Éttermi kisokos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HOTEL ÓBESTER**** Esküvői ajánlat.
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Tab a Balaton déli partjától 24 km-re fekszik, dombokkal körülvett medencében. Itt található az éttermünk, a város centrumában, melyet hat éve üzemeltetünk.
Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Marhahúsból készült ételek
Vöröshúsok fogyasztásáról
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombák.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
Ételkészítési ismeretek
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testünk építőkövei – a vitaminok
MELEG ELŐÉTELEK.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 40.hét Október 2-6. Hétfő Kedd Szerda
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Márton napi libaságok 2017.November 10.-től Narancsos-gyömbéres
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Éttermi kisokos

Biztosan sokan elgondolkodtak már az étel- készítési módok elnevezésein:mitől bakonyi, kijevi vagy éppen pekingi az adott étel, hogyan főz a jóasszony, a kertészné vagy az udvar- mester. Az ételkészítési eljárások között van olyan, amelyik egy foglalkozást űzőt vagy a feleségét jelöli meg, ezek igazából fantázia- nevek: a kertészné mód logikusan vegyes zöldséges köretet, a hentes mód szalonnát takar.

De nem ilyen egyszerű a megfejtés a péknével, a jóasszonnyal vagy az udvarmesterrel… A másik ételkategóriát népcsoportról vagy területéről nevezték el. Így könnyen kitalálhatjuk, hogy a milánói tésztás mód, a bordói étel vörösborral vagy bordói mártással, a csabai füstölt kolbásszal készül. Előzetes ismeretek nélkül törhetjük a fejünket, mit jelenthet a bakonyi, a strassbourgi vagy éppen a normandiai mód…

Az eljárások harmadik csoportjában a tulajdon- neveket láthatjuk, sokszor híres emberről vagy családról nevezeték el az adott ételkészítési módot. Ezeket szinte lehetetlen kitalálni, hiszen az adott gasztronómiai módnak nincs logikus kapcsolata a tulajdonnévvel: van Batthyányi, Stroganoff, de még Richelieu mód is!

Foglalkozásról elnevezett módok Böllér: valamilyen belsőséggel elkészítve.

Erdészné: ha húsétel, akkor mellé erdei gomba jár, a köret burgonya pirított gombával és húsos szalonnával, vajas pecsenyelével leöntve. Ez a recept régiónként változhat.

Hentes: szalonnával, ecetes uborkával készül.

Jóasszony: ha húsétel, akkor császárszalonnás, hagymás, gombás, zöldborsós ragu kíséri, ha hal, akkor tejszínes gombamártás.

Kertészné: vegyes zöldséggel tálalva.

Molnárné: barna vajjal öntik le az ételt tálalás előtt (a vajat pirulásig hevítik, kis citromlével ízesítik).

Parasztosan: szalonnával és hagymával, általában burgonyával is készített étel.

Pékné: hagymával és burgonyával együtt sütőben sütve.

Udvarmester: a sültet fűszeres vajjal tálalják.

Népcsoportról, területről elnevezett módok Angolosan: ha zöldség, akkor főzve, majd forrón, vajjal tálalva; ha hús, akkor középen véresen.

Bácskai (rostélyos): szalonnás lecsóval készül, (sertéstokány): lecsósan.

Bakonyi: tejfölös, tejszínes, gombás mártás pirospaprikával.

Bécsi: az előkészített ételt először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.

Bolognai: a ledarált húst szalonnával, vörös- hagymával, sárgarépával, zellerrel, petrezselyem- gyökérrel, fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval, paradicsompürével, vörösbor- mártással összekeverjük.

Bordói: vörösborral vagy bordói mártással (vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel erősített spanyol- mártással) készül.

Brassói: a megpirított húskockákhoz sót, borsot és fokhagymát teszünk, és mikor az utóbbi az ideális illatot engedi, felengedjük egy csészényi vízzel, lefedjük és puhára pároljuk.

Budapest: libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós ragu.

Bugaci: csípős, de inkább erős ízvilágot képvisel.

Burgundi: vörösborral vagy burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva).

Csabai: füstölt kolbásszal készül.

Debreceni: (sertésborda) füstölt szalonnával, debreceni kolbásszal. Körete: serpenyős burgonya. (Rostélyos, sertéstokány): debreceni kolbásszal.

Dorozsmai: az elősütött halat gombás, tejfölös, lecsós raguval elkevert tésztával rétegezik, mint egy rakott krumplit és sütőben megsütik.

Duna: a sertésszeletet habart tojással töltik; halászlé esetén a dunai mód tésztás elkészítést jelent.

Elzászi: savanyú káposztával (és általában virslivel) készül.

Erdélyi: tárkonyos.

Flamand: (párolt fartő) szalonnával megtűz- deljük, vörös borral megpároljuk. Körete: párolt káposzta, húsos szalonna, karotta, kolbász, gyöngyhagyma.

Frankfurti: virslivel és kelkáposztával készül.

Hawaii: általában ananásszal és sajttal sült, húsos ételek, de sajnos sok helyen pár ananász- darabbal megoldják ezt a módot.

