EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt
Advertisements

LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Minőségmenedzsment alapelvek
10. Tétel.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
EEH Európai Ergonómiai Hónap 2011 – Ergonómia – a biztonságos karbantartás kulcsa Magyar Ergonómiai Társaság EEH Európai Ergonómiai Hónap 2011 Október.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előnyök és alkalmazási területek
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Tanuló szervezet.
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkaszervezési ismeretek
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkahelyi egészség és biztonság
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
„Ergonómia a munkával kapcsolatos stressz kezeléséért”
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
A beiskolázás előkészítése
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Európai Ergonómiai Hónap Ergonómia – a biztonságos karbantartás
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
„Ergonómia a munkával kapcsolatos stressz kezeléséért”
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EEH az Ergonómia Európai Hónapja (EME - European Month of Ergonomics ) október Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ez a 2013-as bemutató a 2012-es kampányanyag alapján készült.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Mi az EEH? Mi az EEH? -Az Ergonómia Európai Hónapja (EEH) az európai ergonómia népszerűsítésének éves kampánya. -Az EEH-t az Európai Ergonómiai Társaságok Szövetsége (Federation of European Ergonomics Societies, FEES) kezdeményezi, és a nemzeti ergonómiai társaságok valósítják meg. -Az FEES az Európai Munkavédelmi Ügynökség (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA) hivatalos partnere. -Az EEH 2012 és 2013 az EU-OSHA éves Egészséges Munkahelyek kampányát támogatja. A kampány témája ban: Együtt a kockázatok megelőzéséért! -Az EEH az ergonómiának a kockázat-megelőzésben betöltött szerepére fókuszál, az alábbi témában: Ergonómia a kockázat-megelőzésért.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EU-OSHA kampány EU-OSHA kampány Az EU-OSHA Együtt a kockázatok megelőzéséért! kampány célja a munkahelyi balesetek és megbetegedések magas számának csökkentése az EU-ban. Az éves statisztikák szerint: ember hal meg munkahelyi balesetek következtében ember hal meg foglalkozási megbetegedések következtében - legalább 450 millió munkanap vész el. A kampányról további információk itt találhatók:

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az EU-OSHA kampány aktív együttműködésre szólít fel a vállalatok minden foglalkoztatási csoportja között a kockázatok megelőzésére a munkahelyen. A kampány fő elemei a következők: (1) A vezetők bátorítása arra, hogy irányítsák a biztonságot és az egészséget érintő témákat, hitelesen konzultálva a beosztottjaikkal és a legjobb rendelkezésre álló kockázat megelőzési stratégiák követésével. (2) A dolgozók és képviselőik bátorítása arra, hogy osszák meg ötleteiket és aktívan működjenek együtt vezetőikkel mindenki biztonságának és egészségének növelésében. EU-OSHA kampány

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért EEH EEH Ebben az évben az EEH 2013 célja az ergonómia szerepének bemutatása a kockázat-megelőzésben. -A kampány második évében az EEH célja a gyakorlati megoldások, pl. kutatási-fejlesztési projektek, esettanulmányok, módszerek stb., bemutatása. -Az EEH célja, hogy bátorítsa a párbeszédet és az együttműködést az ergonómiai szakértők, biztonsági szakemberek, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági hatóságok, valamint a vállalati személyzet között, annak érdekében, hogy vegyék figyelembe az ergonómiai ismerteket és módszereket a kockázat-megelőzésben. -Ez a fóliasor használható előadásokhoz, oktatási eseményekhez, szemináriumokhoz vagy olyan publikációkhoz, amelyek az EEH üzenetét terjesztik a FEES nemzeti tag társaságai által.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Mi az ergonómia? Mi az ergonómia? -Az ergonómia ismereteket és készségeket nyújt ahhoz, hogy a környezetet, a berendezéseket és a tevékenységeket az emberhez illeszthessük 1. -A kettős cél egyaránt javítani az emberek jólétét és fokozni a rendszerek termelékenységét. -Az ergonómia gyakorlati alkalmazásához az alábbi részterületeket azonosították: - fizikai ergonómia – pl. testhelyzetek és mozgások, fizikai munkaterhelés, kézi anyagmozgatás, munkahely tervezés, - kognitív ergonómia – pl. információ-feldolgozás, mentális munkaterhelés, ember-számítógép interfész, az információ átadás alkalmazásai, - szervezeti ergonómia – pl. a munkaszervezet figyelembe vétele, munkafolyamatok és munkaidő, a munkatevékenység fejlesztései. Az ergonómia a jó munkakörnyezet megteremtésének, és egyben a munkahelyi kockázatok megelőzésének központi tudományága is! 1 A Nemzetközi Ergonómiai Szövetség (International Ergonomics Association, IEA - ) ergonómia meghatározását lásd:

