Területi együttműködések a határ mentén 2011.07.19 Baja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az Európai Területi Társulások jóváhagyó hatóságainak 3. találkozója
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
„Két keréken Szatmárban“
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A támogatásra jogosult terület
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyarország- Horvátország IPA CBC Program. Az előzmények A magyar-horvát határszakaszon a projekt-alapú együttműködést az Európai Unió a 2000-es évek.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Európai Uniós pályázati lehetőségek a határmenti együttműködésben Veres Csilla irodavezető április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
INNOAXIS A HATÁR, MINT INNOVÁCIÓS MEGÚJULÁSI TENGELY Fejsztámer Róbert, ICR igazgató Szabadkán, november 16. konferencia.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Új lehetőség - EGTC  Az INTERREG közösségi kezdeményezési programok a közötti programozási időszakban Európai területi együttműködés (ETE)
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
A határtérség.
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Előadás másolata:

Területi együttműködések a határ mentén Baja

 Fontossága  ÚJ célterület  EGTC alapjai  Banat-Triplex Confinium bemutatása  Elnyert pályázataink  Folyamatban lévő pályázataink Területi együttműködések a határ mentén

 A határmenti térségekben élő emberek(szomszédok) megismerése  A helyi történelmi, zenei- kulturális értékek, és néphagyományok megismerése-megértése  A közösségi szféra terén tevékenykedő szakemberek partnerségi kapcsolatainak kiépítése  Az együttműködési terület közös, fenntartható fejlesztéséhez szükséges kulcsfeltételek javítása valamint a társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben  A határok elválasztó jellegének csökkentése, a határon átnyúló infrastruktúrák és együttműködések fejlesztése, ill. a határ menti közösségek kapcsolatainak erősítése Európai területi együttműködés fontossága

 Európai Területi Együttműködés mint új célterület váltja fel a os INTERREG Közösségi Kezdeményezés Programjait a jelenlegi as programperiódusban  „európai területi együttműködés” célkitűzés arra irányul, hogy erősítse a határokon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések útján, a transznacionális együttműködést az integrált területi fejlődéshez vezető, a közösségi prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések révén, valamint az interregionális együttműködést és tapasztalatcserét a megfelelő területi szinten. Európai Területi Együttműködés mint új célterület

 Új lehetőség önkormányzatoknak, régióknak és államnak, hogy határon átnyúló, transznacionális vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre más tagállam ezen szereplőivel és így valósítsák meg közös céljaikat.  Célja a megkülönböztetés-mentesség: a helyi szereplők a határon belül és a határ két oldalán ugyanazon lehetőségekkel bírjanak. Az EGTC az Európai Unió első olyan jogi eszköze, mely jogi személyiséget és - keretet nyújt az európai önkormányzatok és régiók együttműködésére, az uniós támogatások hatékony felhasználására  A csoportosulás legalább két tagállam szereplőit (helyi önkormányzat, regionális hatóság vagy az állam) fogja közös szervezetbe. A székhely szerinti állam joga alkalmazandó a csoportosulás jogviszonyaira. Az EGTC jogi személyiséggel és teljes jogképességgel rendelkezik, önálló jogalanyként léphet fel. A csoportosulás saját költségvetéssel, szervezettel és szerződő képességgel rendelkezik, ingó, ingatlan vagyont szerezhet, bíróság előtt eljárhat. Európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC ) alapjai

 Banat-Triplex Confinium kialakulása (Magyarország- Románia teljeskörű tagsága-Szerbia mint megfigyelő tag)  2008 előkészületek  2009 alakuló ülés  2010 román jóváhagyás  2011 bejegyzés a budapesti Fővárosi Bíróság által Európai területi csoportosulás BTC-EGTC alapjai

BTC-EGTC területi elhelyezkedése Magyarországon

BTC-EGTC területi elhelyezkedése Szerbiában

BTC-EGTC területi elhelyezkedése Romániában

BTC-EGTC területi fedettsége

 HU-SRB 0901/213/013. számú „A helyi közösségek fejlesztési stratégiájának korszerűsítése és a határon átívelő együttes Ágazati Operatív Programok készítése és projektek fejlesztése” című pályázat  A projekt alapvető célja a hátár mind két oldalán egy modern, fejlett és versenyképes gazdasági környezet kialakítása, fenntartható gazdasági növekedés, környezetkímélő gazdasági fejlődés.  Magyarkanizsa meglévő stratégiájának áthangolása EU-s irányelvek alapján  Ágazati operatív programok kidolgozása ( turizmus; megújuló energia források; innováció; feldolgozó ipar( különös hangsúllyal élelmiszer iparra) IPA sikeres pályázataink az EGTC területén I.

 HU-SRB 0901/211/009. számú „A kis- és középvállalkozásokhoz (KKV) fűződő szolgáltatások tartalmi fejlesztése és egy egységes üzletfejlesztési hálózat megalapítása és üzemeltetése” című pályázat  Magyarkanizsa(Szerbia) és Mórahalom partnerséggel  A projekt alapvető célja: határokon átnyúló gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi tevékenységek fejlesztése fenntartható területfejlesztésre irányuló együttes stratégiák révén, és elsősorban a vállalkozói szellem ösztönzése, különösen a kis- és középvállalkozások együttműködése IPA sikeres pályázataink az EGTC területén II.

 HURO/0901/194/251 számú- Tánc és zene határok nélkül c. projekt  Makó, Zsombolya, Nagyszentmiklós partnerségével  A projekt legfőbb célja: A helyi történelmi, zenei kulturális értékek, és néphagyományok bemutatása művészeti programokon keresztül az EGTC területén  Tevékenységei: A határmenti térséget tömörítő polgármesterek Egyeztető fóruma, Nemzetközi néptánc fesztivál rendezése Banat Triplex Confinuim Fesztivál, Kamarakoncertek Sikeres pályázataink az EGTC területén III.

 Jelenleg kettő beadott, elbírálás alatt lévő EGTC pályázat van IPA programban 1. Creating preliminary energy strategies in order to protect the environment at border area - témája: előzetes energetikai koncepciók elkészíttetése (2 X 6 település a határ két oldalán) olyan települések számára, amelyek tagjai az EGTC-nek. A 12 település kiválasztására a projekt kezdetén kerül sor a 74 polgármester közös döntése alapján. 2. Strengthening co-operation and network resources in favor for achieving economic growth - témája: a határmenti települések üzleti kapcsolatainak fellendítése, továbbá 4 település projekt koncepciójának kidolgozása (4 tanulmány) ezt segíti a zsombolyai EGTC iroda felszerelését is és ezáltal támogató, aktivizáló munkája BTC-EGTC önálló folyamatban lévő pályázatai

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Dudás Kószó Katalin Mórahalmi Városfejlesztő Kft. Ügyvezető igazgató