Dr. Botos Katalin professzor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

Az 1956-os forradalom.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
A NATO és a Varsói Szerződés
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
IS HUNGARY REALLY DIFFERENT? Dr. Botos Katalin után:Terelőúton, vagy tévúton? A kommunista hatalomátvétel után az ország nem terelőútra, hanem tévútra.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A es válságok keresztény szemmel
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Az Európai Unió és Magyarország
HIDEGHÁBORÚ-II..
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Honnan hová? A magyar gazdaság 2006 előtt és után Varga Mihály szeptember szeptember 28.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Földünk a második világháború után
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A fejlődő országok a világgazdaságban
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Latin-Amerika – egy (újra)felfedezendő terület
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A magyar gazdaság várható helyzete
Politikai és szociálgeográfia I.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Ellenforradalom és konszolidáció
Reform és visszalépés Készítették:
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
Politikai tevékenységének bemutatása
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Piacliberalizáció Magyarországon
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az Európai Unió.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
A Kádár-rendszer válsága és a rendszerváltás. A párt és a társadalom  Társadalom és a hatalom közötti alku  ’80-as évek közepe  kezd bomlani  Hogyan.
MEGJEGYZÉ S: A dián látható kép kicseréléséhez jelölje ki és törölje a képet. Ezután a helyőrző Képek ikonjára kattintva szúrja be a kívánt képet. AZ 1956-OS.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A kommunista diktatúrák
Kiútkeresés a válságból között
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Európán kívüli világ.
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Dr. Botos Katalin professzor Rendszerváltozások Dr. Botos Katalin professzor

A perifériáról a perifériára 1945-:56 (11év) A KÁDÁR-KORSZAK, (33 év) A RENDSZERVÁLTÁSTÓL NAPJAINKIG (20 év)

I. 1945-:56 (11év) KIFOSZTOTT, „FELSZABADÍTOTT” ORSZÁG, TÉTOVA POLGÁRI DEMOKRÁCIA, ÓRIÁSI INFLÁCIÓ, FORINTSTABILIZÁLÁS, 1949 ÚJ ALKOTMÁNY, PROLETÁRDIKTATÚRA, ÁLLAMOSÍTÁS, BEGYŰJTÉSI RENDSZER, TSZ-ESÍTÉS, BELSŐ TERROR---KÉSZÜLÜNK A HÁBORÚRA...

1953-55 „ÉS RÁNKSZAKADT A BÉKE...!” SZTALIN HALÁLA, MALENKOV HATALOMBA, NAGY IMRE HATALOMBA, RÁKOSÍ FŐTITKÁRBÓL LEFOKOZVA: I. TITKÁRRÁ

NAGY IMRE INTÉZKEDÉSEI:TERROR ENYHÍTÉSE /RECSK/ , PÉTER GÁBORT ÉLETFOGYTIGLANRA ÍTÉLIK, BESZOLGÁLTATÁSI RENDSZER ENYHÍTÉSE, KULÁKLISTA ELTÖRLÉSE, ERŐSZAKOS TSZ-ESÍTÉS MEGSZÜNTETÉSE, HÁZTÁJI 1 HOLD IS LEHET, MEZŐGAZDASÁGNAK TÖBB BERUHÁZÁS, BÉRKORREKCIÓK

DE : ELADÓSODÁS, RÁKOSI MEGFÚRJA NAGY IMRÉT KÜLPOLITIKAI HÁTTÉR:BERIJÁT KIVÉGZIK,MALENKOV BUKIK, NAGY IMRÉT KIZÁRJÁK A PÁRTBÓL, HEGEDÜS ANDRÁS LESZ A MINISZTERELNÖK RÁKOSI ÚJRA FŐTITKÁR.

KÜLPOLITIKAI HÁTTÉR: 1955 OSZTRÁK KIVONULÁS, NSZK FELVÉTELE A NATO-BA, VARSÓI SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSA1955 DECEMBERÉBEN ENSZ-TAGGÁ VÁLIK MAGYARORSZÁG IS!

1956 KÜLPOLITIKAI HÁTTÉR: A XX . KONGRESSZUS, POZNANI ESEMÉNYEK, RAJK ÚJRATEMETÉSE, LENGYELEKKEL SZOLIDARITÁS

MIT AKARUNK: POLITIKA: SEMLEGES, FÜGGETLEN SZABAD, DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁGOT! EMBERSÉGES SZOCIALIZMUST! GAZDASÁG:CSAK HARMADIK HELYEN VAN!(FARKASOK DALA) JUGOSZLÁV MODEL VARSÓI SZERZŐDÉS FELMONDÁSA; A FORRADALOM ELBUKIK. DE: LÉTREJÖN KÖZGAZDASÁGI REFORMBIZOTTSÁG! KÜLPOLITIKAI HÁTTÉR: A SZUEZI VÁLSÁG. USA CSERBEN BENNÜNKET (DULLES) HAGY MIÉRT? USA-BAN VÁLASZTÁSOK, A SZU ATOMHATALOM...