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia: emberi adottságok és az emberi tevékenység a tervezésben Ergonómia: emberi adottságok és az emberi tevékenység a tervezésben Az ergonómia az emberi munkatevékenységre és az emberi adottságokra koncentrál – hiteles megelőzési megközelítést tud nyújtani a környezetünk és berendezéseink tervezéséhez és létesítéséhez. Az ergonómia ideálisan alkalmazható a tervezés és megvalósítás minden szakaszában – ez hozzájárul az ember átfogó és megfelelő figyelembe vételéhez – nem csak a hibák utólagos kijavításához.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia: együttműködés és részvétel Az ergonómia alkalmazása minden résztvevő (menedzsment, tervezők, munkaegészségügyi és munkavédelmi szakemberek, művezetők és munkások) alapos együttműködését jelenti a munkahelyen. A részvételi és együttműködő megközelítést jelenleg szükségesnek tekintjük ahhoz, hogy az emberi tevékenység és a termelés minden vonatkozását számításba vegyük. Ez hasonló az EU-OSHA kampányban alkalmazott megközelítéssel. A részvételi ergonómia régóta központi megközelítés az ergonómusok között. Az ergonómusoknak vannak olyan tapasztalatai, amelyeket hasznosítani lehet az EU-OSHA kampányban.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiával kapcsolatos kockázatok Az olyan munkatevékenység, amelyiket nem jól illesztettek az emberek adottságaihoz sérülésekhez és balesetekhez vezet, pl.: -A fizikai túlterhelés (pl. nehéz munka, emelés) fáradtságot, túlerőltetéses sérüléseket és baleseteket okoz. -Az ismétlődő munka és a rossz testtartás váz-izomrendszeri rendellenességekhez és túlerőltetéses sérülésekhez vezet. -A szellemi túlterhelés pszichológiai stresszt és baleseteket okoz.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért A munkatevékenység felmérésének kritériumai A munkatevékenység felmérésének kritériumai, annak érdekében, hogy fenntartsuk a munkás jólétét, a következők: 1.Az egészség nem romolhat. 2.A feladatjellemzők a munkás méretének, erejének, és mentális képességeinek normális határain belül kell, hogy legyenek, számításba véve a fiziológiai kényszereket (pl. testméretek) és a pszichológiai kényszereket (pl. információfeldolgozás). 3.A feladatok nem támaszthatnak indokolatlan követelményeket a teljes műszak - és ideális esetben a munkával töltött teljes élet - időtartama alatt, figyelembe véve mind a kedvezőtlen tényezők halmozódó hatását (pl. nehéz fizikai terhelés vagy pszichés stressz), mind a munkaképes népesség elöregedését. 4.A feladatnak segítenie kell a szakmai fejlődést, pl. kompetenciák kialakulását. 5. A feladatokat a munkásokkal együttműködve kell megtervezni és kialakítani.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az „ergonómiai kockázatok" a rossz tervezéssel kapcsolatosak A munkahelyi kockázatok jó része a rossz ergonómiai tervezésnek tudható be, pl.: -A munkakörök és feladatok rossz ergonómiai tervezése fiziológiai és pszichológiai stresszhez, elégedetlenséghez és balesetekhez vezet. -A berendezések és azok interfésze emberi hibázásokhoz és súlyos baleseteket eredményezhet. -A fizikai munkakörnyezet (megvilágítási, hő, akusztika) rossz ergonómiai tervezésének különböző negatív hatásai lehetnek, közvetlenül az emberre, és a munkahelyi viselkedésre. Ezért lényeges a termelés és a termelés-technológia tervezését befolyásolni – ezt jó együttműködéssel lehet elérni a vállalat különböző alkalmazotti csoportjai között.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az „ergonómia kockázatok" is folytonos monitorizálást igényelnek A munkahelyen folyamatosan történnek változások - ennélfogva folyamatos ellenőrzésre és fejlesztésre van szükség. -A munkatevékenység és a munkakörnyezet ergonómiai értékelése természetes a munkás számára, akinek a legtöbb tapasztalata van a munkájáról. -Az ergonómiai ellenőrző listákat a munkahelyi ergonómiai értékelésének támogatására és rendszeresítésére kell használni. -Ez gyakran munkaegészségügyi és munkavédelmi szakértők hozzájárulását igényli. -A menedzsment és a tervezés képviselőinek támogatni kell ezeket az értékeléseket és össze kell gyűjteni a tapasztalatokat a szükséges munkahelyi fejlesztésekhez.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiai kockázat-megelőzés mindannyiunk felelőssége Az ergonómiához kapcsolódó kockázat-felmérés különböző szakaszaiban számos szereplő vesz részt, pl.: -A gépek és a gyártó rendszer tervezői. -A rendszerek irányítói – a követelmények felállításával és a szükséges információk és a tervezési célok megadásával. -A munkaberendezések vevői – pl. ergonómiai és használható munkaeszközök és más berendezések beszerzésével. -A menedzsment, amely jó munkafeltételeket követel meg és végig kíséri a rendszerek megvalósítását. -A karbantartó szakemberek, akik biztosítják, hogy a munkahely működjön, és a tervek szerint folytassa a működését. -Az munkaegészségügyi és munkavédelmi személyzet, mint a munkahelyi felmérések szereplője. -A művezetők, akik a napi működést irányítják. -A munkások, akik betartják a biztonsági előírásokat és döntenek arról, hogy hogyan dolgozzanak új helyzetekben.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Részvételi ergonómia – előnyös megközelítés A dolgozók részvételének a tervezésben számos közvetlen és közvetett haszna van: -A felhasználó tapasztalatainak és a tervezői meglátásoknak az egyesítése – a megoldás átfogó követelményeknek tesz eleget: amelyek termeléssel, egészséggel, jóléttel, és biztonsággal kapcsolatosak. -A tervezési folyamat tanulási folyamat mind a tervezők, mind a felhasználók számára. -A dolgozók jobban motiváltak, a rendszer operátoraiként. -A tervezők és vezetők odafigyelnek a használat problémáira. -A rendszer kivitelezése és beindítása kevésbé problematikus. -A folyama simán megy végbe – kevesebb utólagos korrekcióra van szükség. -A potenciális veszélyeket és kockázatokat azonosítják a tervezési folyamatban. -A kockázatok azonosítása és kezelése mindenki számára könnyebb a munkahely változó szituációiban.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért A részvételi ergonómia különböző előfeltételeket igényel A dolgozói részvétel irányítást, erőforrásokat, módszereket és anyagi eszközöket igényel: -A tervezési ülések irányítása (egy lelkes vezető/facilitátor). -Erőforrások a részvételi tervezési ülésekhez (idő, helyszínek). -Szemléltető tervezési módszerek (forgatókönyvek, grafikus feladatleírások, szemléltető rajzok, fotók, videók). -A tervezési probléma megvitatásának módszerei (pl. különböző táblás és csoportos technikák). -A tervek tesztelésének módszerei és eszközei (prototípusok, rögtönzött prototípusok, a meglévő munka elrendezések hasznosítása) Számos szerep és feladat vár a különböző szintű vezetőkre és munkaegészségügyi és munkavédelmi szakemberekre, hogy támogassák a részvételen alapuló tervezési folyamatot, és hogy megszervezzék a tervezési eseményeket.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Részvételi ergonómia – egy érzékeny készség A dolgozók részvétele extra készségeket igényel a lehetséges problémák azonosításához: -a dolgozók hajlamosak a hagyományos megoldások előnyben részesítésre a választásaikban, ha csak nem győzik meg őket az újak előnyeiről, -a dolgozók tapasztalata gyakorlatias – az okok és következmények közötti kapcsolat nem mindig nyilvánvaló a számukra, -a fokozatos hatások kockázata, pl. a zajnak vagy a stressznek vagy egyéb tényezőknek való kitétel, amelyek nem okoznak fájdalmat vagy kényelmetlenséget, és nem nyilvánvalóak a számukra, -a "nem látható" kockázatok, amelyek komplex folyamatok vagy több tényező eredményei, nem nyilvánvalóak számukra. A vezető/facilitátor szerepe a tapasztalatok összegyűjtése, a tervezési probléma tanulmányozása, a részvevők irányítása, és velük együtt egy megegyezéses megoldás kialakítása – ez valóban egy megerőltető és érzékeny készséget igényel.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az ergonómiai irányelvek képezik a kockázat-megelőzés alapját Az együttműködés és a részvétel lényeges, de nem elégséges – az ergonómiai útmutatók szintén fontosak a megfelelő kockázat-megelőzéshez! Az ergonómiai útmutatók szerepelnek az európai ergonómiai (és biztonsági) szabványokban. Az ergonómiai szabványok a Magyar Szabványügyi Testület honlapján elérhetők, pl.:ergonómiai szabványok honlapján - Ergonómiai tervezési alapelvek (pl. EN 614-1, EN és EN ISO 6385). - Elfogadható testtartások és erők (pl. EN-1005-sorozat). - Antropometriai munkahelyi mérés (pl. EN ISO 14738). - Megközelítő nyílások, az egész test és a testrészek számárafor (pl. EN 547-sorozat) - Információ bemutatás (pl. EN 894-sorozat, részek a 9241 sorozatban) - Emberi munkatevékenység az emberi megismerés szempontjából (pl. EN 894-sorozat) -Emberi munkatevékenység a mentális munkaterhelés irányításában (pl. EN ISO sorozat) - Környezeti tényezők (megvilágítás, hőmérséklet stb.) (pl. EN 12464, EN ISO 11399) - Közlekedő utak és lépcsők (pl. EN ISO sorozat)

