Energiaszegénység Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Energia – történelem - társadalom
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
A KSH reprezentatív lakossági felmérései
1. A családpolitika társadalmi hatásai
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
BENKŐ PÉTER VANNAK-E KULTURÁLIS RÉGIÓINK?. -A méréseknél a KSH jelentéseit vesszük alapul. -Lehetséges mutatók: -a mezorégiók különböző fokú iskoláin.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A szociálpolitika aktuális kérdései
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Az energiahatékonyság jövője: a legolcsóbb energiaforrás január.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között Budapest, január.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
dr.Vécsei Pál Lakásállomány területi alakulása 1960 és 2008 között
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Előadás másolata:

Energiaszegénység Magyarországon Kovách Eszter

ENERGIASZEGÉNYSÉG MAGYARORSZÁGON: Első Értékelés Sergio Tirado Herrero - Diana Ürge-Vorsatz Center for Climate Change and Sustainable Energy Policy (3CSEP), Central European University (CEU) VÉDEGYLET – Protect the Future, Környezeti igazságosság munkacsoport Források: KSH, ODYSSE, EUROSTAT, nem véletlen mintavétel esettanulmányok

Energiaszegénység Globális probléma: 2 md ember (Sagar,2008) Energiaszolgáltatásokhoz való nem megfelelő hozzáférés (megfizethetőség, affordability), vagy a hozzáférés teljes hiánya (access) KKE magas energiafogyasztás, nehézségek az energiaszolgáltatás költségeiből. Magyarország : importált szénhidrogének, leginkább gázfüggő IEA ország Mo: „ A háztartás megfelelő energiaellátásának megfizetésére való képesség hiánya”

Az energiaszegénység mérése Energiakiadások: a jövedelem 10%-ánál többet költ energiaszámláira (Boardman, 1991) Önbevallás: aki úgy nyilatkozik, hogy nem képes kielégítő szintre fűteni a lakását Közvetett indikátorok: közüzemi számlatartozások, rossz lakásviszonyok, téli többlethalálozás.

Kiadási megközelítés Háztartás energiafogyasztására fordított kiadása a bevételekhez viszonyítva A családok energiakiadásának középértéke 10% körül volt 2000 és 2007 között (KSH)- az átlagos magyar háztartás energiaszegény? Legveszélyeztetebbek alacsony jövedelműek, 65 év, vagy a feletti, vidéki, roma Régiók szerinti bontás: ÉMo, ÉAlföld, DélAlföld

Energiakiadások a jövedelem százalékában Magyarországon

Önbevallás A teljes magyar lakosságnak átlagosan 14,7%-a nem engedhette meg magának hogy megfelelően melegen tartsa az otthonát. 2005 és 2007 között 19%-ról 11%-ra csökkent az energiaszegények aránya a megkérdezetteken belül. Ez az EU 27 átlagának felel meg, a KKE-i országok átlaga alatt van. Minden háztartástípusban csökkenés tapasztalható, jóllehet vannak különbségek: az egyfős háztartások mintegy (2007)., ( medián jövedelem 60%-a alatti ) minden 3. személy energiaszegény Önbevallásos mérés kockázata: igényszint, szubjektív

Közvetett indikátorok Közüzemi számlatartozások: 2005-2007 növekvő arány, 2007-ben az EU-ban a legmagasabb arány, a háztartások 18%-a. Nagy különbség a gyermekes és gyermektelen háztartások között: az előbbiek 23%-a tartozik ide., 65 év és a felettiek csak 4,3% Rossz lakásviszonyok között él a lakosság 20%-a, az arány csökkenő tendenciát mutat EU átlaghoz képest. (EUROSTAT) <->ODEX: Lakásállomány 2000 és 2007 között romló energetikai teljesítmény Nem található szignifikáns különbség a gyermekes és a gyermektelen háztartások között, de önbevallásnál van! Téli többlethalálozás önmagában nem az energiaszegénység indikátora az energiaszegénység miatt: 1400-2400 haláleset évente.(25-44) (KSH) 40 évesnél idősebbeket , főként a 60-nál idősebbeket érinti

Az energiaszegénység legfontosabb okai Alacsony jövedelmek Magas energiaárak. A lakások rossz energiahatékonysági mutatója.

Magas energiaárak A hazai gázárak vásárlóerő-paritáson számolva a közepesnél magasabbnak számítanak (EU 27), míg az elektromos áram ára a legmagasabb az EU-ban (2007/2008). Az EU-ban Magyarországon nőttek a legdinamikusabban az energiaárak az elmúlt években.

Magas energiaárak

A lakások rossz energiahatékonysági mutatója A magyar lakások egy négyzetméterre jutó fajlagos energiafogyasztása a harmadik legmagasabb az Európai Unióban! Ráadásul ez a mutató nem javult az elmúlt tíz évben. (ODEX)

A lakások energiahatékonysági mutatójának (ODEX) változása

Esettanulmányok Roma közösségek gyakran nem képesek a hálózathoz való csatlakozáshoz a vidéki háztartások (access) Rosszabb minőségű lakások Energiaszegénységre reakció: közüzemi tartozások, illegális megoldások, egyéb egészséget károsító megoldások, átcsoportosítás, nyomor Családi és nem közösségi megoldások (Sajószentpéter)

Távfűtés Százalékos arány visszaesése 1990-2006 között 16%-ról 15%-ra Alacsony hőhatékonyság, felújításra szoruló épületek Magas költségek, télen akár 60% is Probléma: nincsenek egyéni fogyasztásmérők, épületen belül egyenlőtlen költségmegoszlás

Nyugdíjasok Sérülékeny társadalmi csoport Nem maradnak el a számlabefizetéssel. Alacsony kihasználtság, rossz energiahatékonyságú épületek

Összefoglalás Az energiaszegénység eddig kevéssé kutatott probléma volt Magyarországon. További kutatások szükségesek a koncepció meghatározása és mérése érdekében. Az energiaszegénység legalább egy-másfélmillió embert érint hazánkban, úgy, hogy még mindig magas volt az energia ártámogatás mértéke. Ez az energiához kapcsolódó ártámogatások és egyéb támogatások (Lft.) átgondolását sugallja. Ugyanakkor a probléma nem csupán szociál-, hanem energiapolitikai kérdés is, tekintettel az energiahatékonyság elhanyagolt ügyére. Támogatta Izland, Lichtenstein és Norvégia az EGT és Norvég Finanszírozási mechanizmuson keresztül