Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkával a segélyezés ellen
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Célterület kód: Keretösszeg: forint  Támogatási összeg: – forint  Pályázók köre: - Önkormányzat-100 % intenzitás.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Pécs május 13. Erdészeti biomassza használat és a jövő alternatív tüzelőanyagai - jelen helyzet, lehetőségek, veszélyek - dr. Német Béla, Csete Sándor,
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. Moha, október. 151 / 8 Természetes megoldások európai színvonalon Energiaültetvények egy lehetséges finanszírozási.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
- Megújuló energiák felhasználásának elterjesztése - kiemelten a napenergia közösségi felhasználásának széles körű népszerűsítése és alkalmazása - az.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Megújuló energia és zöldberuházás a Mezőföldön Mezőföldi összefogás a fenntartható fejlődés jegyében

A történet Egyszer volt, hol nem volt…. Egyszer volt, hol nem volt…. NEM: ez a történet arról szól, hogy mi LESZ, illetve mi lehet abból, ha ötletgazdák találkoznak és a nagy ötletek megvalósításra kerülnek. NEM: ez a történet arról szól, hogy mi LESZ, illetve mi lehet abból, ha ötletgazdák találkoznak és a nagy ötletek megvalósításra kerülnek.

A történet szereplői Környezet a Barátom az Élhető Vidékért Közhasznú Egyesület – az ötlet Környezet a Barátom az Élhető Vidékért Közhasznú Egyesület – az ötlet MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLET – a közvetítő MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLET – a közvetítő Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata – a hely és egy másik ötlet Mezőszentgyörgy Község Önkormányzata – a hely és egy másik ötlet

KÖ-BA KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Az egyesület 2010-ben alakult, székhelye Szentkirályszabadja Az egyesület 2010-ben alakult, székhelye Szentkirályszabadja Az Egyesület célja, hogy a vidéki élet élhetővé tételének elősegítése, az ökológiai értékek szempontjai szerint a környezetvédelem érvényesítése, a környezetterhelés csökkentése mellett, munkahelyek teremtése. Az alternatív energiahordozókra alapozott helyi ipar, helyi gazdálkodás elősegítése, programok ismertetése, bemutatóüzemek létesítése, elméleti és gyakorlati oktatás révén az életminőség javításának elérése a programjuk alapja. Az Egyesület célja, hogy a vidéki élet élhetővé tételének elősegítése, az ökológiai értékek szempontjai szerint a környezetvédelem érvényesítése, a környezetterhelés csökkentése mellett, munkahelyek teremtése. Az alternatív energiahordozókra alapozott helyi ipar, helyi gazdálkodás elősegítése, programok ismertetése, bemutatóüzemek létesítése, elméleti és gyakorlati oktatás révén az életminőség javításának elérése a programjuk alapja.

MEZŐFÖLD HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLT Egy HACS, amelynek helyi vidékfejlesztési stratégiájában szerepel a megújuló energiák alkalmazásának támogatása. Egy HACS, amelynek helyi vidékfejlesztési stratégiájában szerepel a megújuló energiák alkalmazásának támogatása.

Néhány adat Mezőszentgyörgyről Mezőszentgyörgy egy 1452 fő lakosú település Fejér megyében a Balatontól 8 km-e Mezőszentgyörgy egy 1452 fő lakosú település Fejér megyében a Balatontól 8 km-e Az Enyingi kistérséghez tartozik Az Enyingi kistérséghez tartozik Munkanélküliség szempontjából hátrányos helyzetű Munkanélküliség szempontjából hátrányos helyzetű A település kormegoszlása jobb, mint az országos átlag. A település kormegoszlása jobb, mint az országos átlag.

Önkormányzati ötlet előzménye Közoktatási intézmények felújítása, bővítése – KDOP-5.1.1/2F-2f számú projekt fenntarthatósági tanulmánya: Közoktatási intézmények felújítása, bővítése – KDOP-5.1.1/2F-2f számú projekt fenntarthatósági tanulmánya: A megvalósult projekt fenntarthatóságában nagy szerepet kap a megújuló energia alkalmazása. A megvalósult projekt fenntarthatóságában nagy szerepet kap a megújuló energia alkalmazása.