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Továbblépés: a tervezési és vezetési gyakorlat fejlesztése Az emberi tényező figyelembe vételéhez és jó munkahelyek létrehozásához rendszeresen kell fejleszteni, pl. az alábbiakat: -A termelési rendszer tervezési céljai világosan kell, hogy tartalmazzák az ember szempontjait. -Az együttműködésnek magában kell foglalnia minden olyan csoportot, amely hatással van a munkahelyek ergonómiai minőségére: a terméktervezőktől (gyárthatóság) a termelés tervezők különböző csoportjáig, a vezetőkig, felügyelőkig, a foglalkozási egészségügyi és munkavédelmi szakemberekig és a dolgozókig. -A termelési rendszerre vonatkozó tervezési információ nyitott és elérhető kell, hogy legyen minden érintett csoport számára. -A lényeges ergonómiai ismeretek és útmutatók könnyen elérhetőek kell, hogy legyenek a tervezők számára a tervezési folyamat során. -A tervezési módszereknek - a műszaki leírásokon túl - tartalmazniuk kell az emberi munkatevékenység láthatóvá tételét is. -A munkahely működéséről történő visszacsatolás (pl. a foglalkozási egészségügyi és munkavédelmi személyzet felméréseinek eredményei) el kell, hogy jussanak a felelős tervezőkhöz.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Ergonómia a gyártástervezésben: jó az egészségnek és jó az üzletnek Az ergonómiának a tervezésben történő alkalmazásával a termelési rendszereket és a munkahelyeket egyaránt lehet fejleszteni mind az operátor, mind pedig a szervezet javára: -az operátor jobb megelégedettsége, motivációja és elköteleződése, -kevesebb baleset és betegállományi hiányzás, -kevesebb emberi hibából eredő üzemzavar és termeléskiesés, -jobb minőség, kevesebb figyelmetlen munka, -gördülékeny működés, megfelelő műveletek a megfelelő módon, minimális erőfeszítéssel. -kevesebb igény az utólagos javításokra, a későbbi változtatások kisebb költsége. Az ergonómiának mind az egészségre, mind az üzletre gyakorolt jótékony hatásainak felismerésével a vezetés indokoltan kötelezheti el magát a munkahelyek átfogó fejlesztése iránt 1. 1 Lásd: Jan Dul, Ralph Bruder, Peter Buckle, Pascale Carayon, et al. (2012): A strategy for human factors/ergonomics: developing the discipline and profession, Ergonomics, DOI: / ,

