Az új gazdaságpolitika körvonalai Dr. Mellár Tamás egyetemi tanár, kutatási igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Zöld válságkezelés és gazdaságélénkítés Környezetgazdászok javaslatai (Szeged, Vándorgyűlés, 2010 okt.1.)
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Göd Város 2011 évi költségvetésének elemzése és alternatívái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Toma Pál Budapest, március 28.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Ismétlés, rendszerezés
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Kicsit felelőtlen, kicsit vakmerő, de a miénk….
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Jövő évi költségvetés, válságkezelés, a növekedés megalapozása szeptember 26. Dr. Katona Tamás államtitkár Pénzügyminisztérium.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs c. egyetemi docens Ernst & Young igazgató
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
MTA-MEH projekt Vértes András
A tőzsde idén megduplázta tavalyi profitját!. „Kölcsönvett” lendület Mennyibe kerül a magyar társadalomnak a Gyurcsány-kormány első 100 napja.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Költségvetés.
Előadás másolata:

Az új gazdaságpolitika körvonalai Dr. Mellár Tamás egyetemi tanár, kutatási igazgató

Miért kell új gazdaságpolitika? Mert a régi megbukott, ezt bizonyítja az elmúlt nyolc esztendő katasztrofális eredménye –Alacsony a potenciális növekedési ütem –Magas az államadósság –Magas a munkanélküliség –Külső/belső egyensúlyvesztés Továbbra sem tudtunk felzárkózni a fejlett országok táborába: az egy főre jutó GDP alapján stagnálunk Mert az elhúzódó világgazdasági válság új válaszokat igényel a régi kérdésekre

Követelmények az új gazdaságpolitikával szemben Tartsa be az egyensúlyi követelményeket, de ne legyen restriktív-jellegű Biztosítsa a növekedés feltételeit, állítsa növekedési pályára a gazdaságot Számolja fel a duális gazdaságot, legyen modernizációs jellegű Oldja a területi feszültségeket, gondoskodjon a vidék gazdasági felzárkóztatásáról Csökkentse a jelentős jövedelem- különbségeket, erősítse meg a középosztályt

A 29 pontos intézkedéscsomag Gazdaságpolitikai szempontból fontos intézkedések: –A TÁSA csökkentése 19%-ról 10%-ra 500 millió Ft nyereség alatt –A 16%-os egykulcsos SZJA bevezetése –A 200 milliárd Ft-os bankadó –120 milliárd Ft kivonása az államapparátusból Bürokrácia-csökkentő intézkedések –kis adók megszüntetése, engedélyek számának csökkentése Közérzetjavító intézkedések: –a pálinkafőzés liberalizálása, –2 milliós bérplafon a közszférában

A nyereségadó csökkentése 19%-ról 10%-ra Hatása a költségvetésre az idén: - 70 milliárd Ft mínusz - A továbbiakban évenként milliárd kiesés Kérdés az ösztönző hatás a következő évekre: - évi 0,1-0,4%-os GDP növekedés Csak évek múlva térülhet meg az adócsökkentés a költségvetésben - De jelentősek a közvetett, externális hatások

Egykulcsos SZJA A versenyképesség javítása miatt indokolt a bevezetése Jelentős költségvetési kiesés, mert a 21%-os effektív helyett csak 16%-os adókulcs lesz Szociálisan igazságtalan, még akkor is, ha lesz benne családi kompenzáció - Ezért egy vagyonadó bevezetése kívánatos lenne a magasabb vagyonkategóriáknál További kérdések: - Milyen ütemben fog történni a kedvezmények kivezetése? - Lesz-e bérkompenzáció? - Hogyan fedezik a bevételkiesést?

A bankadó hatása A Költségvetési Tanács becslése: 50 milliárdos GDP-csökkenés, 80 milliárd áthárítása a lakosságra Mindkettő eltúlzott becslés, reálisabb milliárdos negatív hatásokkal számolni Fogadtatása vegyes volt, negatív következményei csak jövőre jelentkeznek, a kormánynak erre fel kellene készülnie A jövőben csökkenteni kellene nagyságát és kiterjeszteni minden monopol-helyzetre

A évi költségvetés alakulása Adóbevételkiesés a 3,8%-os hiány-tervhez képest: -400 mrd Ft Ebből: Tása -280 milliárd, Szja -70 milliárd A 29 pont költségvetési hatása: +100 mrd Ft Tása -70 mrd Ft, bankadó:+170 mrd Ft Egyéb tételek és zárolásak: 200 mrd Ft Magánpénztár, kamatkiadások: +110 mrd Ft zárolások: +120 mrd Ft, árvíz: -30 mrd Ft Éves tartaléknak kell fedeznie a fennmaradó 100 mrd Ft-ot és a többi hiányt (önkormányzatok 160 mrd Ft) 4%±0,2

A évi költségvetés Adócsökkentés nélkül automatikusan megvalósulhatna a 3% alatti hiánycél Két forgatókönyv a 16%-os SZJA-ra mrd Ft költségvetési kiesés (részleges bevezetés) mrd Ft kiesés (teljes átállás) Mozgástér és lehetséges források: - magánnyugdíjpénztárak (három lehetőség) - támogatások és adókedvezmények ( mrd Ft-os forrás) - államigazgatási reform (önkormányzatok, állam- apparátus)

Az Új Széchenyi Terv A régi Széchenyi Terv sikere komoly igéretet jelent Az ÚSZT gondolati és működési keret - A mechanizmusok, kölcsönhatások még kidolgozatlanok A hét fő irány jó, bár nem homogén - keverednek benne az ágazati és funkcionális elemek (de hiányzik pl. az informatika) Sok múlik a pályázati rendszeren és a mozgósítható források nagyságán

Mire lenne még szükség? (1) Egy fenntartható növekedési pálya definiálására, amely: –Felvázolná, hogy miként csökken az újraelosztási arány 10%-ponttal –Megmutatná, hogyan zárul a kibocsátási rés –Miként csökken az adósság/GDP hányados 60%-ra Egy vidékfejlesztési programra, amely: –komplex módon mutatná be a gazdaság, a társadalom és a közigazgatás új együttműködését –Új húzóágazatokat jelölne ki (élelmiszer-, energia- gazdaság, falusi turizmus)

Mire lenne még szükség? (2) Egy modernizációs programra, amely: –tartalmazná a nagy elosztási rendszerek reformját (oktatás, egészségügy, nyugdíj-rendszer) és a közigazgatási reformot –Megfogalmazná az új monetáris és fiskális politika alapelveit (mert a régiek a válság időszakában láthatóan nem jól működtek) És végül annak felismerésére, hogy kivételesen kedvező a nemzetközi és a politikai helyzet.

A potenciális növekedés alakulása

A kibocsátási rés alakulása

Az egy főre jutó GDP növekedése a visegrádi országokban

A kiadási főösszeg alakulása

A kibocsátási rés záródása

Az adósságráta csökkentése