A közoktatási intézmények fejlesztésének kapcsán merült fel a megújuló energiák alkalmazása: A közoktatási intézmények fejlesztésének kapcsán merült fel a megújuló energiák alkalmazása: 1. lépés: HMV-re napkollektorok kerültek fel a általános iskola tetejére 1. lépés: HMV-re napkollektorok kerültek fel a általános iskola tetejére 2. lépés: esővízhasznosító rendszer került beépítésre az általános iskolánál 2. lépés: esővízhasznosító rendszer került beépítésre az általános iskolánál Felmerült az igény a fűtési rendszer megújuló energiával való működtetésére: elkezdtük keresni a megoldást. Felmerült az igény a fűtési rendszer megújuló energiával való működtetésére: elkezdtük keresni a megoldást.

Lehetséges megoldás: faaprítékos fűtési rendszer kiépítése: ENERGIAÜLTETVÉNY Lehetséges megoldás: faaprítékos fűtési rendszer kiépítése: ENERGIAÜLTETVÉNY Az energiaültetvény olyan mezőgazdasági nagyságrendben telepített növénykultúra, mely telepítésének elsődleges célja a biomassza-termelés és az energetikai felhasználás. (Wikipédia) Az energiaültetvény olyan mezőgazdasági nagyságrendben telepített növénykultúra, mely telepítésének elsődleges célja a biomassza-termelés és az energetikai felhasználás. (Wikipédia)mezőgazdaságibiomasszaenergetikaimezőgazdaságibiomasszaenergetikai Talajmintavétel – alkalmas-e a terület a telepítésre? Talajmintavétel – alkalmas-e a terület a telepítésre? Mintaegyedek telepítése – milyen hozamot érnek el az energiafák? Mintaegyedek telepítése – milyen hozamot érnek el az energiafák?

A fás szárú energiaültetvények termelési költségében meghatározó szerepe van a telepítésnek és a telepítés évében szükséges ápolásnak. Az ültetvények tipikusan két évenként arathatók, legalább 5-6 aratási ciklus az élettartamuk. A jelenlegi árak mellett már 6 atro tonna/hektár/év hozam mellett is gazdaságos egy ültetvény, az energiaültetvényekhez kifejlesztett fajtákkal 10 atro tonna/hektár/év feletti hozam is elérhető. A fás szárú energiaültetvények termelési költségében meghatározó szerepe van a telepítésnek és a telepítés évében szükséges ápolásnak. Az ültetvények tipikusan két évenként arathatók, legalább 5-6 aratási ciklus az élettartamuk. A jelenlegi árak mellett már 6 atro tonna/hektár/év hozam mellett is gazdaságos egy ültetvény, az energiaültetvényekhez kifejlesztett fajtákkal 10 atro tonna/hektár/év feletti hozam is elérhető.

A képviselő-testület meghatározta a fejlesztési irányt: A képviselő-testület meghatározta a fejlesztési irányt: Az önkormányzat rendelkezik olyan mezőgazdasági termőterülettel, amely alkalmas energiaültetvény telepítésére – a tüzelőanyag megtermelhető. Az önkormányzat rendelkezik olyan mezőgazdasági termőterülettel, amely alkalmas energiaültetvény telepítésére – a tüzelőanyag megtermelhető. A fűtési rendszer átalakítását ÚMFT _ KEOP pályázat igénybevétel kell megvalósítani. A fűtési rendszer átalakítását ÚMFT _ KEOP pályázat igénybevétel kell megvalósítani.

A találkozás A találkozás Az MHKE munkaszervezet vezetőjét megkereste a KÖ-BA elnöke egy bemutatótelep ötletével, valamint azzal a szándékkal, hogy az ötlet megvalósításához az MHKE együttműködésével alkalmas helyszínt találjon. Az MHKE munkaszervezet vezetőjét megkereste a KÖ-BA elnöke egy bemutatótelep ötletével, valamint azzal a szándékkal, hogy az ötlet megvalósításához az MHKE együttműködésével alkalmas helyszínt találjon. Önkormányzatunk fejlesztési terve ismert az MHKE előtt – létrejött az első találkozó. Önkormányzatunk fejlesztési terve ismert az MHKE előtt – létrejött az első találkozó.

CÉLOK TALÁLKOZÁSA A KÖ-BA Célja: Olyan létesítmény létrehozása, ahol példa értékkel be tudjuk mutatni működés közben az alternatív energiaforrásokat, az alapanyag termeléstől a feldolgozáson keresztül a berendezések telepítésével és üzemeltetésével teljes körben. A KÖ-BA Célja: Olyan létesítmény létrehozása, ahol példa értékkel be tudjuk mutatni működés közben az alternatív energiaforrásokat, az alapanyag termeléstől a feldolgozáson keresztül a berendezések telepítésével és üzemeltetésével teljes körben. MHKE célja: a megújuló energiák népszerűsítése a HACS területén MHKE célja: a megújuló energiák népszerűsítése a HACS területén Az önkormányzat célja: fenntarthatóság megújuló energiával. Az önkormányzat célja: fenntarthatóság megújuló energiával.

Az Egyesület elképzelése az volt, hogy a pellet előállítást, valamint a pellettel működő fűtési rendszert mutatná be ez a mintatelep, melyhez az önkormányzat területet bocsát az egyesület rendelkezésére. Az Egyesület elképzelése az volt, hogy a pellet előállítást, valamint a pellettel működő fűtési rendszert mutatná be ez a mintatelep, melyhez az önkormányzat területet bocsát az egyesület rendelkezésére. Ötlet: mutassuk be mindkét fűtési rendszert! Ötlet: mutassuk be mindkét fűtési rendszert! Az elképzelések találkoztak - elvi megállapodás született egy héten belül – a bemutató üzem megvalósulhat – együttműködés az MHKE-vel és a KÖ-BA Egyesülettel, a település megújuló energia projektjének bázisát szolgáltatja a mintatelep. Az elképzelések találkoztak - elvi megállapodás született egy héten belül – a bemutató üzem megvalósulhat – együttműködés az MHKE-vel és a KÖ-BA Egyesülettel, a település megújuló energia projektjének bázisát szolgáltatja a mintatelep.

Az önkormányzat kidolgozta megújuló energiára épülő hosszútávú projektjét melynek elemei: Az önkormányzat kidolgozta megújuló energiára épülő hosszútávú projektjét melynek elemei: 1. Középületekhez alternatív fűtési rendszerek kiépítése. 1. Középületekhez alternatív fűtési rendszerek kiépítése. 2. Minden középület ellátása napkollektorral a HMV előállítása érdekében. 2. Minden középület ellátása napkollektorral a HMV előállítása érdekében. 3. Minden középület tetejére szolárzsindely telepítése elektromos energia előállítására. 3. Minden középület tetejére szolárzsindely telepítése elektromos energia előállítására.

4. lakópark létesítése bérlakás program keretében megújuló energiák alkalmazásával: 4. lakópark létesítése bérlakás program keretében megújuló energiák alkalmazásával: Napkollektor Napkollektor Szolárzsindely Szolárzsindely Faaprítékos fűtési rendszer. Faaprítékos fűtési rendszer. A bemutató telep járulékos hatásai: A bemutató telep járulékos hatásai: Munkahelyteremtés Munkahelyteremtés Megújuló energia népszerűsítése Megújuló energia népszerűsítése A település ismertté válása. A település ismertté válása.

Hosszú távú cél: Hosszú távú cél: Az együttműködők a megújuló energiák alkalmazásával szeretnének példát mutatni a lakosságnak, és mindenkit arra buzdítani, hogy otthonában is tanúsítson környezettudatos magatartást és alkalmazzon megújuló energiaforrásokat. Az együttműködők a megújuló energiák alkalmazásával szeretnének példát mutatni a lakosságnak, és mindenkit arra buzdítani, hogy otthonában is tanúsítson környezettudatos magatartást és alkalmazzon megújuló energiaforrásokat. Munkahelyteremtés és beszállítás lehetősége a mezőgazdasági vállalkozók számára. Munkahelyteremtés és beszállítás lehetősége a mezőgazdasági vállalkozók számára. A település megújulása – az élhető település megvalósítása. A település megújulása – az élhető település megvalósítása.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!