei csillárokat többször restaurálták, a falikárpitokat kicserélték és a faburkolatokat konzerválták.

III. emelet és innen lefelé: lépcsőház Lotz Károly freskóival és Róth Miksa ólombetétes üvegablakaival