Kalocsai: eredetileg libamájjal töltött borjú szűz kapros-paprikás vagy csak paprikás mártással és vajas metélttel, de ebből is gyakran csak a sok pirospaprika marad.

Kárpáti: kapros rákraguval (gombával, rákkal, kaporral, tejszínnel, rákvajjal).

Kecskeméti: barackpálinkával vagy sárga- barackkal készülő étel.

Keszthelyi: (fogas) hagymával, gombával, zöld- paprikával, paradicsommal. A halra ráhelyezzük a vegyes zöldséget, a zöldhagymát, citromhéjjal ízesítjük, fehér borral és halalaplével megpároljuk. Tejszínnel felfőzzük.

Kijevi: szerecsendióval és sajttal ízesített fűszervajjal töltve, majd kirántva.

Kolozsvári: savanyú káposztával.

Lengyelesen (zöldség) megfőzzük, majd vajas zsemlemorzsában megforgatjuk. (ponty) vörös- borral és halaplével puhára pároljuk. Spanyol mártással felöntjük, vágott mandulát és mazsolát keverünk bele.

Lyoni: szeletekre vágott, lisztbe forgatott és bő olajban ropogósra sütött hagymával tálalt étel.

Magyarosan: a húst pirosra sütjük, a pörkölt- lébe tesszük a lecsót, majd bele a húst.

Magyaróvári: a natúrszelet pirított gombával, sonkával, sajttal borítva, majd grillben átsütve.

Marengó: tálaláskor a húst vöröshagymával, fokhagymával, gombával, paradicsommal készülő raguval öntik le, tetejére rántott tojást és olajbogyót raknak.

Marosmenti: kapros lecsós ragu tejföllel.

Mexikói: chilis vagy kukoricás.

Milánói: (borjúszelet) bécsi panírozással készül azzal a különbséggel, hogy a zsemlemorzsába reszelt sajtot keverünk. Reszelt sajttal megszórt makarónival tálaljuk. (makaróni): hagymával, gombával, sonkával, paradicsompürével. (angol bélszín, angol hátszín): pirított gombával.

Normandiai: almával, almaborral vagy almapálinkával készül.

Párizsiasan: lisztbe és felvert tojásba egyszer bundázva.

Pekingi: a kínai konyha jellegzetessége, édes-savanyú ízek együtt jellemzik.

Provanszi (provence-i) : majoranna, kakukk- fű, rozmaring és fokhagyma keverékével ízesített.

Strassbourgi: libamájjal vagy libamáj- pürével és gyakran gombával készül.

Szecsuáni: kínai, csípős jellegű.

Szegedi: vagy rostélyos esetén vegyes zöldséggel és csipetkével.

Temesvári: főtt zöldbabbal készül.

Vasi: a fokhagymás tejben áztatott (pácolt) húst paprikás lisztben megforgatva kisütni.

Tulajdonnevekhez kötött módok Batthyány: rizskészítési mód, amikor hagymával a rizst barnára pirítják, majd erő- levessel párolják.

Colbert: a formázott bélszínt sózzák, minden oldalát forró olajban elősütik, egyenletesen bevonják gombapéppel, leforrázott kelkáposzta- levélbe és sertéshálóba csavarják, majd sütőben angolosra sütik.

Corneille: narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel tálalt egyben sült.

Dubarry: kelvirág gratinmártással, sajttal bevonva és megsütve.

Eszterházy: vadasszerű mártással, julienre vágott párolt zöldségek.

Holstein: tükörtojással.

Jókai: bableves füstölt csülökkel főtt tarkabab, ízesített magyaros rántással sűrítve, tejföllel, csipetkével.

Károlyi: savanyú káposzta esetén sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; salátának pedig főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejes saláta darabolva és tartásmártással keverve.

Kedvessy: bélszínszelet esetén sült libamájjal és borjúvesével, gombapéppel és kapros-paprikás mártással; natúr vadsültnél gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.

Kossuth: rostélyosnál szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve.

Orloff: a húst gombapéppel megkenjük, Mornay- mártással bevonjuk, reszelt sajttal megszórjuk, zsemlemorzsát szórunk rá. Körete vegyes zöldség- körítés. (borjúgerinc) gombapéppel, libamájjal. Madeira-mártást tálalunk hozzá.

Orly: sörtésztába mártva és kisütve.

Pompadour: bélszínszeletnél pépesített gombával és tojásos burgonyapürével befedve, angolosan megsütve, barna mártással leöntve.

Rossini: a húsra tesszük a libamájat, rá a Madeira-mártást, majd a szarvasgombát.

Savoyai: (sertésborda) rétegesen rakjuk burgo- nyával, hagymával. Reszelt sajttal megszórjuk.

Stefánia: főtt tojással töltve.

Szapáry: máj vesével és velővel.

Stroganoff: bélszíncsíkok esetében finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; vadhúsnál gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve, plusz bacon, gomba, sonka julienre vágva.

Wellington: bélszín esetén gombapéppel leveles tésztában megsütve, Madeira-mártással tálalva.

Jó étvágyat! Zene: Hofi Géza - Felmegyek hozzád