TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A KÖRNYEZETI ÉRTÉKELÉSEKRŐL Fleischer Tamás MTA KRTK Világgazdasági Intézet Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
TDM Szakmai Nap november 21.
Baranya Megyei Önkormányzat
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Reindusztrializáció Közép-Európában
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Munkanélküliség.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
TIME TO DECIDE ÉS MAGYAR KÖZLEKEDÉSPOLITIKA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
VÁNDORLÁS VANDROVKY WUNDERLUST.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Fleischer Tamás MTA KRTK Világgazdasági Intézet ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományok Módszertana Tanszék Humánökológia szakirány Város, közlekedés,
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A MAGYAR LOGISZTIKAI STRATÉGIA STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
A ROP CÉLTERÜLETEI - térségi centrumok fejlesztése, decentralizáció és fenntarthatóság Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet MŰHELYVITA A NEMZETI.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
V4 Logisztikai Konferencia Dr. Veres Lajos elnök Területfejlesztési Tudományos Egyesület A V4 együttműködések stratégia iránya Budapest.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Előadás másolata:

TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának megalapozására (1) A térbeli tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozása az ágazati tervezéshez Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, 2010 március 9.

Területi tervezés, területi folyamatok 4 Saját hátteremről: … (együttműködés iskolája) 4 „A tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozás más ágazatok tervezéséhez” (‘tervműfajaihoz’) 4 Futó P – Fleischer T – Pessl G (2001) A területfejlesztési politika és a hazai területi folyamatok alakulása a rendszerváltás óta” VÁTI megrendelésre Szemléleti háttér, hosszú távú folyamatok 4 Rendezés és fejlesztés, térség és ágazat, célok és lehetőségek 4 Néhány ágazati specialitás.

Hosszú távú folyamatok 4 Nem a térbeliség szerepének csökkenése, életkörülmények homogenizálódása, viszont új térbeli feltételek kialakulása 4 Preindusztriális időszak: Helyi anyagok és helyi erőforrások dominálnak (Néha: betelepítések) 4 Gyáripar kialakulása: az erőforrások szerepe nő, a termelés koncentrálódik (kikötők, lelőhelyek / lakossági centrumok) „Területi politika” nincs, de épülnek a nagy hálózatok 4 A kitermelő- és nehézipar válsága, depressziós térségek kialakulása. Területi politika: a leépülés fékezése, következmények tompítása, (passzív) új lehetőség kialakítása, struktúraváltás, munkaalkalom, szakképzés stb. (aktív)

Hosszú távú folyamatok 4 A területpolitika egyik paradoxona: a térségi folyamatok nem szükségképpen akkor változnak kedvező, kiegyenlítés felé ható irányban, amikor a területpolitika erős és markáns, hanem, ellenkezőleg, éppen akkor erősödik a területpolitika iránti igény, amikor a gazdasági folyamatok kedvezőtlen térbeli folyamatokkal járnak. (Szűkebb értelmezése) 4 Szorosan vett területpolitika, mint sajátos ágazat, befolyásolni a kialakuló folyamatokat (nettó területpolitika) 4 A különböző szakágazati politikák saját célrendszerében érvényre juttatni a területi kiegyenlítés legfőbb célkitűzéseit, mintegy megelőzendő, hogy erős konfrontatív területi politikára legyen szükség a folyamatok korrigálásához. (bruttó területpolitika) 4 Ma a területi elvek integrációja helyett az ágazati projektek hatolnak be a területi tervekbe. Magas szintű integráció helyett alacsony szintű koordináció

Ágazati hatások 4 Mezőgazdaság Multifunkcionális mező-, erdő-, környezet- és tájgazdálkodás; vidékfejlesztés 4 Idegenforgalom Ahogy a területfejlesztésben, a turizmusban is fontos szempont a túlzott területi koncentráltság enyhítése, (másrészt a turizmus választékának bővítése). Fontos, hogy a térbeli széthúzás és kínálati skála széthúzása együtt ne egy duális, térben szegregált mintához vezessen.. 4 Környezetvédelem Minta: 1998-tól kísérlet az ágazati akcióprogramokra (környezeti elvek integrálása a szektorpolitikákba). Gyakorlatilag kudarc. – SKV lassú szemléleti tanulás, minimális érdemi eredmény + Térszennyezés, gazdálkodás a térrel, mint szűkös erőforrással 4 Közlekedés terület-igénybevétel, építési terület, térségi hatás. Belső feltáró hatás vs. külső megközelítés. Belső kapcsolatok léte + a kapcsolatok mintázata

Ágazati hatások 4 Vízgazdálkodás Részvízgyűjtők, vízgyűjtők, helyi mérlegek. A hazai csapadék szerepe, átgondolt gazdálkodás a térségi vizekkel. 4 Energiaellátás Ellátási viszonyok, diverzifikáció lehetősége. Termelőhely, munkaalkalom, válságiparág. Kiterjedt szénmezők, bányavidékek, de nem érintik a Közép-Magyarországi és a Nyugat- Magyarországi régiót. (A múlt visszaüt)

Fejlesztés és rendezés 4 Rendezés: egy időkeresztmetszetre vonatkozóan biztosítani a térség egyszeres lefedését, megfelelő használatát. 4 Fejlesztés: Adott létesítmények és tevékenységek időbeli pályája, perspektívikus lefutása. 4 Ugyanannak a térbeli-időbeli folyamatnak kétféle metszetéről van szó.

TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának megalapozására (1) A térbeli tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozása az ágazati tervezéshez Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, 2010 március 9. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !