Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Szerencsére nem vagyunk egyedül
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Tudnivalók a CPR kapcsán
Az új épületenergetikai szabályozás
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Roncz Gábor vezérigazgató
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
Tóth Balázs csoportvezető NYIRI Szabolcs Szakértői iroda vezető
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A jogszerű megfelelőség- igazolás dokumentumai
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
SOMATI KFT CSEH KÖZTÁRSASÁG MINŐSÍTÉS. A SOMATI KFT termékek minősítési ellenőrzését végzi európai uniós szabványok alapján, miáltal a minősített termékeket.
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Budapest, május 3. Dr. Hornok Antal.  A RENDSZER LÉTREHOZÁSÁNAK IGÉNYE  A RENDSZER KIDOLGOZÁSÁNAK ALAPELVEI  A MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS PIACI ELŐNYE.
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group 1 Megújuló energiaforrással működő készülékek vizsgálata A hőszivattyútól a tüzelőanyag-celláig. A megbízható napkollektor.
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Általános tájékoztatás az építőipari regisztrációról Az építőipari kivitelező vállalkozások regisztrációjának gyakorlati tudnivalói Győr, december.
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI MINŐSÍTETT VÁLLALKOZÁS
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések biztonságosságáról
Terjék Anita ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály Sólyomi Péter
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
A termékek megfelelőség-igazolása, CE-jelölése, forgalmazása
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
Előadás másolata:

Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben Horváth Sándor vezérigazgató-helyettes Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft Győr, 2010. márc. 24.

Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben Minőségbiztosítás feltételei: megfelelő építési termék minősített vállalkozó szigorodó szabályozó rendszernek való megfelelés

Az építési termékek megfelelősége Építési célra alkalmas: ha a gyártó utasításának és a műszaki tervnek megfelelő beépítés esetén az építmény kielégíti az alapvető követelményeket Megfelelőségi igazolással rendelkezik - a szállítói megfelelőségi nyilatkozat - a CE jelölés feltételei

Az Építési Termék Irányelv alapösszefüggései Fő cél: CE jelölés Megfelelőség igazolás Értelmező dokumentumok (építési termékekre) Európai Műszaki Engedély (ETA) Honosított harmonizált szabvány Alapvető követelmények (építményekre) Európai Bizottság: - megbízást ad, - meghatározza a megfelelőség igazolási eljárás feltételeit CEN (Európai Szabványügyi Szervezet) EOTA (Jóváhagyó Szervezetek Európai Intézménye)

Az építési termék forgalmazásának feltétele Igazolni kell, hogy az építési termék az adott műszaki specifikációnak MEGFELEL úgy, hogy a belőle épített építmény az értelmező dokumentumokban részletezett alapvető követelményeket kielégíti. Műszaki specifikációk nemzeti műszaki engedély Európai Műszaki Engedély Honosított harmonizált szabvány Nemzeti Szabvány Gyártási terv-dokumentáció (egyedi ter-mék esetén) Útmutató (ETAG) nélkül Útmutató (ETAG) alapján A műszaki specifikációban foglalt követelmények igazolása, CE jelölés CE jelölés NINCS A tervdoku-mentációban foglalt követelmények teljesülésének igazolása Az Európai Gazdasági Térségben szabadon forgalmazható Az adott országban (ÉME esetén Magyarországon) forgalmazható Az egyedi termék egy adott létesítménynél (csak ott) be-építhető feltétel

Ellenőrzési lehetőségek és kötelezettségek   Ellenőrzési lehetőségek és kötelezettségek   Ellenőrzési lehetőségek és kötelezettségek Ellenőrző tevékenység Jogosultság vagy kötelezettség Jogalap vagy adatbázis Megfelelőség igazolás léte Piacfelügyelet, (fogyasztóvédelem, építésfelügyelet), felhasználó (forgalmazó, tervező, kivitelező, beruházó) 3/2003.(I.25.) BM-GKM-KvVM közös miniszteri rendelet Megfelelőség igazolási módozat megfelelősége Piacfelügyelet, (fogyasztóvédelem, építésfelügyelet) Az európai műszaki specifikációk aktuális listája, a vonatkozó érvényes bizottsági határozat, a hatályos ÉME-k listája A megfelelőség igazolást kiállító jogosultsága Kijelölt, bejegyzett szervezetek listája és jogosultsága (hEN és ETA esetén), jóváhagyó (EOTA tag) szervezetek listája (ETA esetén), jóváhagyó szervezet (illetékes miniszter által feljogosított) (ÉME esetén) A megfelelőség igazolás jogosultja A megfelelőség igazolási dokumentum (tanúsítvány, nyilatkozat, CEjelölés) A megfelelőség igazolás hatálya, érvényessége (tanúsítvány, nyilatkozat, CEjelölés)  

Az új Építési Termék Rendelet (CPR) célkitűzései Az Építési Termék Irányelv (CPD) működésének nehézségei Az új Építési Termék Rendelet (CPR) fő célkitűzései Pontosítás A rendszer hitelességének erősítését befolyásoló tényezők Egyszerűsítés - A teljesítmény állandósághoz kapcsolódó rendszerek - Vizsgálati költségcsökkentés módszerei - Egyedi gyártású termék kezelése - Mikrovállalkozások kezelése Európai Műszaki Értékelési rendszer

Az irányelv (CPD) és a rendelet (CPR) összevetése, a változások értékelése Megfelelőség igazolás – teljesítmény nyilatkozat Alapvető követelmények számának növekedése A megfelelőség-értékelési eljárások számának mérséklődése A mikrovállalkozások speciális kezelése A CE jelölés elérésének pontosítása Az értékeléseknél a számítási módszerek preferálása Az intézményrendszerben új szereplők megjelenése

Az új rendelet hatása az építési piacra, és az építőanyag-gyártó piacra Volumenváltozások Export-import arányok változása A minőségi mutatók változása A munkaerő igény változása A profitabilitás változása A versenyképesség változása

Az új rendelet várható hatása A kormányzati intézményrendszerre Az építési termékek gyártóira Az építési termékek forgalmazóira A tervezőkre A kivitelező építőiparra Az építtetőkre (felhasználókra) A kijelölt szervezetekre A jóváhagyó szervezetekre

Tervezett szabályozás Építési termék rendelet (CPR) Jelenlegi szabályozás Építési termék Irányelv (CPD) CPD jellemzője bonyolult hosszadalmas költséges egységes piac hiányosságai Tervezett szabályozás Építési termék rendelet (CPR) CPR jellemzője egyszerű hiteles átlátható

Építési termék rendelet (CPR) Jelenlegi szabályozás Építési termék Irányelv (CPD) CPD irányelv megfelelőség forgalomba hozatalhoz megfelelőség Tervezett szabályozás Építési termék rendelet (CPR) CPR rendelet teljesítmény termékjellemzők

Tervezett szabályozás Építési termék rendelet (CPR) Jelenlegi szabályozás Építési termék Irányelv (CPD) CPD megfelelőségi igazolás CE jelölés: megfelelőséget harmonizált specifikáció alapján Tervezett szabályozás Építési termék rendelet (CPR) CPR teljesítmény nyilatkozat CE jelölés: teljesítmény igazolás (tartósan)

Az építési vállalkozások minősítése Cél: a vállalkozások felkészültségének és referenciaképességének értékelése Minősítési terület: kivitelezés kivitelezés + tervezés

Az építési vállalkozások minősítése Tartalom: cégadatok megfelelősége a gazdasági háttér értékelése referenciák ellenőrzése a műszaki felkészültség megalapozottsága a műszaki és alkalmazotti állomány felkészültsége

Új irányelv az épületek energiateljesítményéről 2002/91-es helyett Fontosabb változások ismérvek: kiemelt elkötelezettség a megújuló energiaforrások iránt az uniós pénzügyi eszközök támogatásának feltétele az energiahatékonyság képzéssel és egyéb intézkedésekkel a kivitelezők és épületgépészek felkészültsége az energiateljesítmény nemzeti és regionális szinten differenciált lehet

Új irányelv az épületek energiateljesítményéről Energiateljesítmény élettartamra vonatkozóan a közszférának jó példával kell járni minimum követelmények meghatározása, ötévente felülvizsgálat ajánlások (tanúsítványban) az épület vagy épületegység energiateljesítményének költségoptimalizálás növelése Független ellenőrzési rendszerek