II. 1957-1963 A KÁDÁRI KONSZOLIDÁCIÓ BOT ÉS RÉPA TERROR 1957-BEN KIVÉGZÉSEK, NAGY IMRÉÉK HALÁLA. (MÉG HAJNAU SE ENNYIT...) A REFORMBIZOTTSÁG TEVÉKENYKEDIK, DE CSAK SZERÉNY EREDMÉNYEK KÜLPOLITIKAI HÁTTÉR. A SZU ELŐNYE AZ ŰRKUTATÁSBAN EGYRE NŐ!

1962 :EMBER A Z ŰRBEN! CASTRO, RAKÉTAVÁLSÁG, FORRÓ DRÓT. KÉTPÓLUSÚ A HATALOM LEVESZIK A NAPIRENDRŐL AZ ENSZ-BEN A „MAGYAR KÉRDÉST”...(BANG JENSEN HALÁLA) 1962 NYERS-MAROSÁN CSERE. 1963 VARGA ISTVÁN MEGHAL. AMNESZTIA AZ 56-OSOKNAK (NEM MINDENKINEK...)

1963-1972 RACIONALIZÁLÁS KÍSÉRLETE BELFÖLDÖN TRÖSZTÖSÍTÉSSEL, KGST –BEN A SAJÁT ÁRBÁZISSAL, MULTILATERÁLIS ELSZÁMOLÁSSALSZAKOSÍTÁSSAL: NINCS IGAZI EREDMÉNY.1966.67-MEGINDUL A NYERS FÉLE REFORM, 1968-BAN ELFOGADJÁK, D E: KÜLPOLITIKAI HELYZET: CSEHSZLOVÁKIAI BEVONULÁS 1972: REFORM VISSZARENDEZŐDÉSE: INDIREKTEN DIREKT IRÁNYÍTÁS

1973-1979 A HETVENES ÉVEK A SEMMIBE NÉZNEK... .

VILÁGGAZDASÁGI HÁTTÉR: DOLLÁRLEÉRTÉKELÉS,OLAJÁRROBBANÁS, 1979-BEN REAGAN HATALOMBA KERÜL, MEGINDUL A KAMATHÁBORÚ

ITTHON: SOKAN IRÍGYELNEK A TÁBORBÓL. MIÉRT? MERT VAN ÉLELMISZER, ÉS EGY BIZONYOS FOKÚ SZERÉNY JÓLÉT. AZ EMBEREK „LÁBUKKAL SZAVAZNAK” „KUTYÁK DALA” AGRÁRIUM STRATÉGIAI ÁG. KIALAKUL A KISÜZEM-NAGYÜZEM EGYÜTTMŰKÖDÉS, KÜLKERESKEDELEMBEN IS VÁLLALATI ÉRDEKELTSÉG, DE CSAK FORINTBAN. „MEGÁLLÍTJUK HATÁRON AZ INFLÁCIÓT”: FELÉRTÉKELÉS. DOLLÁR RUBEL KONVERZIÓ LESZ! MAGYARORSZÁG NEM ALKALMAZKODIK A VÁLTOZOTT KÜLPIACI HELYZETHEZ; TRAGIKUSAN ELADÓSODIK.

1981 NINCS TOVÁBB, BELÉPÜNK AZ IMF-BE FELEMÁS GAZDASÁGPOLITIKA, STAGNÁLUNK. GMK-K VGMK-K, INTÉZMÉNYI REFORMOK REFORMKOMMUNISTÁK ERŐSÖDNEK. ELADÓSODÁS ÚJBÓL CSÚCSON! ÁTADJÁK A HATALMAT: KEREKASZTAL-TÁRGYALÁSOK MEGINDUL A SPONTÁN PRIVATIZÁCIÓ!

III 1990-2010 VISSZA A PIACGAZDASÁGBA! Miért lett hátrány, ami előny volt? (Az eladósodást MOST kell megfizetni) Miért nem vágtunk bele a szociális piacgazdaság építésébe? (Mert a szocialista szóból elegünk volt. Elhitte az elit és elhitette mással, hogy a piac mindent megold) Hogyan vesztettük el előnyünket a többi szocialista ország előtt? Mit jelent az, hogy Déva vára lettünk, Kőmíves Kelemenékkel?( Össze –vissza rángatott koncepciók, helyben-járás)

