A honfoglaló magyarok étkezési szokásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Testünk építőkövei: A vitaminok
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Malomipari termékek.
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Az ókori római étkezési szokások
A magyarság eredete és vándorlása
A magyarok őstörténete
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
Római étrend,étkezés.
Német étkezési szokások
Tápanyagaink.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Ausztrália mezőgazdasága. Keresők 5-6%-a Kivitel 25%-a ! Specializált árutermelő mezőgazdaság Jellemzői: - földbőség – több ezer hektáros birtokok (városok.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
Az egészséges életvitel, életmód
Mátyás Étterem Étlapunk.
Egészségtudatos gasztronómia
A vadhús, mint hungarikum
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Szűcsi Gáti tó.
Előadás másolata:

A honfoglaló magyarok étkezési szokásai Készítette: Hárs Bianka

a tartósítás, konzerválás fontos volt Anonymus arról tudósít, hogy őseink minden győzelmüket napokig tartó evéssel-ivással ünnepelték meg sokáig "áldomásnak" nevezték a lakomát

Étkezés helye külön asztalnál ült a fejedelem, külön a fejedelemasszony kereveteken, zsámolyokon ülhettek, de nem zárható ki, hogy székeken ültek közös bográcsból és kézzel ettek

Növénytermesztés búza, árpa, köles a kalászokat megpörkölték, megszárították gyümölcstermesztés: általában szőlő újhazában megismerték a zabot, rozst

Általános ételek

Kenyér, tésztafélék durván őrölt gabonából sütötték lepényféléket, kásákat is készítettek legrégibb tésztánk a galuska

Húsétel „a nyergük alatt puhították” sózással, szárítással, pácolással tartósították juh volt a legkedveltebb ünnepi alkalmakkor ló- és marhahús vad: szarvas, őz, vaddisznó, nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, vadliba

Halétel csuka harcsa ponty tok kárász viza ikra rák

Tejtermékek túró sajt vaj író tejföl tejszín

Gyümölcsök alma, birsalma körte eper szeder szőlő barack dió gesztenye, mogyoró

Zöldségek, fűszerek hagymafélék gombák sóska, spenót,csalán borsó bors, torma méz, ecet, szerecsendió, fahéj, vanília kakukkfű, tárkony, rozmaring, kapor

Italok víz forrásokból, patakokból kumisz erjesztett lótej méhsör bor kölesből egy „boza” nevű italt erjesztettek

Érdekességek hatással volt a bolgár-török népekkel való érintkezés az étkezésre Tarhó: Oltott tehéntej, felforralt tejet pirított köménymaggal oltanak be és lehűtve fogyasztják Varik: lefölözött és megfőzött aludt tej Szárma: szőlő- vagy káposztalevélbe burkolt és rizzsel kevert hús, amelyet zsírban, olajban sütöttek vagy lében főztek meg