Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Evőverseny. Egyszer a bárban… DE finom ez a rántott hal Na végre megvagy Petike Főnök,ez itt nem nekünk, D.M.E.M.K-s macskáknak való hely, ebből baj.
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban
Fogalmak  Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
Közelben: HÉV végállomás 5 percre van, 13 perc Hévvel a Boráros tér, ami hétköznap: l 0 percenként, hétvégén kb.: 15 percenként közlekedik. Spar áruház.
Az Internet elterjedése Lakossági felhasználás. Internet terjedése.
A Palló Információs rendszer Internetes rendszer: Indulás: január Fejlesztők: Budapesti Művelődési Központ Támogató:
2; Rakd össze! kalap pár villa ács bor te kerék só kör mos
Komi-permják CD-lemezek (zenei) • Népdalokat tartalmazó lemezek • Saját, modern szerzeményeket tartalmazó lemezek • Fordításokat tartalmazó lemezek.
Magyar gyorsíró billentyűzet
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Számítástechnikai rendszerek bérleti konstrukciója.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A Vocatude program telepítése
 Az egyetemi évek alatt a legcélszerűbb külföldön élni egy darabig > támogatott, legkevesebb függőség itthon  Kalandvágy, önállóság, nyelvi akadályok.
Finnugor szuffikszumok kperm.Budapest-ün Inessiv *-n magyarBudapest-en kperm. ki-üt birtokos személyjel (E/2.) *-t magyarkez-ed kperm.njolj-öt sorszámnévképző.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A 9.B osztály Az osztály (eddigi) említésre méltó jelenetei. Sajnos az avatóról van még csak képünk, de majd később csinálunk. Na de nem ilyeneket :
Programozási ismeretek oktatása: kód vagy algoritmus
A Szaltovói kultúra/2 A magyar érdeklődés kibontakozása (vázlat)
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
A kétnyelvűség mint társadalmi jelenség
MARKETINGKUTATÁS III. Előadás: A megkérdezésről bővebben.
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
SZÁMRENDSZEREK SZÁMÁBRÁZOLÁS
A magazinok napjainkban
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Az internetes könyvvásárlás
A jelentés.
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
A Krími háború
Személyes eladás Személyes eladáson az eladó személyes, aktív közreműködésével kialakuló üzletkötést és az ahhoz kapcsolódó folyamatot értjük. Jelentősége.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
Силькан «Силькан» („Csengettyű”) című gyermeklap (évente kétszer, példányszám: 1000) komi-permják és orosz nyelven egyenlő mértékben.
Jézus Te vagy Sáron legszebb rózsája,
Az évi XCVI. tv. alapján m ű köd ő önkéntes egészségpénztárak által 2005-ben 21 milliárd forint értékben finanszírozott szolgáltatások szerkezete,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Európa nyelvei.
100% kifizetés termék* értékesítésekkel a “100 Er ő s Hét” promóción keresztül 100% kifizetés termék* értékesítésekkel a “100 Er ő s Hét” promóción.
Rádiós hallgatottsági kutatás május - július Forrás: TNS Hoffmann – Mediameter, május - július.
Karácsony 2014 Judit Balint’s Handicrafts. Karácsonyra készülve Már küszöbön van az idei karácsonyi szezon. Közeledik az a hónap, mely állíthatom sok.
A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA.
Webprogramozó tanfolyam Űrlapok (form-ok). Űrlapok a HTML-ben Biztosan mindenki találkozott már vele – Űrlap példapélda Felhasználási lehetőségei – Regisztráció,
A helyes táplálkozás.
BRD előfordulása a Dobřív-i borjútelepen MVDr. Rudolf Šnep.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Miért van egyes férfiaknak kutyájuk nő helyett? 1. Minék később ér a férfi haza, a kutya annál inkább örül.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Hírek, információk és magas státuszú hallgatók az FM 88,1-en
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Pénzforgalom a bankszámlán
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
A Balti államok demográfiai problémáinak hatása a gazdaságra Készítette: Rigó Áron.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A vasárnapi munkavégzés új munkajogi szabályai dr. Bérdi András.
Retailtainment.
FÜGG: AZ ÁRU JELLEGÉTŐL, ÉRTÉKESÍTÉSI MÓDTÓL
Vonalkódos rendezvénybeléptetés és egyebek
Miért van egyes férfiaknak kutyájuk nő helyett?
A vásárlási döntés folyamata
Foglalkoztatási – Munkavédelmi – Munkaügyi Elektronikus ügyintézés.
TIOP-2.2.2/C-10/ „Észak-Magyarország kicsinyeiért”
Az okos vásárlás lehetőségei a Kaposvár Kincse példáján
DÉL-KOREA 대한민국.
Előadás másolata:

Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el.

Postán Szóban itt is lehet használni a komi- permják nyelvet, de az űrlapok, borítékok csak oroszul tölthetők ki.

Boltban

A piacon Attól függ, hogy az eladó beszél-e komi-permjákul. Azok az eladók, akik a saját házi terméküket árulják (tej, tejföl, méz) általában a közeli településekről érkeznek és beszélnek komi-permjákul. Azok, akik ősszel, északon termő bogyókat hoznak (tőzegáfonya, vörösáfonya), ők általában oroszul beszélnek, mivel északon a mocsaras területeken, betelepülők élnek,(németek, fehéroroszok, ukránok).

Pályaudvaron Kudimkarban csak egy buszpályaudvar van. A pénztárban lehet komi- permjákul és oroszul is jegyet venni. Komi- permjákul főleg az idősebbek vesznek jegyet.

Korházban, gyógyszertárban Korházban, gyógyszertárban általában oroszul beszélnek. Inkább az idősebbek beszélnek itt komi- permjákul. Néhány orvos nem beszél komi- permjákul, de megérti azt.

Újságok 1. «Парма», 1926 novembere óta, hetente kétszer jelenik meg 2. «Парма-новости» (hetente) 3. «Городская газета» (hetente) 4. «Иньвенский край» (hetente) 5. «Юсьвинские вести» (hetente) 6. «Наше время» (hetente kétszer), Гайнский район 7. «Коми-пермяцкие вести» (havonta), Косинский район