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Az EEH 2013 tapasztalatai -Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 után kérjük, hogy gyűjtsön információkat az EEH-hez kapcsolódó akciókról (események, cikkek, kezdeményezések stb.), amelyekre az Ön országában került sor. -Ezeket az információkat a jövőbeni EEH kampányok javítására használjuk, és a tapasztalatok megosztására az FEES nemzeti társaságaival. -KÉRJÜK, HOGY KÜLDJE EL ezeket az információkat az FEES Communication and Promotion Committee-jéhez, Martti Launis-hoz vagy a Magyar Ergonómiai Társaság címére -A bemutatót Martti Launis állította össze, a magyar változatot dr. Simon Péternek köszönjük.

EEH – Az ergonómia európai hónapja 2012 – Ergonómia a kockázat megelőzésért EEH - Az Ergonómia Európai Hónapja 2013 – Ergonómia a kockázat-megelőzésért Köszönjük! Együtt a kockázatok megelőzéséért – ergonómusok együtt a munkaegészségügyi és munkavédelmi specialistákkal és a munkahelyeken dolgozókkal! Mutassuk meg az ERGONÓMIA lehetőségeit a kockázat- megelőzésben! Köszönjük érdeklődését! FEES-kampány az Ergonómia Európai Hónapjáért, annak érdekében, hogy támogassa az ergonómiát Európában FEES – Federation of European Ergonomics Societies: Magyar Ergonómiai Társaság: met.ergonomiavilaga.humet.ergonomiavilaga.hu