1990-1994 VILÁGGAZDASÁGI HÁTTÉR: WASHINGTONI KONSZENZUS, A MAASTRICHTI SZERZŐDÉS AZ EU-BAN. REFORM KÍNÁBAN. ANTALL-KORMÁNY: AZ IMF NYOMÁSA ALATT. LIBERALIZÁCIÓ, RESTRIKCIÓ, PRIVATIZÁCIÓ ( ÁTGONDOLATLAN) BANKKONSZOLIDÁCIÓ BANKTÖRVÉNYEK. MEZŐGAZDASÁG SZÉTESIK. JELENTKEZÜNK AZ EU-BA SZOCIÁLIS PIACGAZDASÁG GYENGE KÍSÉRLETE-INTÉZMÉNYEK NÉLKÜL

1994-98 SZOCIÁLIS KEZDÉS UTÁN FUNDAMENTALISTA LIBERÁLIS GYAKORLAT. MASSZÍV PRIVATIZÁLÁS, INFRASTRUKTÚRÁT IS (SÚLYOS HIBA) ÖRÖKLÖTT ADÓSSÁGOK TELJES VISSZAFIZETÉSE (EZ IS) TOVÁBBI DEFICITEK (EZ IS). EXPORTORIENTÁLT GAZDASÁGPOLITIKA: A GAZDASÁG KETTÉSZAKAD

1998-2002 AZ ÚJ KORMÁNY A BELSŐ GAZDASÁGRA ALAPOZ ERŐSEN.(EZ STRATÉGIAI VÁLTÁS!) KOMOLY NÖVEKEDÉS, AZ ALAPVETŐEN LIBERÁLIS POLITIKA MELLETT. CSALÁDTÁMOGATÁS, MUNKAHELY-TEREMTÉS. D E: AZ ELADÓSODÁS ABSZOLÚT ÖSSZEGBEN TOVÁBB NŐ, VISZONT A GDP NÖVEKEDÉSE MIATT RELATÍVE CSÖKKEN! FELMONDJUK AZ IMF-STAND-BY HITELT! KONVERTIBILISSÉ VÁLIK 2001-BEN (KICSIT KORÁN) A FORINT, (AZ EURO-CSATLAKOZÁS UI. REÁLISNAK TŰNIK!) VILÁGGAZDASÁGI HÁTTÉR: 1999-BEN EURO BEVEZETÉSE, 2001. SZEPT. 11.... KÍNA EXPANZIÓJA

2002-2010 VILÁGGAZDASÁGI HÁTTÉR: CSATLAKOZÁS AZ EU-HOZ (PARADIGMÁT VÁLT! MÉLYÍTÉS HELYETT BŐVÍTÉS...) USA ELADÓSODIK, KÍNA FINANSZÍROZZA! BELGAZDASÁG: SZOCIÁLIS IGÉRETEKKEL INDULÓ POLITIKA, (JÓLÉTI RENDSZERVÁLTÁS) AMELY RÖVIDESEN ÁTFORDUL AZ ELLENKEZŐJÉBE. KONVERGENCIA PROGRAMOK, , STATISZTIKAI KOZMETIKÁZÁSOK,HITELES-SÉGVESZTÉS, FOKOZÓDÓ DEVIZA-ELADÓSODÁS, ERŐLTETETT PRIVATIZÁCIÓ KUDARCOS NAGYBERUHÁZÁSOK, SZÁZMILLIÁRDOS PAZARLÁSOK, KORRUPCIÓ TERJEDÉSE---HELYBENJÁRÁS

2008-2009 VILÁGGAZDASÁGI HELYZET:KITÖR A NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI VÁLSÁG. ITTHON PÉNZÜGYI CSŐD FENYEGET . AZ ELADÓSODOTTSÁG NAGYOBB, MINT A RENDSZERVÁLTÁSNÁL, DE VAGYONI FEDEZETE MÁR NINCS! NINCS MÁS ÚT: KÉRJÜK AZ IMF TÁMOGATÁSÁT! (ÉS AZ EU-ÉT...) KÉNYSZERZUBBONY:A NEMZETKÖZI SZERVEZET DIKTÁL. A VERSENYKÉPESSÉGHEZ CSÖKKENTENI KELL A VÁLLALATI TERHEKET, TB-REFORM- AJÖVŐ SZÁMLÁJÁRA! PEDIG: BÉREK: AZ EU EGY-NEGYEDE!

2010 HOSSZÚ TÁVÚ KONCEPCIÓ KELL!!! ÉS TISZTA KÖZÉLET. CSAK AKKOR KÉRHETÜNK A TÁRSADALOMTÓL TOVÁBBI ÁLDOZATOKAT!!

Végszó: Tévúton jártunk, kétszer is. 1949-1989-ig, nem terelőút volt, hanem tévút De tévút volt 1990 után a fundamentalista piacba vetett hit is. Újból neki kell fogni a szociális piacgazdaság építésének, mert a Washingtoni Konszenzus is megbukott!! De: a globalizmusban semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban. Meg kell találni a megfelelő módszereket. Ez a feladat! És nem is kevés...